Gözleri kanatan ölümcül virüs salgını: 8 kişi öldü, işte belirtiler

Tanzanya’da virüsün varlığının yanı sıra, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Marburg virüsünün diğer Afrika ülkelerinde de mevcut olduğuna dair kanıtlar bulunduğunu açıkladı. Bu nedenle, DSÖ gezginlere, sağlık durumları düzelene kadar bu bölgeleri ziyaret etmekten kaçınmalarını tavsiye ediyor. record’un haberine göre Marburg, yüksek ölüm oranı ile en tehlikeli virüslerden biri olarak biliniyor ve yayılma riski ciddi bir tehdit oluşturuyor.

DSÖ yetkililerine göre, Marburg virüsü, hastalığı taşıyan kişilerin derisiyle doğrudan temas yoluyla bulaşabiliyor. Ayrıca, enfekte hastaların kanı, salgıları, organları veya diğer organik sıvılarının mukoza zarlarına temas etmesiyle de virüs yayılabiliyor. Sağlık uzmanları, en çok enfekte olan kişilerin genellikle bu hastalarla temasa geçen kişiler olduğunu belirtiyor, çünkü çoğu zaman hastalığı taşıdıklarını bilmeden bu kişilere yakın olurlar.

Hastalığın ilk belirtileri, enfeksiyondan 2 ila 21 gün sonra ortaya çıkmaktadır. Başlangıçta hastalarda yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, genel rahatsızlık ve yaygın kas ağrıları görülür. Ancak, üçüncü günden sonra semptomlar daha da şiddetlenir ve buna ishal, karın ağrısı, kramp, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler de eklenir. Bu durum, hastalığın ilerleyişinin daha agresif bir şekilde devam ettiğini gösterir.

Hastalık ilerledikçe, hastaların cildinde kaşıntısız döküntüler meydana gelir. Daha ciddi vakalarda, hastalık vücutta tamamen yayıldığında, daha endişe verici semptomların görülmesi de yaygın hale gelir. Bu belirtiler, durumun daha kritik bir aşamaya geldiğini işaret eder.

10 gün içinde hayatını kaybediyorlar

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, Marburg virüsü ile enfekte olan hastaların çoğu, semptomların başlamasından sekiz ila dokuz gün sonra hayatını kaybetmektedir. Ölümler genellikle büyük kan kayıpları nedeniyle gerçekleşmektedir. Ayrıca, virüsün ölüm oranının %88 olduğu ve enfekte olan her on kişiden dokuzunun hastanelerde yaşamını yitirdiği vurgulanmaktadır.

Hastalığın kesin bir tedavisi olmadığı ve buna karşı bir aşı bulunmadığı belirtilmektedir. Enfekte hastalarla ilgilenen doktorlar, yalnızca destekleyici tedavi uygulayabilmektedir, ancak bu genellikle kan kaybını durdurmak ve ölüm riskini engellemek için yeterli olmamaktadır. Marburg’un önlenmesinin tek yolu, virüs tanısı konan kişilerin sıvıları ve salgılarıyla temas etmekten kaçınmaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir