Haaretz: Serbest bırakılacak bazı Filistinliler Gazze ya da Mısır’a gönderilecek
İsrail ve Hamas arasında varılan üç aşamalı ateşkes ve rehine takası anlaşmasının 42 günlük ilk aşamasının ikinci rehine takasının bugün yapılması bekleniyor. Takasın yerel saatle sabah yapılması öngörülürken, İsrail basını, bugün serbest bırakılacak, müebbet hapis cezasına çarptırılan bir grup tutuklunun isimlerini paylaştı.
AA’nın aktardığına göre, İsrail devlet televizyonu KAN, müebbet hapis cezasına çarptırılan Filistinli tutuklulardan Zekeriya Zubeydi, Ahmed Bergusi, Vail Kasım ve Mahmud Atallah’ın bugün yapılacak esir takasının ikinci aşamasında serbest bırakılacağını aktardı.
SERBEST BIRAKILACAK FİLİSTİNLİLER KİMLER?
Fetih Hareketi’nin silahlı kanadı El Aksa Şehitleri Tugayı üyesi Zekeriya ez-Zubeydi, 2021’de İsrail hapishanesinden firar ettikten sonra yakalanan altı Filistinliden biri. Ahmed Bergusi, işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin kentinde doğdu. El Aksa Şehitleri Tugayları yetkililerinden olup 2002 yılında tutuklandı ve 13 kez müebbet ve 50 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Vail Kasım, Kudüs’te doğdu. ‘Silvan Hücresi’ olarak adlandırılan örgüt kapsamında İsrail hedeflerine yönelik birçok saldırı düzenlemekle suçlandı. 2002 yılında tutuklandı ve 3 bin yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı. Mahmud Atallah ise İsrail’le işbirliği yapmakla suçlanan bir Filistinliyi öldürmekten müebbet hapis ve 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
HAARETZ’DEN ‘SINIR DIŞI’ İDDİASI
İsrail ile Hamas arasında 19 Ocak’ta yürürlüğe giren ateşkes ve rehine takası anlaşmasının ilk aşamasının ikinci turu bugün gerçekleştirilecek. Buna göre, anlaşmanın 7’nci gününde Hamas dört İsrailli kadın askeri serbest bırakacak. Buna karşılık İsrail’in de 200 Filistinli tutukluyu serbest bırakması öngörülüyor. Her İsrailli kadın asker karşılığında 50 Filistinli serbest kalacak. Bunların 30’u müebbet hapis cezası almış, 20’si ise ağır hapis cezalarına çarptırılmış Filistinli tutuklulardan oluşacak. Hamas, serbest bırakılacak kadın askerlerin Karina Ariev, Danielle Gilboa, Naama Levy ve Liri Albag olduğunu duyurmuştu.
İsrail’in Haaertz gazetesinin haberine göre, aralarında cinayet ile suçlananların da olduğu bazı Filistinli tutuklular rehine takası anlaşmasındaki ilk sınır dışılar kapsamında Mısır ve Gazze Şeridi’ne gönderilecek. Gazetenin haberinde, bazı Filistinli tutukluların Mısır ya da Gazze Şeridi’ne serbest bırakılacağı, bunun rehine takası ve ateşkes anlaşmasının ilk sınır dışı prosedürü olduğu ifade edildi. Habere göre, İsrail Hapishane Servisi, bugün serbest bırakılması beklenen Filistinlilerin listesini aldığını, tutukluların Kızılhaç temsilcileri tarafından kimliklerinin tespit edileceğini, Filistinlilerin İsrailli rehineler serbest bırakıldıktan ve İsrailli yetkililer onay verdikten sonra salıverileceğini bildirdi.
Açıklamaya göre, serbest bırakılan Filistinlilerden bazıları işgal altındaki Batı Şeria’ya, diğerleri Kerem Şalom geçişine götürülecek. Haaretz’e göre, serbest bırakılacak Filistinliler buradan önce Gazze Şeridi’ne ya da başka ülkelere transfer edilmelerinin beklendiği Mısır’a sevk edilecek. Ateşkes anlaşmasının koşullarına göre, ‘cinayet, cinayette kullanılan silah üretimi ya da ölümcül bir saldırıda kullanılmak üzere silah sevki’ suçlarından mahkum edilenlerin Gazze’ye ya da başka bir ülkeye sınır dışı edilmesi gerekiyor. Haaretz, bunun anlaşma kapsamında sınır dışı prosedürünün uygulandığı ilk aşama olduğunu, çünkü pazar günü serbest bırakılan Filistinlilerin Batı Şeria ya da Doğu Kudüs’e götürüldüğünü yazdı.
‘ATEŞKES SÜRECİNDE GAZZE’YE PLANLANANDAN DAHA AZ YARDIM TIRI GİRDİ’
Öte yandan, Gazze Şeridi’ndeki hükümetten adını vermek istemeyen bir yetkili, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’ne, ateşkesin başlangıcından bu yana, anlaşmaya göre planlanan 3 bin 600 yardım tırından 2 bin 857’sinin giriş yaptığını söyledi. Yetkili, 1586 yardım tırı Gazze Şeridi’nin merkezi ve güneyine ulaşırken 1271 tırın ise Gazze kent merkezi ile kuzey kesimine girdiğini bildirdi.
Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki insani durumun yakıt ve temel malzemeler bakımından hâlâ acil ve kapsamlı desteğe ihtiyacı olduğunu vurgulayan yetkili, halkın acil ihtiyaçlarını karşılamak için geri kalan yardım tırlarının gelişini hızlandırmanın önemine işaret etti.
Ateşkes anlaşmasının ilk aşamasında, 300’ü kuzeye olmak üzere günde 600 insani yardım tırının Gazze Şeridi’ne girmesi ve anlaşmanın başlamasından 7 gün sonra Refah Sınır Kapısı’nın açılması öngörülüyordu. Ancak rakamlar, üzerinde anlaşmaya varılandan daha az tırın girdiğini gösterirken anlaşmalara rağmen yardım tırlarının İsrail’in engellerine takıldığını gösteriyor. İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bin 841’i çocuk, 12 bin 298’i kadın olmak üzere 47 bin 283 Filistinli öldü, 111 bin 472 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)