HTŞ haritasını bilir misiniz

2019-2020’den bu yana dondurulmuş bulunan Suriye iç savaşında, 27 Kasım 2024-8 Aralık 2024 tarihleri arasında yaşananlar, krizde geride bıraktığımız on üç yılda yaşananları fersah fersah aştı ve baş döndürücü bir hızla, önce Halep, sonra Hama ve Humus ve nihayet, bugün gün ağarırken Suriye’nin başkenti Şam da Suriye’deki Baas Partisi yönetiminin karşıtlarınca, Heyet’u Tahriru’ş-Şam (Şam’ın Özgürleştirilmesi Kurulu, HTŞ) örgütünün öncülüğünde ele geçirildi. Devlet Başkanı Beşşar Hafızu’l-Esed’in, bizde daha yaygınlıkla bilinen şekliyle Beşar Esad’ın ise, şimdilik bilinmeyen bir yere doğru uçakla başkent Şam’ı terk ettiği, hatta bu uçak olduğu ileri sürülen bir uçağın radar takip bilgileri üzerinden, bu uçağın da düşmüş olduğu, hatta ve hatta yüksek ihtimal vurularak düşürülmüş olduğu ve Esad’ın ve artık yanında her kim varsa, yaşamlarını yitirmiş oldukları bildiriliyor ya da ileri sürülüyor.

LAZKİYE’NİN, TARTUS’UN VE RUS ASKERİ VARLIĞININ GELECEĞİ BELİRSİZ
Kesin olan ise Suriye’deki iç savaşta gelinen son aşamada, artık Baas Partisi ve Esad yönetimleri döneminin hem fiilen hem de resmen kapandığıdır. Bu sabah, Suriye Başbakanı Muhammed Gazi El-Celali, Suriye’deki resmi hükümetin “barışçıl bir yetki devri için hazır bulunduğunu” ilân etmiştir. HTŞ’nin öncülük ettiği güçler, İdlib’den Halep kırsalına doğru çıktıkları bu son taarruzla, iki haftadan az bir süre zarfında, yaklaşık on bir gün içerisinde Baas Partisi rejimini ve Esad yönetimini devirmiş oldular. HTŞ lideri Ebu Muhammed El-Colani’nin ise Esad yönetimini düşürdüklerini açıkladığı ve kuvvetlerine hükümet binalarından uzak durmaları emrettiği yönünde haberler yayımlandı. Halep’ten başlayan taarruzun Akdeniz sahilinde fakat Türkiye sınırına yakın olacak ölçüde en kuzeyde bulunan Lazkiye bir yana, bir diğer sahil şehri Tartus’u hedef almamış olması, burada deniz üssü bulunan Rusya’yı daha fazla kışkırtmamak ve başkente yürüyüş hedefini yitirmemek arzularıyla açıklanabilir. Esad ailesinin de mensubu olduğu Arap Alevilerinin yoğunlukla yaşadığı bu bölgedeki nüfusun ve Rus askeri varlığının geleceği artık belirsiz. Türkiye’nin ve PYD-YPG güçlerinin kontrol ettiği bölgelerin de yeni süreçten nasıl etkileneceklerini öngörmek bir hayli güç.

HEYET’U TAHRİRU’Ş-ŞAM’IN ŞAM’I NERESİDİR?
HTŞ’nin ismindeki Şam, Biladü’ş-Şam, başka deyişle Şam beldeleri anlamına geliyor. Hatta daha da etimolojisine inerseniz, lafzen, “sol yandaki bölgeler” demektir. Hicaz bölgesindeki Arapların bölgeyi nasıl gördüklerini yansıtan bir adlandırmadır. Giderek idarî bir taksimatı anlatır hâle gelmiştir. Bizde ancak Büyük Suriye ya da Levant diyarı diyecek olursak, tastamam kastedilen bölgeye denk bir ifade kullanmış oluruz. Bu bölgenin içerisinde, günümüz Suriye’si başta olmak üzere, Lübnan, İsrail ve Ürdün dahil olmak üzere tarihi Filistin, hatta Türkiye’den geç Osmanlı döneminde Halep ve sonradan buradan ayrılarak oluşturulan Adana vilayetlerine dahil olmuş, Adana, İçel, Osmaniye, Hatay, Gaziantep, Kilis, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa illeri de yer almaktadır. Dolayısıyla, HTŞ dahil olmak üzere, Şam’ın kurtuluşundan söz edenler, modern Suriye’nin başkenti Şam’dan, daha doğru bir ifadeyle Arabi’deki Dimeşk’ten değil, daha geniş bir bölgenin kurtuluşundan söz ediyorlar. Bir El-Kaide türevi olan ve Türkiye dahil pek çok ülke ve uluslararası örgüt tarafından “terör örgütü” olarak tanımlanan HTŞ’nin öncülük edeceği anlaşılan Suriye’deki geçiş sürecinin, ABD ve Türkiye’nin yakın gözetiminde, İsrail’in ise mızrak ucunda bile olsa pek çok istikrarsızlığa gebe olduğu rahatlıkla söylenebilir. En başta, Şam, Tartus ve Lazkiye’de bir Alevi katliamı, tüyleri diken diken eden bir kâbus senaryosu olarak önümüzde duruyor. Selefi şeriat ve cihat anlayışına sahip HTŞ’nin gireceği tüm müzakerelere rağmen bu niteliklerinden ve Büyük Suriye ya da Levant diyarının tamamına dönük iddialarından ne kadar vazgeçip vazgeçmeyeceğini zaman gösterecek.

HTŞ’NİN ZAFERİ, İSRAİL VE ABD EMPERYALİZMİ
Diğer yandan, bu son zafer yalnızca HTŞ’nin, hatta yalnızca bir bütün olarak Suriye muhalefetinin bir zaferi değil. Bu zaferin adlarına yazılacağı daha büyük aktörler var. Evvela, Orta Doğu’da İsrail netlikle kazanmıştır. HTŞ öncülüğündeki güçlerin bu son zaferi, Rusya’nın ABD öncülüğündeki NATO yapısının görünen ve görünmeyen unsurlarıyla Ukrayna’da yorulmasına, İran ile vekil güçleri arasındaki bağlantının İsrail tarafından büyük ölçüde kesilmesine ve bilhassa Hizbullah’ın lider kadrosunun ortadan kaldırılmasına çok şey borçludur. Rusya, İran, Irak’taki Şii milisler ve Hizbullah, HTŞ öncülüğündeki bu son taarruz boyunca yalnızca homurdanabildiler ve sonunda durumu kabullenmek durumunda kaldılar. Özellikle Rusya’nın ABD ve belki de Türkiye’yle Suriye’ye yönelik bir yeni uzlaşının içine girmiş olması olasılığını da göz ardı etmemek gerekir. Gelinen aşamada, Rusya müdahalesiz, İran ise bağlantıdan yoksun kalmış durumdadır. Irak iç siyasi çekişmelerden hiçbir somut karara varılamayan bir ülke konumundayken, Suriye ise artık doğrudan çekip alınmıştır. İran-Lübnan bağı yok edilmiştir. İran, ayrıca, İsrail saldırıları sonucunda hava savunma sistemleri de nötralize edilmiş, çıplak bir ülke konumuna geriletilmiştir. HTŞ öncülüğündeki güçlerin görkemli ilerleyişi sürerken, Deyrü’z-Zor semalarında ise ABD’nin devasa B-52 ağır bombardıman uçağı arz-ı endam eylemiştir. PYD-YPG güçlerine yaklaşılmaması yönündeki mesajını en kuvvetli biçimde veren ABD, PYD lideri Salih Müslim’in öncekilerden farklı olarak HTŞ’ye yönelik ortak bir zemin arayan açıklamalarına bakılacak olursa, HTŞ ve PYD-YPG örgütlerini bir modus Vivendi’ye zorlamış gibi görünüyor. ABD, muzaffer bir edayla büyük bir emperyalist güç gösterisi yapmakta ve HTŞ’den Türkiye’ye ve Suriye Milli Ordusu’na, PYD-YPG güçlerinden İsrail’e, çok farklı özneleri bir araya getirebilmektedir.

SURİYE AFGANİSTAN’LAŞIRKEN, TÜRKİYE PAKİSTAN’LAŞABİLİR
Türkiye’deki AKP iktidarı ise ABD ve İsrail ile çizgisini ortaklaştırabilmeyi yeniden başardı. Yerel seçimde muhalefetin ipi göğüslemesinin yarattığı değişim havası, daha bir yılını doldurmadan berhava oldu. Siyasetin zemini, Türkiye ve bölgede tektonik biçimde kaydı. Erdoğan yönetiminin siyasi ömrünün bir kez daha uzadığını söylemek yanlış olmayacaktır. Uzun vadede ise Türkiye Cumhuriyeti’nin mevcut nitelikleriyle devam edemeyeceği de açığa çıkıyor. Suriye’de Türkiye’nin etkin olabildiği sahanın genişliyor olması içeride modern devlet kurumlarının çürümesini sadece gizliyor. Askeri lise görmeyen ve Atatürk dediğinde ordudan atılan subaylarıyla Türkiye, “Ne mutlu Türk’ün diyene!” denilen öğrenci antlarını boşuna müfredatından çıkarıp atmamışa, Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli ise art arda Abdullah Öcalan’a boş yere çağrıda bulunmamışa benziyor. Suriye Afganistan’laşırken, Türkiye’nin de Pakistan’laşacağı bir süreç, Batı’yı yalnızca memnun ediyor. Orta Doğu’da İslami köktencilik, Batı’da kimlik politikası tahkim ediliyor. Bu çürüme yarın, bugün Suriye’deki Muhaberat rejiminin kâğıttan kaplan olduğunun son on bir günde tüm açıklığıyla ortaya çıkması gibi, büyük bir zafiyet doğuracak. Sosyal medyada, Türkiye’den profiller, İslami köktenciliğin zafer nidalarıyla dolup taşmış durumda.

Artık en uzun sınır komşumuzun başkentinde kafa kesen bir terör örgütü kol geziyor. İsrail’e şükran dolular, fakat Şebbiha dedikleri Arap Alevilerinin kafalarını kesmekte bir an tereddüt etmiyorlar. Lazkiye ve Tartus ile PYD-YPG bölgelerinin karşı karşıya bulunduğu belirsizlik kadar, Türkiye’nin kontrolündeki Suriye Milli Ordusu bölgeleri de kesin bir statüden uzaktır. Daha önce askerlerimizi diri diri yakarak infaz eden IŞİD örneği hatırlardayken, aynı El-Kaide kökünden gelen HTŞ’nin zaferini bu denli kutlamanın esbab-ı mucibesini çözebilmek çok zordur, belki de değildir. Kesin olan şu ki, devlet çürür, toplum çözülürken, NATO’ya meftun Türkiye İslamcılığı, aslında bir felaketi kutluyor. Toprak kaymaya devam ediyor.

Çelik Bilgin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir