Gıda mühendisleri uyardı: Zeytinyağı, bal ve baharatta tağşişe dikkat!
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sitesinde taklit ve tağşiş ürünlerin listelendiğine dikkati çekip, “Liste sürekli güncellendiği için sürekli takip etmek gerekiyor. Her vatandaş kendi şehrindeki ya da yöresindeki listeye bakarak, alışveriş biçimini yenileyebilir. Zeytinyağı, bal ve baharat gibi ürünler başlıca tağşişle karşılaştığımız ürünler” dedi.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, Türkiye’de hasadı tamamlanmak üzere olan zeytine ve zeytinyağına ilişkin konuştu. Bu senenin zeytinde “var yılı” olarak yorumlandığına dikkati çeken Kırım, “Geçen seneye göre rekoltede artış bekleniyor. Hasat neredeyse tamamlandı. Buna bağlı olarak zeytinyağında da yüksek bir kalite bekleniyor. Ancak hem rekoltedeki artış hem de zeytindeki artış çiftçi tarafından hissedilemiyor. Çünkü maiyetlerimiz geçen seneye göre artmış durumda. Ürünler zeytinyağına döndükten sonra belli bir ederi var. Ancak bu ederi alamayan bazı kötü niyetli üreticiler ne yazık ki zeytinyağının kendi yapısı ve kalitesiyle oynuyor. Bu da zaten son dönemde açıklanan taklit-tağşiş listelerimizdeki zeytinyağının rakam ya da miktar olarak ne kadar fazla karşımıza çıktığını gösteriyor. Bunların tamamını göz önünde bulundurduğumuz zaman zeytindeki rekolte artışından da faydalanması için çiftçimizin doğru bir ödeme mekanizması ve devlet desteğine ihtiyaç var” dedi.
“Bal ve zeytinyağında çok ciddi problemler yaşıyoruz”
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sitesinde taklit, tağşiş ürün listelerinin güncel olarak listelendiğini hatırlatan Kırım, “Liste sürekli güncellendiği için sürekli takip etmek gerekiyor. Her vatandaş kendi şehrindeki ya da yöresindeki listeye bakarak, alışveriş biçimini yenileyebilir. Zeytinyağı, bal ve baharat gibi ürünler başlıca tağşişle karşılaştığımız ürünler. Bunun yanı sıra et ve şarküteri ürünleri de gördüğümüz ürünler. Özellikle son zamanlarda tek tırnaklı etleriyle karşılaşmaya başladık. Küpe takibinin yapılmaması ve ürünlerin merdiven altında üretilmesi bu etkenlerden bazıları. Bal ve zeytinyağında da çok ciddi problemler yaşıyoruz. Farklı bitkisel yağların zeytinyağına karıştırılması gibi sorunlar oluyor. Süt ve süt ürünler olan peynir grubunda da karılaştığımız bir durum. Baharatta ise yabancı ve boyar madde problemleri mevcut. Çok güvenilir olarak bilinen markalarda bile baharatta taklit ve tağşişin olduğunu görebiliyoruz” diye konuştu.
“Pet şişelerde satılan zeytinyağları kontrolden geçmemiş oluyor”
Genellikle pazarlarda satılan zeytinyağlarının kullanılmış pet şişelere konulduğunu ifade eden Kırım, “Nerede üretildiği, hangi yörenin zeytinyağı olduğunu bilmiyorsunuz. Ayrıca içindekinin gerçek zeytinyağı olup, olmadığına dair kontrolden geçmemiş. Bir diğeri ise içine zeytinyağı konulan pet şişelerin başkaları tarafından kullanılan bir şişe ya da kola şişesi olabilmesi. Bu şişenin doğru bir şekilde temizlenip, temizlenmediği de bilinmiyor. Zaten 1 ya da 5 litrelik pet şişelerde satılan bu zeytinyağları yasak. Bu nedenle toplumun bu ürünleri almaması önerilerimiz arasında” dedi. (DHA)
Şans ve ruh burcunuzu biliyor musunuz? | ‘Kısmet ve Niyet’in yazarı Hakan Kırkoğlu anlatıyor |
Günün öne çıkan haberleri… TIKLAYIN – Menajer Ayşe Barım gözaltına alındı; “Gezi Parkı olaylarının planlayıcılarından olmakla” suçlanıyor TIKLAYIN – 40 soruda Uğur Mumcu cinayeti: Geçen 32 yılda neler oldu, o tuğla çekilecek mi? TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | İhmalden değil, düzenden TIKLAYIN – İşte Kartalkaya’daki otel yangınına ilk müdahale anı! TIKLAYIN – Spor yazarları Fenerbahçe’nin performansını yorumladı: “Lyon’un gücüne baktığımızda bir puan ‘iyidir’ kısmında kaldık” TIKLAYIN – Kartalkaya’da ne oldu, Masquerade yangınından ders çıkarılsaydı otel faciası yaşanır mıydı? |