İmar hakkı aktarımı Meclis’ten geçti: ‘Bir sabah eviniz bir arsayla değişebilir’

Köy Kanunu’nda düzenlemeler içeren kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Meclis’te kabul edilen teklifle getirilen 10 düzenleme şöyle:

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi yasalaştı. Muhalefetin itirazlarına rağmen kabul edilen kanun, imar hakkı aktarımını da içeriyor.

İşte kabul edilen düzenlemeler:

-Köy Kanunu’nda değişiklik yapılarak, köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olup evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine satılan taşınmazlar üzerinde bina yapmayanlara veya taksitlerini ödemeyen hak sahiplerine 31 Aralık 2028’e kadar ek süre tanınıyor.

-Belediye sınırları içinde veya dışında, belediyelere, Hazine’ye, özel idarelere, özel bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde yapılacak izinsiz yapılar, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, belediyeler veya il özel idarelerince yıkılabilecek.

-Katma Değer Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Kentsel Dönüşüm Başkanlığına yapılan arsa ve arazi teslimleri katma değer vergisinden muaf tutuluyor.

-İmar hakkı aktarımı yapılırken, alıcı parselin emsale esas inşaat alanı en fazla imar planı ile belirlenmiş oranlar kadar artırılabilecek ve bu oran alıcı parselin yüzde 30’unu geçemeyecek.

-İmar Kanunu’nda yapılan değişiklikle, düzenleme ortaklık payları, bölgenin ihtiyacı olan kamu hizmet alanları için ayrılacak.

-Taşınmaz maliklerinin talebi üzerine yapılan imar planı değişikliklerinde, değer artış payı olarak yüzde 90 oranında bir bedel alınacak.

-Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararları dikkate alınarak, elektronik haberleşme altyapılarında yapı ruhsatı alınması maddesi düzenlendi.

-Yapı Denetimi Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle, yapı denetim kuruluşlarına uygulanacak idari para cezaları artırıldı.

-Bir ilde faaliyet gösterebilecek yapı denetim kuruluşu sayısı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenecek.

-Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi kapsamındaki coğrafi verilerin toplanması, üretilmesi, paylaşılması veya satılması, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın iznine tabi olacak.

“TAPULU EVİNİZ BİR ARSAYLA DEĞİŞEBİLİR”

Konuyla ilgili T24’e konuşan Anayasa Hukukçusu Tolga Şirin ise kanun teklifinde söz konusu maddedeki “imar hakkı aktarımı” konulu hükmünün taşınmazlara keyfi el atmalara fazlasıyla müsait olduğunu belirterek, “Bir sabah tapulu evinizin, “imar hakkı aktarımı” ile şehrin ücra köşesindeki bir arsayla değiştirildiğine tanıklık edebilirsiniz” ifadelerini kullanmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir