ABD Başkanı Joe Biden’ın 4 yıllık görev süresi 20 Ocak’ta bitiyor. Biden, sayılı günler kala Beyaz Saray’dan yapılan canlı yayında son kez Amerika halkına seslendi. Konuşmasında İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkese değinen Biden, yapılan anlaşmanın mayıs ayında kendisinin ortaya koyduğu taslağa uygun olduğunu ve bunun kendi ekibinin başarısı olduğunu savundu.
“EKİBİM TARAFINDAN GELİŞTİRİLDİ VE MÜZAKERE EDİLDİ”
Bu konuda pazartesi günü göreve başlayacak yeni yönetimi bilgilendirdiklerini kaydeden Biden, isim vermeden ateşkesin kredisinin yerine gelecek olan seçilmiş başkan Donald Trump’a değil, kendisi ve ekibine ait olduğunu söyledi. Biden, “Bu plan, benim ekibim tarafından geliştirildi ve müzakere edildi, büyük ölçüde de göreve başlayacak olan yeni yönetim tarafından uygulanacak” dedi.
“AMERİKA’DA BİR OLİGARŞİ ŞEKİLLENİYOR”
Biden, Çin ve Ukraynaya’da değinerek “NATO’yu güçlendirdik. Ukrayna hala özgür ve Çin ile olan rekabetimizde öne geçtik. Bunun gibi daha pek çok şey başardık. Amerikan halkı için birlikte başardıklarımızdan gurur duyuyorum ve yeni yönetime başarılar diliyorum, çünkü Amerika’nın başarılı olmasını istiyorum” ifadelerini kullandı.
Eski ABD başkanlarından Dwight Eisenhower’ın “askeri-endüstriyel kompleks” için yaptığı uyarıya atıfta bulunan Biden, “Aynı şekilde, ülkemiz için gerçek tehlikeler oluşturabilecek bir teknoloji-endüstriyel kompleksinin olası yükselişi konusunda endişeliyim. Bugün Amerika’da aşırı zenginlik, güç ve etkiye sahip bir oligarşi şekilleniyor” diye konuştu. Biden, söz konusu teknoloji-sanayi kompleksinin yükselişinin temel haklar ve demokrasi konusunda Amerikan halkı için bir tehdit oluşturabileceğini anlattı.
GİDER AYAK TÜRKİYE’YE TUZAK
Öte yandan AP’nin haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden, Çarşamba günü Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin ABD hükümetinden silah satın alma ve askeri ekipmandan yararlanmasına olanak tanıyan bir direktif yayınladı. Bu hamle, Doğu Akdeniz’de istikrarı teşvik ettiği iddiasıyla taraflar arasında memnuniyetle karşılandı. Rum Yönetimi açısından bu gelişme, ABD’nin 2020 yılına akdar uyguladığı silah ambargosunu kaldırmasından sonra önemli bir adım olarak görülüyor.
Biden, yürütme emrinde “savunma ekipmanlarının ve savunma hizmetlerinin sağlanmasının” ABD’nin güvenliğini güçlendireceğini ve dünya barışını teşvik edeceğini söyledi. ABD’nin Kıbrıs Büyükelçisi Julie D. Fisher, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, direktifi “ilişkileri derinleştirmede, güvenlik iş birliğini artırmada ve istikrarı teşvik etmede önemli bir adım” olarak nitelendirdi.
Son yıllarda, özellikle 2023’te Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’in seçilmesinin ardından ilişkiler dikkat çeken bir şekilde değişti. Hristodulidis, GKRY’nin Batı yanlısı duruşunu ve ABD ile savunma bağlarını genişletme taahhüdünü vurguladı. Hristodulidis geçen ay yaptığı açıklamada, NATO’ya katılabileceğini söyledi. Ayrıca, yerel kolluk kuvvetlerini mali suçları önleme konusunda eğitim için FBI ve ABD Adalet Bakanlığı yetkililerini davet etti.
Biden’ın kararı, GKRY’nin ABD hükümetiyle doğrudan anlaşarak özel şirketler yerine daha düşük maliyetle ABD yapımı silahlar satın almasını sağlayabilir. ABD eyaletlerinden Vermont’un gayri safi yurtiçi hasılasının yaklaşık dörtte üçü kadar bir GSYİH’ye sahip olan ülke, aynı zamanda ABD’nin fazla askeri ekipmanından da yararlanabilecek. Onlarca yıl boyunca ABD silah piyasasına erişimi kapalı olan ülkede, silah alımı için Rusya da dahil olmak üzere diğer ülkelere yöneldi. Mevcut stokları arasında Sovyet dönemine ait T80 ana muharebe tankları ve TOR-M1 uçaksavar füze sistemleri bulunuyor.