Havalimanında sahte altın oyunu: İki fotoğrafta ‘190 milyonluk’ fark

Posted by

İstanbul Havalimanı altın skandallarıyla kamuoyunun gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Milletvekillerinin de karıştığı VIP’den altın kaçakçılığı olayından sonra İstanbul Havalimanı Gümrük Müdürlüğü’nde yeni bir soruşturma ortaya çıktı.

Birgün’den Timur Soykan’ın haberine göre; İstanbul Havalimanı Gümrük Müdürlüğü’ne 755,5 milyon TL’lik altın levha olduğu beyan edilen ve Dubai’ye gönderilmek istenen eşya pirinç levha çıktı. Analiz için Darphane’ye gönderilen pirinç levhaların yolda altın levhalarla değiştirildiği de tespit edildi. Gümrük Müdür Yardımcısı görevden uzaklaştırıldı.

Şirketin 4 görevlisi gümrük gözetim ofisinden sonra beyan ettikleri eşyalarla birlikte pasaport kontrol noktası arkasında yer alan güvenlik kontrol noktasına geldi. X-Ray cihazından mühürlü çantaları geçiren iki Gümrük Muhafaza memuru, bir gariplik fark etti. Altın, X-Ray’den geçirilirken sarı renk verirdi ancak bu rulolar ekranda mavi renkte görünüyordu. Bir güvenlik görevlisinin 22 ayar altın bilekliğini de denemek için cihazdan geçirdiler ve o sarı renk vermişti. Bunun üzerine mühürlü çanta kontrol edildi. Altın olmadığı şüphesi artınca Gümrük Müdürü’nün talimatıyla 6 çantanın da Darphane’ye gönderilip analiz edilmesi için tutanak tutuldu.

Müfettişler, İstanbul Havalimanı Emniyet Şube Müdürlüğü’nde çantanın Darphane’ye gönderilmeden önce açıldığı kamera görüntülerini inceledi. 190 milyon TL’lik altın levha bulunduğu beyan edilen çanta açıldıktan sonra bazı rulolar dağılmış ve tekrar toplanmaya çalışılmıştı. Bu sırada bir bantlama yapılmamıştı. Üzerine basılarak rulolar çantaya sokulmuştu.

30 Temmuz 2024 günü Darphane’deki analiz öncesi görüntüler incelendiğinde büyük fark vardı. Çantadan çıkan 6 rulonun alt ve üst yüzeylerinde bantlama vardı. Nizami ve yan yüzeyleri de bantlıydı. Rapor şöyle devam etti:

“Ambardaki görüntülerin aksine çantadan çıkan ruloların herhangi bir dağılma olmaksızın rahat ve nizami bir şekilde çıkarıldığı görülmüştür.”

Bu fark çantadaki pirinç levhalar yerine altın levha konulduğunu ortaya koymuştu.

ŞİRKETİN ALTIN OYUNU

Müfettişlerin raporunda şöyle deniliyordu: “6 kap eşyadan sadece açılan 1 kap eşyanın altın olup diğerlerinin olmaması makul ve kabul edilir bir durum değildir. Firmanın ambarda bırakılan kaplar için düzeltme dilekçesi vermesinin nedeni; Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü’nün olaya müdahil olmasıdır. Çünkü bu eşyanın, darphaneye gönderileceği ve altın olmadığının ortaya çıkacağı kesindi.”

Nitekim; ambarda kalan 5 çanta da 1 Ağustos 2024 günü Darphane’ye gönderildi ve imitasyon pirinç levha olduğu tespit edildi. Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Savcılığı’na bilgi verildi. Savcılığın talimatıyla Hera Diamond Kuyumculuk Şirketi’ndeki bilgisayarlara el konuldu. Şirketin Kuyumcukent’teki ofisinde de kamera kayıtları, faturaları, analiz raporları alındı.

İdari soruşturmada ise Gümrük Müdür Yardımcısı Abdulhakim S., görevden uzaklaştırıldı.

Hera Diamond Kuyumuculuk Şirketi’nin sahibi İlhami Çörtük, Dubai’de yaşıyordu ve ilk savunmayı avukatı yaptı. Ayar Evi’nin sehven pirinç levha yerine altın levha beyannamesi verdiğini savundu. Altın ihracatında devletin teşviki, altın getirme hakkı ve KDV olmadığı için hayali ihracattan bahsedilemeyeceğini savundu. Şirketin böyle bir işlem yaparak maddi menfaat elde edemeyeceğini iddia etti. Daha sonra Türkiye’ye gelerek ifade veren İlhami Çörtük de yanlış beyannameleri sonradan fark ettiklerini anlattı. Suçlamaları kabul etmedi.

KARA PARA AKLAMA İDDİASI

Müfettiş raporunda şöyle denildi: “Bu işlemlerin yurda kaynağı belli olmayan döviz veya altın girişi sağlamak adına yapıldığı düşünüldüğünden konunun Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun Kapsamında değerlendirilmesinin T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından yapılmasının uygun olacağı kanaatine varılmıştır.”

Şirket bu sahte ihracatı yapması halinde Türkiye’ye 755 milyon 500 bin TL’lik döviz sokabilirdi. Kara para aklama faaliyeti olabilir miydi? Savcılık bu sahteciliğin nedenlerini araştırıyor. Ayrıca bu suça karışan kişilerin ayrıca belgede sahtecilik, suç delillerini yok etmek ve mühür bozmak gibi suçlardan yargılanması bekleniyor.

(ALINTI)

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir