Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında 18 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
Ekipler, şüphelilerin yakalanmasına yönelik operasyon düzenledi. Eski Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ile yine eski yönetici ve çalışanların da aralarında bulunduğu şüphelilerin adreslerine baskın yapıldı.
Şeref Ateş evde bulunamazken, diğer 17 şüpheli gözaltına alındı. Odatv, Şeref Ateş’in Almanya’dan sığınma talebinde bulunduğunu yazdı. İlgili haberi okumak için tıklayınız:
Adreslerde yapılan aramalarda birçok belge ve dijital materyale el konuldu. Şüpheliler, ifade işlemleri için Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesine götürüldü.
NE YAPTILAR
Şüphelilerin, Suriye’deki savaş bölgesinde yapılmış gibi gösterilen projeler üzerinden sahte faturalarla haksız kazanç sağladığı iddialar arasında.
Şüpheliler hakkındaki suçlamalar; “Hizmet nedeniyle görevi kötüye kullanma”, “Zimmet”, “Nitelikli dolandırıcılık” ve “Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama.”
YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ’NDEN AÇIKLAMA
Yunus Emre Enstitüsü’nden soruşturmaya ilişkin yapılan açıklamada, “Yunus Emre Enstitüsü’nde mali konulara ilişkin bazı işlemlerle ilgili şüpheler üzerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın talimatıyla bir inceleme süreci başlatılmıştır. Bu kapsamda, Vakıf Mütevelli Heyeti tarafından 2024 yılı Haziran ayında, başta eski Enstitü Başkanı Şeref Ateş olmak üzere ilgili vakıf personeli görevden alınmış, ardından Temmuz 2024 itibarıyla teftiş süreci başlatılmıştır. Teftiş aşamalarının ardından sürecin şeffaf ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesine katkı sağlamak amacıyla başkan yardımcıları kendi talepleri doğrultusunda görevlerinden ayrılmıştır. Yürütülen teftiş sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda, 23 Aralık 2024 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur” denildi.
NE OLDU
Yunus Emre Vakfının kasası, tabela şirketlerden alınan naylon faturalarla boşaltıldı.
2024 yılının Haziran ayında başta eski enstitü başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş olmak üzere ilgili vakıf personeli görevden alındı. Akabinde, geçen temmuz ayında teftiş süreci başlatıldı.
Teftiş aşamaları esnasında başkan yardımcıları görevlerinden ayrıldı.
Teftiş sonucunda elde edilen bulgularla 23 Aralık 2024 tarihinde, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı suç duyurusunda bulunuldu.
ŞEREF ATEŞ KİMDİR
1964 yılında Malatya’da dünyaya gelen Prof. Dr. Şeref Ateş, çocukluk ve gençlik yıllarında Türkiye ve Almanya’da yaşadı.
Lisans eğitimini Selçuk Üniversitesinde tamamladıktan sonra, akademik kariyerine Gazi Üniversitesinde başladı. Ateş, yüksek lisansını ve doktorasını Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Batı Dilleri ve Edebiyatları alanında tamamladı. Daha sonra ikinci doktorasını Almanya’da Marburg Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı’nda tamamladı.
Akademik kariyerini, Türkiye’de ve yurt dışında farklı üniversite ve araştırma kurumlarında sürdüren Prof. Dr. Şeref Ateş, birçok ulusal ve uluslararası projede görev aldı. 2011’de profesör olduktan sonra mesleki kariyerini Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde sürdürdü.
Şeref Ateş, 2016 yılında Yunus Emre Enstitüsüne başkan olarak atandı.
YUNUS EMRE VAKFI NEDİR
Yunus Emre Vakfı, 2007 yılında Türkiye’nin tarihini, dili, kültürü ve medeniyet anlayışının uluslararası alana aktarılmasını sağlamak iddiasıyla kamu vakfı olarak kuruldu. Vakfa bağlı olarak da yabancılara Türkçe öğretmek ve ülkenin tanıtımı yapmak amacıyla Yunus Emre Enstitüsü çalışmaya başladı.