Google temsilcisi, Rekabet Kurulu’nun başlattığı soruşturmada sözlü savunma yaptı, pazara hakim olmadıklarını söyledi

Dünyanın en büyük arama motoru Google’ın, Avrupa’dan Asya’ya birçok ülkede, hakkında açılan tekelleşme soruşturmaları ve davalarıyla başı derte. Dev teknoloji şirketinin temsilcileri, Türkiye’de de Rekabet Kurulu’nca aleyhlerine açılan rekabet soruşturması kapsamında sözlü savunma yaptı.

REKABET KURUMU’NDAKİ SÖZLÜ SAVUNMA TOPLANTISI

Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti., Google International LLC, Google LLC, Google Ireland Limited ve Alphabet Inc.’ten oluşan ekonomik bütünlük hakkında yürütülen soruşturmaya ilişkin sözlü savunma toplantısı, Rekabet Kurulu Başkanı Birol Küle başkanlığında Rekabet Kurumu’nda yapıldı. Sözlü savunma toplantısına, Rekabet Kurumu ve Google temsilcilerinin yanı sıra, üçüncü taraf olarak çeşitli tüketici ve medya kuruluş temsilcileri katıldı.

REKABETİ İHLAL SORUŞTURMASI

Başkan Küle, soruşturmanın, şirketin, çevrim içi görüntülü reklamcılık ve reklam teknolojileri hizmetleri faaliyetlerine ilişkin olarak bağlama ve kendini kayırma davranışlarıyla Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal ettiği iddiası üzerine açıldığını anımsattı.

Soruşturma heyeti temsilcisi de, soruşturma süresince 4 iddianın incelendiğini belirterek, iki iddia hakkında şirket tarafından sunulan taahhütlerin yeterli bulunduğunu ve mayıs ayında soruşturmanın bu iddialar bakımından sonlandırıldığını hatırlattı.

Diğer iki iddia kapsamında soruşturmanın devam ettiğini aktaran temsilci, Google’ın “talep tarafı platformları” (DSP) ve yayıncı reklam sunucusu hizmetleri pazarında hakim durumda olduğunu bildirdi.

HAKSIZ AVANTAJ SAĞLADIĞI İDDİASI

Şirketin pazardaki hakim durumunu kullanarak kendi hizmetine haksız avantaj sağladığı, “kendini kayırma” eyleminin rakiplerin faaliyetlerini zorlaştırıcı nitelikte olduğunu öne süren temsilci, şirketin bu yolla kanunu ihlal ettiği gerekçesiyle idari para cezasına çarptırılmasını talep etti. Temsilci ayrıca firmaya, söz konusu ihlali sonlandırmak ve pazardaki etkin rekabetin tesis edilmesini sağlamak için yükümlülük getirilmesi gerektiğini de ifade etti.

GOOGLE TEMSİLCİSİ: PAZARDA HAKİM DEĞİLİZ

Bu suçlamalara ilişkin savunması alınan Google temsilcisi ise, pazarda hakim durumda olmadıklarını söyledi.

Toplantıda görüşü sorulan Tüketici Birliği Federasyonu temsilcisi, Google’ın hakim durumda bulunduğunu ve kanun kapsamında ihlalin söz konusu olduğunu ileri sürerken, reklam fiyatlarının belirlenmesi konusunda rekabetin engellendiğini bildirdi.

HABER SIRALAMASI İTİRAZI

Medya kuruluşlarından bir temsilci de, Google’ın arama motorunda kullandığı algoritmaları detaylıca açıklamadığını belirterek, haberlerinin sıralamada bazen alt sıralarda çıktığını, bazen hiç çıkmadığını ve görüntülenme sayılarının düştüğünü anlattı. Temsilciler, şirkete idari para ceza uygulanmasını istedi.

Sözlü savunma toplantısı tarafların görüşlerinin ve savunmaların alınmasının ardından sona erdi.

Kurul, soruşturmaya ilişkin nihai kararını 15 gün içinde açıklayacak. Karar, daha erken alınması durumunda kurumun internet sitesinden duyurulacak.

AVRUPA’DA AÇILAN 2.1 MİLYAR EUROLUK DAVA

Reklam tekeli oluşturduğu ve pazarı elinde tuttuğu iddialarıyla eleştirilen Google hakkında, dünyanın birçok ülkesinde açılmış soruşturma ve davalar mevcut. Avrupalı medya kuruluşlarından Google’a 2,1 milyar euroluk tazminat davası açıldığına ilişkin haberler, geçtiğimiz şubat ayında medyada yer almıştı.

Bu haberde, Avrupa’da 30’dan fazla medya kuruluşunun, reklam teknolojisinde hakim konumunu kötüye kullandığı iddiasıyla Google aleyhine dava açarak, şirketten 2,1 milyar euro tutarında tazminat talebinde bulunduğu belirtilmişti.

Haberde yer alan açıklamada, “Google hakim konumunu kötüye kullanmasaydı, medya şirketleri reklamlardan önemli ölçüde daha yüksek gelir elde edecek ve reklam teknolojisi hizmetleri için daha düşük ücretler ödeyecekti” değerlendirmesi yapılmıştı.

Alman medya şirketi Axel Springer ve Norveç merkezli medya grubu Schibsted’ın yanı sıra Polonya, Finlandiya, Avusturya, Danimarka, Belçika, İsveç, İspanya, Portekiz, Çekya, İsviçre, Romanya, Bulgaristan, Slovakya, Macaristan, Hollanda ve Lüksemburg’tan medya kuruluşları Google’a dava açan şirketler arasında yer alıyor.

KANADA’DA AÇILAN DAVA

Kanada Rekabet Kurumu’nun, çevrim içi reklamcılıkta rekabete aykırı eylemlerde bulunduğu iddiasıyla Google’a dava açtığına yönelik haberler de 4 gün önce medyaya yansımıştı.

Bu davada Rekabet Kurumu’nun, Google’ın piyasadaki hakimiyetinin diğer şirketlerin rekabet gücünü zayıflattığını ileri sürerek Google’ın iki reklam teknolojisi hizmetini de satmasını ve ceza ödemesini talep ettiği aktarılmıştı.

ABD’DEKİ “YASA DIŞI DAVRANMA” KARARI

Google, anavatanı ABD’de de 2020’de internette arama pazarının yüzde 90’ını elinde tuttuğu gerekçesiyle Adalet Bakanlığı tarafından dava edilmişti. Davaya bakan Bölge Mahkemesi Yargıcı Amit Mehta, Google’ın akıllı telefonlarda ve tarayıcılara varsayılan arama motoru olmak için milyarlar ödediğini vurgulamış, şirketin internet aramalarında ve ilgili reklamlardaki tekelini korumak için yasa dışı davrandığına karar vermişti.

İngiltere ve Hollanda’da ise Google, toplam 25 milyar euroluk tazminat davalarıyla karşı karşıya kalmıştı.

Bu davaların, şirketin dijital reklam alanındaki uygulamaları nedeniyle toplam 25 milyar euro tazminat ödemesiyle sonuçlanabileceği kaydedilmişti.

RUSYA’DA VERİLEN PARA CEZASI: 20 DESİLYON DOLARI GEÇTİ

Google hakkında açılan davalara ilişkin benzer bir haber de geçtiğimiz ekim ayında Rusya’dan yapılmıştı.

Söz konusu haberde, şirkete burada mahkemeler tarafından, YouTube’daki Rus kurumları ve kişilere ait kanalları kaldırdığı gerekçesiyle verilen para cezaları miktarının 20 desilyon doları geçtiği bildirilmişti.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir