Güldürdüm gidiyorum düşünün geleceğim

O, Türk Tiyatrosu’nun duayenlerinden biriydi…

Oyunlarıyla, filmleriyle ve kitaplarıyla toplumu aydınlattı. Güldürürken, düşündürdü. Kurduğu Ortaoyuncular topluluğuyla ses getiren oyunlara imza atarken, yeni tiyatro sanatçılarının yetiştirilmesine de katkıda bulundu. 

Münir Özkul’dan devralıp, Rasim Öztekin’e devrettiği Kel Hasan Efendi’den bugüne gelen Ortaoyuncuları Kavuğu’nun hakkını fazlasıyla verdi… 

2400 kez sahneye çıktığı ‘’Ferhangi Şeyler’’ gibi unutulmaz eserlere imza attı.

Ses Tiyatrosu’nu yaşatmak için büyük bir mücadele verdi ve bunu da başardı… 2021 yılında aramızdan ayrılan Ferhan Şensoy’un işte bu sanata adanmış hayatı belgesele konu oldu…

İLHAM VERİCİ HİKAYE

Türk tiyatro tarihinin yapı taşlarını oluşturan değerli sanatçıların ilham verici hikayelerini kayıt altına alan ENKA Sanat, gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla yapım sponsorluğunu üstlendiği belgesel serisine Ferhan Şensoy ile devam ediyor.

Belgeselin yapımcılığını Porte Film, yönetmenliğini ise Selçuk Metin üstleniyor. 

Senaryosunu Zeynep Miraç’ın kaleme aldığı belgeselin prömiyeri, eylül ayında ENKA Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleştirilecek.

ENKA Sanat Direktörü Gül Mimaroğlu, sanat hayatı boyunca mizahı ve eleştiriyi birleştirerek toplumsal meseleleri sahneye, kitaplarına ve ekranlara taşıyan  Şensoy’un, türettiği kelime ve kendine has tabirleriyle hem sanat dünyasında hem de izleyicilerin zihinlerinde ve kalplerinde çok ayrı bir yer edindiğini dile getirdi. 

KALICI ETKİ BIRAKTI

Mimaroğlu, belgeselin tüm bu süreci mercek altına alacağını belirterek, şunları söyledi: “O, geleneksel tiyatroyu modern bir bakış açısıyla harmanladı. Toplumsal sorunları içeren çalışmalarıyla dönemin sosyal ve kültürel dinamiklerine ayna tuttu. Özgün mizah anlayışı ve cesur yorumlarıyla geniş kitlelere hitap etti. 

Tiyatro onun için günü sorgulama ve geleceğe dair mesaj verme aracıydı kuşkusuz. ‘Güldürdüm gidiyorum, düşünün, geleceğim’ sözleri onun hem eserlerindeki kalıcı etkiyi hem de izleyicisiyle derin bağını göstermektedir. İşte biz de belgeselle bu etki ve bağları görünür kılacağız.”

USTAYA SAYGI DURUŞU

Şensoy’u “Kelimelerle oynayan, alışılmadık bir mizah anlayışı vardı. Nev-i şahsına münhasır deyişinin ete kemiğe bürünmüş haliydi. İzleyicinin zihnini hep öteye taşıdı” cümleleriyle anlatan usta yönetmen Selçuk Metin de sözlerine şöyle devam etti: “Bu dünyadan göçmeden önce, Ferhan Şensoy belgeselini konuştuk kendisiyle. O yaşarken bunu yapmak kısmet olmadı ama ENKA Sanat’ın değerli katkıları sayesinde Şensoy’a ve hayata döndürdüğü Ses Tiyatrosu’na bir saygı duruşu niteliğinde olacak projemize başlıyoruz.” 

BİR TEŞEKKÜR FIRSATI

Yapımın senaryosuna imza atan gazeteci yazar Zeynep Miraç ise şöyle konuştu: “Bambaşka bir mizah anlayışı vardı, çok kıvrak bir zekası ve özgün bir üslubu… Türkçenin keyfine vardıran, mizahın sınırlarını genişleten bir kalemdi Şensoy. Zihin dünyamıza kattıkları için yeterince teşekkür edebildik mi ona; ‘evet’ diyemiyorum. Belki şimdi, onu anlatan bir belgesel ile teşekkürümüzü sunabiliriz.”

Selçuk Metin ve Zeynep Miraç daha önce de Metin Akpınar ve Haldun Dormen belgesellerine  imza atmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir