Hayri Kozanoğlu’ndan ’10 maddede asgari ücret nasıl hesaplanmalı?’

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu asgari ücretin belirlenmesinde önemli gördüğü 10 noktanın altını çizdi, hesaplamalarda gözardı edilen konulara değindi. Kozanoğlu “10 maddede asgari ücret notları: Yazılmayanlar ve söylenmeyenler” başlıklı yazısında, asgari ücretin hesaplanmasında temel alınan verilere güven olmadığının altını çizdi, “beklenen enflasyona göre asgari ücret belirlenmesinin hiçbir objektif dayanağı bulunmuyor” diye yazdı. Asgari ücretin yılsonu enflasyon rakamlarına göre belirlendiğini belirten Kozanoğlu, çalışanların yıl içinde de enflasyona maruz kaldığını ifade etti, “asgari ücret hesaplamasında ortalama enflasyon temel alınmalı diyebiliriz.” dedi.

Ücret artışlarının enflasyon sebebi olduğuna dair açıklamanın doğru olmadığını kaydeden Kozanoğlu, nedensellik ilişkisinin tersine kurulması ve “Enflasyon sebep, ücret artış talebi sonuçtur” diye düşünülmesi gerektiğini belirtti. Asgari ücretin istisnai bir ücret olması gerekirken emek piyasasında yaygın bir hale geldiğine dikkat çeken Kozanoğlu, DİSK-AR ve Tez Koop İş Sendikası’nın araştırmalarında da çalışanların önemli bir bölümünün asgari ücretle geçinmek zorunda kaldığını ifade etti.

Emekçilerin daha adil bir ücret için mücadeleden vazgeçmemesi gerektiğini belirten Kozanoğlu, şöyle yazdı:

“Kapitalizmin döngüselliği içerisinde de, emekçinin ertesi gün dinlenmiş, sağlıklı biçimde beslenmiş olarak işbaşı yapması; vardiyada kredi kartı borcunu nasıl kapatacağını, faturalarını nasıl ödeyeceğini düşünmemesi gerekir. Aynı şekilde o çalışanın çocuklarının eğitim ve sağlık hizmetlerinden yararlanmasının, gelecek kuşakların sağlık ve donanımlı olarak emek piyasasına katılımının sağlanmasının gözetilmesi de zorunludur. Bunun için asgari ücretin, açlık sınırının üzerine söz gelimi bir yüzde 50 diğer gereksinimlerin karşılanması için gerekli pay eklendikten sonraki düzeyin altına düşmemesi önerilir. Bu ayarlamanın, asgari ücretin bu noktanın altına inmesi halinde otomatik olarak devreye girmesi zor olmaz. Örneğin Kasım 2024’te açlık sınırı 20 bin 562 TL, bunun yüzde 50 fazlası ise 30 bin 843 TL’dir. Asgari ücret asla bu rakamın altına düşmemeli, gerekirse her ay ayarlama yapılmalıdır.”

(ALINTI)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir