Hrant Dink fotoğraflarla anıldı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in, Ogün Samast tarafından katledilmesinin üzerinden 18 yıl geçti. Dink’in anısına, katledildiği eski Agos Gazetesi ofisinin bulunduğu Sebat Apartmanı’nın cephesine fotoğrafı yansıtıldı.

Agos Gazetesi, bu yılki anma çalışmasını sanatçı Memed Erdener’in tasarladığını duyurdu. Yansıtma etkinliği, “19 Ocak öncesinde bu yılki Sebat Apartmanı Yansıtmasını sanatçı Memed Erdener tasarladı. Bu gece ve yarın gece Osmanbey’den geçerken saat 19.00-23.00 arasında başınızı hafifçe kaldırıp Hrant Dink’e selam verebilirsiniz” sözleriyle kamuoyuyla paylaşıldı.

Sanatçı Memed Erdener’in tasarladığı “Sebat Apartmanı Yansıtması” yla alt kısımda önce “Hrant” ardından sırayla, “Hafıza, hakikat, hayat, hasret” kelimeleri apartmana yansıtılıyor. Yazıların ardından Hrant Dink’in fotoğrafı beliriyor.

2019 yılından bu yana 18 ve 19 Ocak akşamları Sebat Apartmanı’na Hrant Dink anısına üretilen yansıtmalar eşlik ediyor. 2019-2023 yılları arasında Ümit Kıvanç’ın, 2024 yılında ise Hale Tenger’in tasarladığı videolara bu yıl Memed Erdener’in videosu eklendi.

HRANT DİNK CİNAYETİ

Malatya’da 1954 yılında dünyaya gelen Hrant Dink, anne ve babasının ayrılması üzerine iki erkek kardeşiyle Gedikpaşa’daki Ermeni Protestan Kilisesi’nin çocuk yuvasında yatılı olarak yaşamaya başladı.

İlköğretimini bu kiliseye bağlı İncirdibi İlkokulu’nda sürdürüp yazları da o​​​​​​​kulun Tuzla’daki kampında barınan Hrant Dink, ortaokulu Bezciyan, liseyi ise Üsküdar’daki Surp Haç Tıbrevank Yatılı Okulu’nda okudu.

Şişli Lisesi’nden mezun olan Dink, ilkokulda tanıştığı Rakel Yağbasan ile evlendi. İsmini mahkeme kararıyla “Fırat” olarak değiştiren Hrant Dink, bir süre eşi Rakel Dink’le yetiştikleri Tuzla Çocuk Kampı’nın yönetimini üstlendi.

İstanbul’da Türkçe-Ermenice olarak 5 Nisan 1996 tarihinde ilk sayısıyla yayın hayatına başlayan Agos gazetesini kuran ve Genel Yayın Yönetmenliğini üstlenen Dink, aynı zamanda çeşitli gazetelere de köşe yazıları yazdı.

Agos gazetesindeki 13 Şubat 2004 tarihli yazısı nedeniyle bazı kesimler tarafından hedef alınan ve ardından hakkında Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açılan Dink, 7 Ekim 2005’te altı ay hapis cezasına çarptırıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir