Google Willow Kuantum Hesaplama Çipi Tanıtıldı

Google, çeşitli ölçütlerde en son teknoloji performansı sunan yeni kuantum hesaplama çipi Willow ile karşımıza çıkıyor. Google, bu yeni Willow çipinin kuantum hesaplamadaki on yıllık yolculuğunda önemli bir adım olduğuna inanıyor.

105 kübit ile Willow, hem kuantum hata düzeltmede hem de rastgele devre örneklemede sınıfının en iyisi performansı elde etti. Google, Willow’daki yeni atılımının daha fazla kübit kullanarak ölçeklendikçe hataları katlanarak azaltabileceğini iddia ediyor.

Willow çipi, kuantum çipleri oluşturmak için sıfırdan inşa edilen Santa Barbara’daki Google’ın yeni son teknoloji üretim tesisinde üretildi. Google, gelişmiş performans elde etmek için çip mimarisi, üretim, kapı geliştirme, kalibrasyon ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli yönleri optimize etti.

Şirket, Willow’un standart bir kıyaslama testini 5 dakikadan kısa sürede çözdüğünü vurguladı. Önde gelen mevcut nesil bir süper bilgisayarın aynı testi çözmesinin 10^25 yıldan fazla süreceği ifade ediliyor. Kuantum bilgisayarı, ilaç keşfi, füzyon enerjisi ve diğerleri gibi alanlardaki çeşitli pratik uygulamalarda faydalı olacak. Google, bunu başarmak için Willow nesli çiplerin bu uygulamaları gerçeğe dönüştürebileceği konusunda iyimser olduğunu belirtti.

Google, kuantum hesaplamadaki çığır açan başarısını şöyle tanımladı: Bugün Nature’da, Willow’da ne kadar çok kübit kullanırsak hataları o kadar azalttığımızı ve sistemin o kadar kuantum hale geldiğini gösteren sonuçları yayınladık. 3×3 kodlu kübitlerden oluşan bir ızgaradan 5×5’lik bir ızgaraya, sonra 7×7’lik bir ızgaraya kadar ölçeklendirerek giderek daha büyük fiziksel kübit dizilerini test ettik ve her seferinde kuantum hata düzeltmesindeki en son gelişmeleri kullanarak hata oranını yarıya indirebildik. Başka bir deyişle, hata oranında üstel bir azalma elde ettik.

Bu tarihi başarı, alanda “eşik altı” olarak bilinir; kübit sayısını artırırken hataları azaltabilmek. Hata düzeltmede gerçek ilerleme göstermek için eşiğin altında olduğunuzu göstermelisiniz ve bu, Peter Shor tarafından 1995’te kuantum hata düzeltmesinin tanıtılmasından bu yana olağanüstü bir meydan okuma olmuştur.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir