İngiliz ekonomist Timothy Ash, Gazete Oksijen’e verdiği demeçte, Trump politikalarının dünya ekonomisine etkilerini değerlendirdi ve uygulamaya koymayı planladığı gümrük vergilerinin Türkiye için fırsat olabileceğini söyledi.
Konuyla ilgili Ash’in değerlendirmesi ise şu şekilde oldu:
TRUMP ZOR BİR KARAKTER
“Trump zor bir karakter. Erdoğan’ın Trump’la geçmişi var. Belki Erdoğan Trump’ı daha iyi idare etmeyi, ego- sunu beslemeyi öğrenmiştir. Gümrük vergileri daha az kü- resel büyüme ve daha düşük emtia fiyatları anlamına gelir. Türkiye büyük bir enerji ve emtia ithalatçısı, o yüzden bu Türkiye’ye faydalı olur. Eğer gümrük vergileri ve ABD-Çin ticaret savaşları dünyasın- daysak Türkiye nearshoring (Üretimin veya tedarikin tüketim pazarlarına yakın yerlere konumlanması) sunabilir. O yüzden Trump’ın başkanlığI Türkiye için bazı fırsatlar oluşturdu.
Ancak bunun için Erdoğan ve Trump arasındaki kişisel ilişki oldukça önemli olacaktır.”
Türkiye’de sanayiciler ve ihracatçılar Avrupa’nın durumundan çok etkileniyor. Al- manya’da işler kötü gidiyor, ihracatçılar da darboğazın içindeler. Avrupa toparlanır mı? Bunun Türkiye’ye bir faydası olur mu?
“Euro’nun çeşitli sorunları var. Küreselleşme, serbest ti- caret ve Rusya’dan ucuz enerji almak üzerine kurulu eski model ortadan kalktı sayılır. ABD’nin sağladığı güvenlik de gitti sayılır. Ukrayna’da şimdi ne olacağı çok önemli. Ne tür bir barış olacak, sürdürülebilir bir barışa ulaşılacak mı, Rusya kötü bir anlaşmadan faydalanıp Ukrayna’da daha da derine ilerlemeye devam edecek mi? Ukrayna’nın tamamen yenildiğini görebiliriz, bu da Avrupa için bir felaket olur. Senaryoların tümünde Avrupa’nın savunma harca- masını artırması gerekeceğini düşünüyorum. Bu da tabii ki kamu finansmarı üzerine yük bindirecek. Vergiler daha yük- sek olmalı, çünkü Avrupa’nın kendi savunmasını kendisinin karşılaması gerekecek.”
AB VE TÜRKİYE ARASINDA DAHA GÜÇLÜ BAĞLAR İÇİN BİR FIRSAT
“Avrupa’nın küresel olarak da nasıl rekabet edeceğini değerlendirmeli. ABD-Çin arasındaki ticaret sava- şında nasıl bir pozisyon alacağını da değerlendirmeli. Alternatifler var mı? Biliyorsunuz Türkiye son yıllarda daha tarafsız bir duruş sergiledi. AB ve Türkiye arasında daha güçlü bağlar için bir fırsat var. Türkiye, Avrupa’ya güvenlik problemleri konusunda yardımcı olabilir mi sorusu gündeme gelebilir. Avrupa kendi güvenliğini düşünmek zorunda, Türkiye de Avrupa için bir cephe hattı, özellikle de Rusya’ya karşı.”
patronlardunyasi.com