Google çığır acıcı kuantum hesaplama çipini tanıttı

Çip, parçacık fiziği prensiplerini kullanarak akıl almaz derecede güçlü yeni bir bilgisayar türü yaratmayı amaçlayan kuantum bilişim alanında son gelişmeyi temsil ediyor.

Google, “Willow” adını verdiği yeni kuantum çipinin önemli “çığır açıcı buluşlar” içerdiğini ve “yararlı, büyük ölçekli bir kuantum bilgisayarının yolunu açtığını” söylüyor.

Ancak uzmanlar, Willow’un şimdilik büyük ölçüde deneysel bir cihaz olduğunu, yani gerçek dünyadaki birçok sorunu çözebilecek kadar güçlü bir kuantum bilgisayarının hâlâ yıllar ve milyarlarca dolar uzakta olduğunu söylüyor.

KUANTUM İKİLEMİ

Kuantum bilgisayarlar telefonunuzdaki veya dizüstü bilgisayarınızdaki bilgisayardan temelde farklı bir şekilde çalışır.

Geleneksel bilgisayarlardan çok daha hızlı bir şekilde sorunları çözmek için kuantum mekaniğinden (ultra küçük parçacıkların garip davranışları) yararlanıyorlar.

Kuantum bilgisayarlarının bu yeteneğini, yeni ilaçlar geliştirmek gibi karmaşık süreçleri büyük ölçüde hızlandırmak için kullanabileceği umuluyor.

Ayrıca, hassas verileri korumak için kullanılan bazı şifreleme türlerini kırmak gibi kötü amaçlarla da kullanılabileceği yönünde endişeler de var.

Apple, Şubat ayında iMessage sohbetlerini koruyan şifrelemenin, güçlü gelecekteki kuantum bilgisayarları tarafından okunmasını önlemek için “kuantum geçirmez” hale getirildiğini duyurdu.

Hartmut Neven, Willow’u yaratan Google’ın Kuantum Yapay Zeka laboratuvarının başında bulunuyor ve kendisini projenin “baş iyimseri” olarak tanımlıyor.

BBC’ye yaptığı açıklamada, Willow’un bazı pratik uygulamalarda kullanılacağını söyledi; ancak şimdilik daha fazla ayrıntı vermeyi reddetti.

Ancak ticari uygulamalar gerçekleştirebilecek bir çipin bu on yılın sonundan önce ortaya çıkmayacağını söyledi.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir