Hastane maliyeti TÜİK’i 3’e katladı

Kira ve hizmet bedeli adı altında ödeme garantisi verilerek özel sektöre yaptırılan şehir hastanelerine para yetiştiremeyen iktidar, çareyi devletin kendi yapacağı şehir hastanelerinde ararken bu sefer de enflasyon canavarına yakalandı. Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan 2025 yılı Yatırım Programı’nda yer alan resmi verilere göre, devletin kendi imkanlarıyla yaptırmak için 2020 yılında inşaatlarına başladığı 11 şehir hastanesinin proje maliyeti şimdiden 9.36 kat arttı. Bu 11 hastanenin ilk başlangıçta 12.5 milyar liraya yapılıp hizmete  açılabileceği hesap ediliyordu.

117 MİLYAR TL’Yİ AŞTI

Ancak yanlış ekonomi politikaları sonucu enflasyon patlayınca tüm hesaplar bozuldu. 11 hastanenin bu yıl itibarıyla bitirilmesi halinde 117 milyar 263 milyon liraya mal olacağı hesaplandı. Bu da sadece 5 yıl gibi kısa bir sürede hastane inşaatındaki enflasyonun 9.36 kat arttığını gösteriyor.

Bazı hastanelerde bu artış 16.92 kata kadar ulaşarak 17 kata dayandı. Oysa aynı dönemde Türkiye İstatistik Kurumu’nun maaş zamlarında kullandığı tüketici fiyatları endeksindeki artış 5.77 katta kaldı. İnşaat maliyetlerinin katlanarak artması, iktidarın halktan daha fazla vergi toplamak için harekete geçiren nedenlerin arasında yer aldı. İstanbul Sancaktepe Şehir Hastanesi’nin 1.etap inşaatının yapım maliyeti 2020 yılında 2 milyar 60 milyon lira olarak hesaplandı. Ancak 2025 yılı maliyeti 16.92 kat artarak 34.8 milyara yükseldi. Aynı şekilde Rize, Samsun ve Trabzon şehir hastanelerinin yapım maliyetinde de 12 kata varan artışlar yaşandı.

Hastane müteahhitlerine para yetişmiyor

“Halkın cebinden 1 kuruş bile çıkmayacak” denilerek özel sektöre yaptırılan ancak hastane kullanım kirası ve hizmet bedeli adı altında her yıl halkın vergilerinden devasa paralar aktarılan şehir hastanelerinin müteahhitlerine 2024 yılında 59 milyar 154 milyon lira ödeme yapıldı. Hastane kullanım bedeli (kira) ve zorunlu hizmet geri ödemeleri adı altında yapılan bu harcamalar için bu yıl da ‘özel ödenek’ten 67 milyar lira daha verilecek. Bu müteahhitlere özel ödenek dışında bütçe kaynaklarından da bu yıl yaklaşık 105 milyar lira kaynak aktarılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir