Index’ten Doğu ve Güneydoğu’daki gençlere teknoloji desteği

OLCAY BÜYÜKTAŞ

Türkiye’nin önemli bilişim teknolojileri dağıtım şirketlerinden Index Grup’un Başkanı Erol Bilecik, büyüme ve yatırım planlarını açıkladı.

Index yeni dönemde lojistik yatırımlarını büyütürken cihaz yenileme şirketi HB Bilişim ve i-renovo şirketlerini bünyesine kattı. Şirketin 10 yıllık hedefi ise Avrupa, MEA ve Balkanların en büyük beş teknoloji dağıtım şirketinden biri olmak.

Temeli 1989 yılında Beşiktaş’ta bir apartman dairesinde atılan Index, bugün 200’ün üzerinde teknoloji markasının ürünlerini 8 binin üzerindeki iş ortağına ulaştıran, 2025 yılı için 2 milyar dolar ciro hedefi koyan bir gruba dönüştü.

2024’ün ilk dokuz ayında açıkladığı 45 milyar TL’lik yaklaşık 1,3 milyar dolar konsolide ciroyla 35’inci yılında yüzde 35’lik pazar payını yakaladı. Farklı teknoloji ürünleri alanlarında faaliyet gösteren üçü halka açık altı şirketi bünyesinde barındıran Index, Gebze’de hayata geçireceği yatırımla lojistik işletmeciliğine de başlayacak. Bu alanda da dünya devlerine hizmet vermeyi planlayan grup, ikinci el teknoloji ürünleri işinde de büyüme planları yapıyor.

Lojistik işletmeciliği planı

Index Grup Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, bugün 500’den fazla çalışanla faaliyet gösterdiklerini belirterek, 200’ün üzerinde kontrattaki ürünleri, 8 binin üzerindeki iş ortağına düzenli tedarikle ulaştırdıklarını söyledi. 2025’te yeni yatırımlara devam edeceklerini anlatan Bilecik, “Gelecekte de içinden akım geçen her işe talibiz. 2026’da hayata geçirmeyi planladığımız, Yeni Jenerasyon Akıllı Lojistik Merkezimizin, Türkiye’nin teknoloji ürünlerine erişimine yönelik önemli bir adım olacak. Şu ana kadar 17 milyon dolar yatırım yaparak satın aldığımız arazilerimizin üzerine tesislerimizi yapmak üzere girişimlerimizi hayata geçiriyoruz. Yaklaşık 62 bin metrekare kapalı alanı olacak tesislerimizin yapımını 18 ay içinde tamamlamayı hedefliyoruz” dedi. Lojistik yatırımının 50 milyon doları aşacağı tahmin ediliyor.

“103 milyon dolar kâr payı dağıttık”

İlk günden beri kârı yatırımcılarla paylaşmayı terceh ettiklerini dile getiren Erol Bilecek, “2003-2023 arasında hep kârımızın yüzde 38’ini dağıtmışız. 20 yılda yaklaşık 103 milyon dolar kar payı dağıtmışız” dedi. Bilecek, son dönemde bünyelerine kattıkları HB Bilişim ve i-renovo şirketleriyle güçlendiklerini kaydederek, “Ana iş akışımızı tamamlayıcı iş kollarına yatırımlarımızı da sürdürüyoruz. İkinci el ürünler konusunda uzman olan HB Bilişim’in yüzde 51’ini 23 milyon dolara aldık. İkinci el ürünlerin pazara katılması sadece cep telefonlarını ilgilendirmiyor. Ses cihazlarından küçük ev aletlerine kadar geniş bir pazar var. Gelişmiş ürünlerde yenilenmiş akıllı telefonların payı yüzde 25’e çıkmış durumda” bilgisini verdi.

Vakıf 11 Aralık’ta faaliyete başlıyor

Bilişim araç ve yaklaşımlarına ulaşmakta güçlük yaşayan gençlere destek sağlayarak Türkiye’nin eğitim seviyesinin yükselmesini ve eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmasını hedefleyen Bilişim ve Eğitime Erişim Vakfı’nın açılışının da bilgisini veren Bilecik, “Gelişen teknolojiler ışığında bilişim, çağımızda tüm insani ihtiyaçlar için vazgeçilmez bir konuma geldi. Bilişim hakkının eşit olmadığı durumlar belirginleşirken, bu durum özellikle çocukların eğitiminde büyük eşitsizliklere sebep oluyor. Bilişime erişimde oluşan farklar, öğrenciler arasında dijital beceri, bilgi ve deneyim açısından uçurum yaratıyor. Biz de eşitsizlikleri ortadan kaldırmaya katkı sunmak için gönüllüyüz. Vakfımız aracılığıyla dezavantajlı bölgelerde yaşayan gençlere teknolojik ürün desteği ve burs desteği sunmayı, teknoloji laboratuvarları kurmayı, iyi fikirleri desteklemeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Bilecek, Doğu’da ve Güneydoğu’da doğan, ya da bu bölgelerde bilişim alanında üniversite ya da meslek lisesinde okuyan öğrencilerin öncelikli olacağının altını çizdi.

“Talep artmaya devam edecek”

Index Grup Şirketleri Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Bilecik de, 2024’ün ilk dokuz ayında 45 milyar TL konsolide ciroya ulaştıklarını belirterek, “Teknolojinin artık diğer bütün sektörler için vazgeçilmez bir yatırım olması nedeniyle yakın gelecekte hem bireysel hem de kurumsal teknoloji ürünlerine yönelik talep artmaya devam edecek” diye konuştu.

“Üretici, Türkiye’deki genç tüketiciye güveniyor”

Genel Müdür Banu Sürek ise dünya ve Türkiye bilişim teknolojileri pazarı hakkında bilgi verdi. 2023 yılı rakamlarına göre dünyada 4,5 trilyon dolarlık bir hacim olduğunu anlatan Sürek, şunları söyledi:

“Türkiye’de Pazar 33 milyar dolardı geçen yıl. Dünyada büyüme oranı yüzde 1 iken Türkiye’de yüzde 34 oldu. Türkiye’de geçen yıl 2,9 milyon adet bilgisayar, 11,1 milyon cep telefonu satıldı. Bu yıl 9 ayda rakamlar sırasıyla 1,8 milyon ve 8,9 milyon adet oldu. Yaşadığımız sıkıntılara rağmen büyüyen ve önü açık iki ürün grubu bunlar. Bireysel tüketici her şeye rağmen satın alıyor, daha kısa sürede ürün değiştiriyor. Ekonomik koşullar sıkıntılı ama dev üreticiler Türkiye pazarına ve genç tüketiciye güveniyor. Yaptıkları yatırımların karşılığını aldıkları bir ülke Türkiye. Gelişmiş ülkelerde aynı hızla geri alamıyorlar.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir