Güney Kore’de iktidardaki Halkın Gücü Partisi (PPP) milletvekilleri, 3 Aralık’ı 4 Aralık’a bağlayan gece sıkıyönetim kararı alan Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un görevden alınması için meclise sunulan önergenin oylanmasını boykot ederek salondan çıktı.
AA’nın Yonhap haber ajansından aktardığına göre, PPP milletvekilleri, Devlet Başkanı Yoon’un görevden alınmasına ilişkin yapılacak oylamayı boykot etti. Yoon’un eşi Kim Keon-hee’ye ilişkin ‘yolsuzluk ve seçimlere müdahale’ iddialarının soruşturulması önergesi için oy kullanan milletvekillerinin, diğer oylamaya katılmadan salonu terk ettiği belirtildi. Reuters’ın konuya ilişkin haberinde, azil oylaması sırasında sadece bir PPP milletvekilinin Ulusal Meclis Genel Kurul salonunda kaldığı bilgisi verildi. Habere göre, Yoon’un eşi Kim Keon-hee’ye ilişkin soruşturma talebinde bulunan önerge de vekillerin oyuyla reddedildi.
200 VEKİLİN LEHTE OYU GEREKİYOR
Yoon’un görevden alınması önergesinin kabulü için meclis üye tam sayısının 3’te 2’sini oluşturan 200 milletvekilinin lehte oyu gerekiyor. Ulusal Meclis’teki 300 sandalyeden 192’sine sahip olan muhalefet bloku, nitelikli çoğunluğu sağlayabilmek için iktidardaki Halkın Gücü Partisinden (PPP) en az 8 milletvekilinin desteğine ihtiyaç duyuyor.
PPP yetkililerinden oylama öncesi yapılan açıklamada, Yoon’un görevden alınması için meclise sunulan önergenin desteklenmeyeceği belirtilmişti. Açıklamada, ayrıca Devlet Başkanı Yoon’un eşi Kim Keon-hee’ye ilişkin ‘yolsuzluk ve seçimlere müdahale’ iddialarının soruşturulması oylamasına da destek verilmeyeceği ifade edilmişti.
MUHALEFET, İKTİDAR PARTİSİNİ OYLAMAYA KATILMAYA ÇAĞIRDI
İktidar partisi vekillerinin salondan ayrılmasının ardından Ulusal Meclis’te Yoon’un görevden alınmasına ilişkin oylama başladı. Oylamanın öncesinde iktidardaki PPP vekillerinin oylamayı boykot ederek salonu terk etmesi üzerine, muhalefet partisi temsilcileri, PPP milletvekillerinin isimlerini teker teker sayarak oylamaya katılmaya davet etti. Meclis Başkanı da oy kullanmanın demokrasiyi korumanın bir yolu olduğunu ifade ederek iktidar partisi milletvekillerine yaptığı oy kullanma çağrısını yineledi.
Ne olmuştu?
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, yerel saatle 3 Aralık gecesi televizyonda yaptığı konuşmada, ‘muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karışması’ iddiasıyla ülkede sıkıyönetim ilan etmiş ancak parlamentonun yaptığı oylamada kararı kaldırması ve ardından bunun Bakanlar Kurulu’nda onaylanmasıyla geri adım atmıştı.
Yoon, muhalefeti ‘hükümetin işlevini yerine getirmesini engellemekle’ suçlayarak, sıkıyönetimin ‘Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçladığını’ savunmuştu. Sıkıyönetim ilanının ardından Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara toplantı talimatı verip teyakkuzda olunması çağrısı yapmıştı. ‘Sıkıyönetim birlikleri’nin Ulusal Meclis’e girdiği bildirilmişti.
Ulusal Meclis’te yapılan acil oturumda sıkıyönetim kararının kaldırılmasına ilişkin verilen önerge, 190 milletvekilinin oyuyla kabul edilmişti. Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisi, sıkıyönetimin, yapılan oylamanın ardından ‘hükümsüz’ hale geldiğini açıklamıştı.
Bunun üzerine Bakanlar Kurulunu toplayan Yoon, kabinenin onayının ardından sıkıyönetimi sona erdirdiğini duyurmuştu. Yoon, sıkıyönetim ilan etmesini kendisine öneren Savunma Bakanı Kim Yong-hyun’un istifasını ise 5 Aralık’ta kabul etmişti.
Ana muhalefetteki Demokratik Parti (DP) ve beş küçük muhalefet partisi ise Devlet Başkanı Yoon’un sıkıyönetim ilanının anayasaya ve yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle Devlet Başkanı’nın görevden alınması için meclise önerge sunmuştu.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)