Didem Seymen – İngiltere’nin prestijli dergilerinden Nature’de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, haftada 1 porsiyon bakliyat tüketmek, kalın bağırsak ve rektum (makat) kanseri riskini yüzde 26, 2 porsiyon tüketmek de yüzde 35 azaltıyor. Uzmanlar, araştırma sonuçlarını ve bakliyat yemenin sağlığımıza etkisini Milliyet’e anlattı. Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Sakin, kolon ve rektum kanserinin erkeklerde en sık görülen 3’üncü, kadınlarda ise 2’nci kanser türü olduğunu belirterek, şunları dedi: “Potansiyel risk faktörleri arasında obezite, metabolik sendrom, karaciğer yağlanması, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, kalp damar hastalığı, aşırı kırmızı et ve işlenmiş et tüketimi, sigara ve alkol tüketimi, yetersiz D vitamini sayılabilir.”
Flavanoid etkisi
Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, baklagillerden uzaklaşıldığında bağırsak sağlığının bozulduğunu söyleyerek, “Kanser riskinin azalmasının nedeni ise bakliyatta flavanoid adı verilen birtakım maddeler var. Bunlar anti-kanserojen, etki yapıyor. Tüketmek hem kanser hücrelerinin büyümesini hem de kanserin oluşması engelliyor.”
Gaz, şişkinlik, kabızlık…
Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Gürden Gür, bakliyatların içerdikleri yüksek protein, lif, folik asit, kalsiyum, potasyum, fosfor, çinko gibi maddeler nedeniyle çok değerli besin kaynağı olduğuna işaret ediyor: “Günlük düzenli kullanımlarıyla kalın bağırsak kanserlerinin gelişimini azaltmaktadır. Yine hassas bağırsak sendromu olarak adlandırılan gaz, şişkinlik ve kabızlık gibi şikâyetlerle hastaların yaşam kalitesini azaltan durumların tedavisinde de faydalı olmaktadırlar.”