Gürcistan’da 7. gün: Ordunun açıklamaları, hükümete endişe verdi

Gürcistan’ın ana muhalefet partisinin lideri Nika Gvaramia, başkent Tiflis’te polis tarafından gözaltına alındı. Muhalefet partisi, Gvaramia darp edildikten sonra yere düşerek bilincini kaybettiğini ve daha sonra zorla bir polis aracına bindirildiğini iddia etti.

Darp edilerek göz altına alınan sadece Gvaramia olmadı. Ülkede pek çok muhalefet figürü ve protestocu, şiddete maruz kalarak göz altına alındı.

GÜRCİSTANDA AYAK SESLERİ

Bu esnada, Gürcistan ordusundan hükümete endişe veren açıklamalar yapıldı.

Gürcistan ordusu subayları, hükümettin bu protesto sürecini yönetme şeklinden rahatsızlık duyduklarını ifade etti. Tümgeneral Giorgi Aleksidze dün gece, ülkenin ordusuna seslendi ve silahlı kuvvetler mensuplarına “anavatana ve Gürcistan halkına olan bağlılıklarını” doğrulamalarını istedi

Bu olaydan kısa süre sonra ülkedeki çevir kuvvet polislerinden sorumlu olan ve protestoları bastırmakla görevli olan İçişleri Bakanı Irakli Şaişmelaşvili, istifa etti. 

MUHALEFET LİDERİ DARP EDİLDİ

Ülkede, hükümetin Avrupa Birliği’ne üyelik müzakerelerini askıya alma kararına karşı yedinci gece üst üste protestolar düzenlendi.

Protestocular, polisin ağır müdahalesine maruz kaldı. Biber gazı ve tazyikli suya maruz kalan protestocular, hava fişekleri polise karşı silah olarak kullandı, taşla karşılık verdi.

Muhalefetteki Değişim İçin Koalisyon partisi, sosyal medya platformu X’te yayınladığı bir videoda, Gvaramia’nın birkaç kişi tarafından kollarından ve bacaklarından taşınarak merdivenlerden indirildiğini gösterdi.

Parti, 48 yaşındaki eski gazeteci olan siyasetçi Gvaramia’nın “darp edildiğini ve bilinci kapalı halde gözaltına alındığını” söyledi. 

Polis ayrıca diğer muhalefet liderleri ve gençlik hareketi temsilcilerini de gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında Güçlü Gürcistan partisi lideri Aleko Elisashvili, gençlik hareketi Dafioni’nin bir lideri ve altı muhalefet partisinin üyeleri de bulunuyor.

‘BASKI DEĞİL, ÖNLEM’

Gürcistan İçişleri Bakanlığı, bu kişilerin “kitleleri şiddete yöneltmek etmek ve yönetmek” suçlamasıyla tutuklandığını açıkladı. Bu suçlamaların, dokuz yıla kadar hapis cezası taşıdığı bildirildi.

Hükümet, göstericilerin Ukrayna’nın 2014’teki Euromaidan protestolarına benzer bir devrim planladığını öne sürdü.

Başbakan Irakli Kobakhidze, protestolara müdahaleyi “baskı değil, önlem” olarak nitelendirdi ve muhalefetin göstericilere havai fişek ve gaz maskesi sağladığını iddia etti.

Ancak bu iddialar için herhangi bir somut kanıt sunulmadı. Kobakhidze, “Protestoculara, ilgili siyasi güçler tarafından sistematik olarak yanıcı malzeme sağlandı” ifadesini kullandı.

AB’DEN PROTESTOCULARA DESTEK

Ülkenin Avrupa Birliği yanlısı Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, hükümete sert eleştirilerde bulundu. Zurabişvili, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Ülkeyi uçuruma sürükleyen iktidar partisine karşı güçlü bir baskı uygulamanın zamanı geldi. Krizin derinleşmesini önlemek zorundayız” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, AB Dışişleri Sözcüsü Anitta Hipper, yetkilileri “ifade özgürlüğünü korumaya” ve protestoculara karşı şiddeti durdurmaya çağırdı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir