İBB’den Belgrad Ormanı açıklaması: Hukuk mücadelesi sürüyor
Çevik kuvvet ekipleri bu sabah erken saatlerde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) işletme sözleşmesinin sona erdiği ancak hukuki sürecin devam ettiği Belgrad Ormanları’na giderek tahliye işlemi başlattı. İBB’ye ait tabelalar söküldü.
İBB’den konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Belgrad Ormanı’nın işletme yetkisi yıllar sonra İBB’den alındı. İBB’nin sözleşme dolmadan yaptığı 49 yıllık kiralama talebi reddedildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürlüğü ile İBB Emlak Dairesi Başkanlığı arasında düzenlenen 127 maddelik kira sözleşmesinden kaynaklı hükümler eksiksiz yerine getirilmesine rağmen sözleşme uzatılmadı” ifadelerine yer verildi.
‘YENİDEN İBB’YE KİRALANMASI İSTENDİ’
Açıklamada şunlar denildi: “Tarım ve Orman Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü, İBB’nin talebine özetle; tabiat parkları ile giriş kapılarının ihale edilerek yer teslimi yapılıncaya kadar İBB tarafından işletmeciliğinin devam ettirilmesinin uygun görüldüğü ancak işletmecilik hakkının yeniden İBB’ye verilmesine dair talebin uygun görülmediği yanıtını verdi. İBB gerekçelendirilmeden reddedilen talebi üzerine Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Orman Parkları Yönetmeliğinin ‘Eski İşletmecisine Tekrar Kiralama’ başlıklı Geçici Madde 2’de “2886 sayılı Kanuna göre işletmecilik hakkı kiraya verilen orman parklarına ilişkin olarak, sözleşme süresinin sona ermesinden sonra, eski işletmeci tarafından aynı yere dair yeniden kiralama talebinde bulunulması halinde, sözleşme ve mevzuattan doğan yükümlülüklerini yerine getirdiği komisyon marifetiyle tespit edilmesi kaydıyla, orman parkları eski işletmecisine tekrar, Genel Müdürlüğün teklifi ve Bakanlık onayı ile pazarlık usulü yöntemiyle kiralanabilir. Önceki sözleşme süresi dâhil, toplam sözleşme süresi yirmi yılı geçemez.’ hükmüne istinaden kamu yararı gözeterek talebi yineledi.
Talepte Bölge Müdürlükleri İstanbul Şube Müdürlüğü sorumluluk alanında bulunan Bentler, Neşetsuyu ve Kömürcübent Tabiat Parkları ile Belgrad Ormanı Giriş Kapıları İşletmecilik haklarının 2886 sayılı Kanuna istinaden açık ihaleye çıkılmadan, Orman Parkları Yönetmeliği gereğince yeniden İBB’ye kiralanması istendi. İBB’nin bu yazısına Tarım ve Orman Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü, ihaleye çıkılmayacağı işletmeyi kendilerinin yapacağını bildirerek tahliye edilmesini istedi.”
‘ÖNCE YÜRÜTMEYİ DURDURMA SONRA RET’
İBB’nin yargı yoluna gittiğinin belirtildiği açıklamada, “Dosyayı görüşen İstanbul 13. İdare Mahkemesi, İBB’nin itirazını haklı bularak 29 Kasım 2024’te yürütmeyi durdurma kararı aldı. Aynı mahkeme 12 Aralık 2024’te verdiği kararında yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi. Sarıyer Kaymakamlığı’nın tahliye yazısı üzerine ilgili alanlar tahliye edildi. İBB Belgrad Ormanı’yla ilgili hukuk mücadelesini sürdürüyor. Yargı yolu açıkken uygulamaya konulan tahliye kararıyla ilgili süreç 10. İdare Mahkemesi’nde devam ediyor. Devam eden hukuki süreçte mahkeme, ilgili kaymakamlıktan bilgi ve belge isteyerek 5 gün süre tanıdı” denildi.
‘İBB’YE MALİYETİ YAKLAŞIK 450 MİLYON TL’
Açıklamanın sonunda ise, “İBB Belgrad Ormanın temiz güvenli kalması için hizmetler veriyordu. Bu hizmetler; güvenlik, temizlik, yeşil alan bakım, aydınlatma bakım, otopark, WC bakım hizmetleri, halk sağlığı, veteriner hizmetleri gibi daimi ve kalıcı hizmetlerden oluşuyor. Verilen hizmet ve yatırımların 2019 yılından beri İBB’ye maliyeti güncel rakamlarla yaklaşık 450 milyon TL’ydi” ifadeleri kullanıldı.
(HABER MERKEZİ)