Gezegendeki en besleyici iki şey… Kabuklu deniz ürünleri gerçekten sağlığa faydalı mı?

Elbette var…

Kabuklu deniz ürünleri, özellikle de istiridye, midye ve deniz tarağı gibi çift kabuklular besleyicidir ve çevresel bir başarı öyküsüdür. Bu yumuşakçaların sürdürülebilir bir şekilde yetiştirilmesi, onları deniz ürünlerine aç bir dünya için en iyi seçeneklerden biri haline getiriyor.

KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ SAĞLIKLI MIDIR?

Basitçe söylemek gerekirse; midye ile istiridye, sardalya ve hamsi gibi küçük balıkların hemen ardından, gezegendeki besin açısından en zengin hayvanlardan bazılarıdır. Istakoz ve yengeç gibi kabuklular da kabuklu deniz hayvanları kategorisindedir ancak çok daha az besleyicidir.

Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu’nda gezegen sağlığı ve suda yaşayan gıdalar konusunda uzman olan Christopher Golden, midyelerin besin açısından listenin başında yer aldığını söylüyor. Tek bir porsiyon, bir gün boyunca ihtiyacınız olan tüm B12 vitamini ve Omega 3 yağ asitlerinin yanı sıra çinko ve demirin dörtte üçünü içeriyor. İkinci sırada ise istiridye yer alıyor. Ardından da deniz tarağı geliyor.

Çift kabuklularda yağ oranı düşük, protein oranı yüksektir ve diğer deniz ürünlerinin aksine cıva gibi çevresel kirleticiler genellikle bulunmaz. Bunun nedeni besin zincirinin en altında yer almaları ve kural olarak uzun yaşamamalarıdır.

Elbette hiçbir deniz ürünü tamamen risksiz değildir. Çiğ istiridyeler zararlı bakteriler içerebilir. New York’taki St Joseph’s Üniversitesi’nde deniz ekolojisti olan Konstantine Rountos, çift kabuklularda alg patlamaları veya kanalizasyon salınımlarının neden olduğu diğer kirlenme türlerinin de nadiren görüldüğünü söyledi.

Alerjiler de bir başka endişe kaynağıdır. Yetişkinlerin yaklaşık yüzde 3’ünün ve çocukların yüzde 1’inin kabuklu deniz ürünlerine alerjisi vardır. Çift kabuklular ıstakoz ve karides gibi kabuklularla yakın akraba değildir. Ancak, reaksiyonları tetikleyebilen tropomiyozin proteini gibi benzer alerjenler içerirler.

KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ YEMEK GEZEGEN İÇİN SAĞLIKLI MI?

İstiridye, midye ve diğer çift kabukluların su ürünleri yetiştiriciliği son yirmi yılda iki katına çıkarak daha yıkıcı balıkçılık yöntemlerini geride bıraktı. Çift kabukluların yaklaşık yüzde 90’ı artık çiftliklerde yetiştiriliyor.

Dr. Golden bunun kutlama için bir neden olduğunu söyledi. “Küresel ölçekte bakarsanız, kabuklu deniz ürünleri en sürdürülebilir şekilde üretilen deniz ürünü türüdür” dedi.

Çift kabukluları yetiştirmek için herhangi bir gübreye veya böcek ilacına ya da gerçekten herhangi bir yiyeceğe ihtiyacınız yoktur. Filtre besleyiciler olarak, genellikle etraflarındaki suyu daha temiz hale getirirken kendi yemeklerini de bulurlar.

Buna ek olarak, istiridye ve midyeler suda asılı duran karbonu çekerek iklime yardımcı olabilirler.

California Sea Grant araştırma kuruluşunda su ürünleri yetiştiriciliği uzmanı olan Luke Gardner, çevrelerini temizleyenlerin sadece hayvanlar olmadığını, yetiştiricilerinin de bunu yaptığını söyledi,

“Kabuklu su ürünleri yetiştiricileri genellikle kendi toplumlarında temiz su düzenlemelerinin en güçlü savunucularıdır ve genellikle yerel restorasyon projeleri düzenlerler. Kirli suda çiftçilik yapamazsınız. İstiridye yetiştiricileri hem özünde hem de iş dünyasında çevrecidir” dedi.

KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ NASIL TÜKETİLİR?

Dr. Gardner, çift kabuklular için alışveriş yaparken birkaç basit kurala uymanız gerektiğini söyledi:

— İlk olarak, pişirilmeden önce kabukları kapalı olmalıdır. Bir istiridye, deniz tarağı veya midye açıksa, kapanıp kapanmadığını görmek için hafifçe vurun. Eğer kapanmıyorsa, satın almayın; bir süredir ölü olabilir.

— İkincisi, koklayın. Eğer kötü kokuyorsa, yemeyin. Deniz ürünleri kötü kokmamalıdır.

— Ve soğuk bir yerde saklandığından emin olun.

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir