Hande Atılgan – Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, 1 Kasım’da uygulamaya giren yeni aile hekimliği sisteminin ilk ayında alınan sonuçları, sistemin uzun vadedeki getirilerini ve nasıl daha güçlendirileceğini Milliyet’e anlattı.
Sağlıksız yaşlanan nüfusun arttığını, Türkiye’deki yaşlı nüfusun yüzde 82’sinde en az bir, yüzde 54’ünle 4’ten fazla kronik hastalık bulunduğunu belirten Birinci, “Aile hekimliği ile diyabette yüzde 70’e, hipertansiyonda yüzde 90’a, tansiyonda yüzde 85’e yakın başarı yakalandı” dedi. Hekimin dijital altyapıda her türlü bilgiye erişmesiyle bir hastanın düzenli olarak aynı hekim tarafından takip edildiği bir sistemin ana hedef olduğunu vurgulayan Birinci, “Türkiye’nin ortalama ömrü 6 yıla yakın uzadı. Bunun 5 yılı sağlıklı, 1 yılı çok sağlıksız. Bizim bu 1 yılı iyi hale getirmemiz lazım. Yaşlı sağlığına, kronik hastalık bakımına dair büyük bir seferberlik bu. 360 derece bütün sistemin birbirine entegre olduğu bir sistemi tamamlıyoruz. Vatandaş da hekime yardım etmeli. Aile hekimine başvuru sayısı, ikinci basamağın başvuru sayısının çok üstüne çıkacak. Hem aile hekimlerinin hastalarını çok daha kolay yönettiği hem de vatandaşın kendi sağlığına daha çok sahip çıktığı ve hekimle hasta arasındaki bilgi asimetrisini azaldığı, kendi sağlığını yöneten sağlıklı bireylerden oluşan toplum olmayı önceleyen anlayışın yerleşmesini temin edeceğiz” diye konuştu. Bu dönüşümün, Türkiye’nin Avrupa’da öncü olduğu dijital olgunluğu sayesinde başlayabildiğini söyleyen Birinci, hasta takibinde, Finlandiya gibi daha küçük nüfusla yapabilen ülkelere göre, daha çok parametre izlediklerini belirterek, yapılanın dünyaya örnek olacağını savundu.
İlk sonuçlar
Sistemin ilk ay çıktılarının iş bırakma eylemine rağmen beklentilerin üzerinde olduğunu aktaran Birinci, “Aktif 26 bin 800 aile hekimimizden 21 bin 700’e yakını 4 milyon 100 bin insanımıza kronik hastalık izlemi yapmış. Önceki yılın kasımına göre kronik hasta takibi yüzde 131 artmış. Muayene bazlı teşvik ödemeleri yüzde 91 oranında alınmış. Şimdiye kadar yaşanmamış bir şekilde 7 binden fazla aile hekimi tavan ücret aldı” bilgisini verdi. Birinci, aile hekimlerinin tepkilerine ilişkin, “Bir şekilde tedirgin olan ya da başkaları tarafından tedirgin edilenlerin 15 Aralık günü maaşını aldığında rahatlayacağını düşünüyoruz rahatlayacağını düşünüyoruz. Bazıları ‘kendimi ilk kez bu kadar faydalı hekim olarak hissettim’ demeye başladı” ifadesini kullandı. Hastalara verilen memnuniyet anketinin hekime karşı kullanılacağı endişesine yönelik de Birinci, “Aile hekiminde memnuniyet, hastane memnuniyetinin neredeyse yüzde 10 üstünde. Dünyada memnuniyet anketleri hastanın ne kadar fayda gördüğünü ölçüyor. Biz kurumsal memnuniyeti ölçüyoruz. Hasta memnuniyetinden kaynaklı teşvik ödemesini hekimlerin yarısı alabiliyor. Memnuniyette daha çok temizlikte sıkıntı yaşanıyor. Hekimlerden memnuniyet hep yüksek” dedi. Daha önce bir hekimin muayene teşviğini tam almak için yaptığı günlük muayene sayısı 75-80 iken, bunun 48’e kadar düşebileceğini kaydeden Birinci, bu çerçevede düzenlemeye yönelik sağlıkta şiddetin artacağı endişesinin karşılıksız kalacağını öngördü.