Afrika; Güney ve Güneydoğu Asya’nın dev ve sevimli canlıları filler, 4 metre boyları ve 7 bin kilo ağırlıklarıyla karada yaşayan en büyük hayvan unvanını da taşıyor. Ancak bu dev canlılar, insanlar yüzünden evrim sürecinde birtakım değişiklikler yaşıyor…
Bilim yazarı Çağrı Mert Bakırcı’nın haberine göre fillerin dişsiz doğma oranları son 80 yılda gözle görülür şekilde arttı. Bu durum, insanların yasa dışı fildişi avcılığı nedeniyle evrimsel bir adaptasyon olarak değerlendirilmekte.
Özellikle Doğu Asya’daki fildişi takı ve süs eşyaları zenginlik sembolü olarak görülürken; fildişleri ayrıca ‘alternatif tıp’ için de kullanmakta.
YÜZDE 1-2’DEN YÜZDE 98’E
1930’larda dişsiz doğum oranı yüzde 1-2 iken; günümüzde bazı popülasyonlarda bu oranın yüzde 98’e kadar ulaştığı biliniyor. Bu hızlı evrimsel değişim, doğal seçilimin etkisini ve insan faaliyetlerinin ekosistemler üzerindeki uzun vadeli etkilerini gösteriyori.
DİŞSİZ DOĞAN FİLLER YAŞIYOR
Bilim insanları ve doğa gözlemcilerinin aktardığı verilere göre dişsiz doğan fillerin hayatta kalma şansının arttığı ve bu özelliklerin sonraki nesillere aktarıldığı biliniyor…