ING’den 2025 için altın tahmini

ING, ABD ile Çin arasındaki gerginliklerin gelecek yıl enerji ve emtia piyasalarını etkileyebileceğini, ancak altın için görünümün parlak olduğunu söyledi.

ING’nin 2025 görünümüne dair raporunda, Donald Trump’ın ticaret ortaklarına tarifeler koyma söylemleri ve Çin’in olası misillemelere gitmesi gibi gelişmeler sonucunda; petrol, metaller ve tarım dahil olmak emtia piyasalarında hızlı hareketler görülebileceğini öngördü.

Warren Patterson ve Ewa Manthey imzalı raporda, “Karmaşık yapının büyük bölümlerinin 2025’te nispeten rahat arz ve talep dengeleriyle düşüşe geçeceğini görüyoruz. Ticaret gerginliklerinde bir tırmanma potansiyeli aşağı yönlü bir risk. Piyasalar Çin teşviklerinin emtia piyasalarına ne zaman ve nasıl yansıyacağını görmek için bekliyor” denildi.

Altın rekor kırmaya devam edecek

ING, altının bu yıl jeopolitik endişeler nedeniyle üst üste rekorlar kırma serisini sürdüreceğini ve fiyatların 2025’te ortalama 2 bin 760 dolara çıkacağını söyledi.

Rapordaki değerlendirmelere göre, satın alımların çoğu, dış rezervlerini çeşitlendirmek isteyen merkez bankalarından gelecek. Artan ticaret ve jeopolitik tansiyon altının güvenli liman cazibesini artırabilir.

ING, endüstriyel metaller için görünümün daha belirsiz olduğunu, ticaret hamlelerinin, Biden’ın iklim yasalarındaki olası değişikliklerin ve Çin talebinin hepsinin bir rol oynamasının muhtemel olduğunu söyledi.

Ham petrolde düşüş beklentisi

Rapora göre Trump’ın ABD petrol üretiminde çok fazla ilerleme kaydetmesi pek olası olmasa da, ham petrol güçlü OPEC dışı arz büyümesinin baskısı altında kalacak. ING, Brent’in önümüzdeki yıl varil başına ortalama 71 dolara düşeceğini öngördü.

Yeni ABD LNG ihracat tesislerinin iç talebi ve fiyatları artırması muhtemelken, Avrupa’nın Rus tedariklerini daha kolay telafi etmesine olanak tanıyarak, normal bir kış varsayıldığında bölgede daha düşük doğal gaz fiyatlarına yol açacak.

“Bakır fiyatları gerileyecek”

ING’nin raporuna göre bakırın 2025’te ton başına ortalama 8.900 dolara ulaşması bekleniyor. Tahılların herhangi bir anlaşmazlıkta önemli bir hedef olması muhtemelken, hava durumu endişeleri tarımsal emtialar üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.

Kakao ve kahve fiyatlarının önümüzdeki yıl daha da dalgalanması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir