Hangi enflasyon tahmini daha gerçekçi?

Enflasyondaki gerileme, yıl sonu tahminlerini de etkiliyor. Geçen aya göre daha iyimser tahminler yapılırken, ekonomi yönetimi ile reel sektör arasındaki beklenti farkı da dikkati çekiyor. Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, bir yıl sonra Kasım ayına ilişkin beklentilerin “piyasa katılımcılarının yüzde 27.20, reel sektörün yüzde 47.80, hanehalkının ise yüzde 64.05” olarak açıklandığını yazdı. Politika faizinin enflasyon tahminlerini beklenmedik ölçüde etkilediğini ifade eden Aktaş, bu nedenle tahmin karşılaştırması için 2022 yılını başlangıç olarak aldığını belirtti. 2023 ve 2024 yıllarına ait enflasyon tahminlerinde en yakın oranın reel sektörden geldiğini kaydeden Aktaş, “Siz enflasyonda en iyisi mi reel sektöre daha çok kulak verin!” başlıklı yazısında şu görüşlere yer verdi:

“Demek ki reel sektör gerçekçi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek her ne kadar reel sektörün enflasyon beklentisinin gerçekçi olmadığını, dolayısıyla örtülü biçimde yüksek olduğunu söylese de geride kalan dönemdeki tahminler ve gerçekleşmeler tam aksini ortaya koyuyor.

2022 yılı başından 2023 ekimine kadar yapılan tahminler ve 2023 başından 2024 ekimine kadar olan gerçekleşmeler, reel sektörün enflasyon tahmininde adeta nokta atışı yaptığını gösteriyor.

İşte 2023 ve 2024 yıllarındaki gerçekleşme ve bu yıllara dönük olarak bir yıl öncesinde yapılan tahminler ortada.

Reel sektör tam isabet kaydetmiş.

Piyasa katılımcıları çok iyimser kalmış ve gerçekleşmenin çok altında tahminde bulunmuş.

Hanehalkının ise enflasyonu özellikle zorunlu harcamalar ve konutla ilgili harcamalar bazında hissettiği ve yaşadığı oranın gelecekte de aynen gerçekleşeceğini varsaydığı için yüksek bir oran dile getirdiği anlaşılıyor.”

(ALINTI)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir