Interpol binlerce siber suçluyu tutukladı

Interpol’ün Temmuz-Kasım 2024 arasındaki uluslararası Haechi V Operasyonu, yatırım dolandırıcılığı, e-posta gizliliği ve gasp da dahil olmak üzere siber suçlardan 5.500’den fazla şüpheliyi tutukladı.

OPERASYONDA 400 MİLYON DOLARIN ÜZERİNDE ELE GEÇİRİLDİ

PC Mag’in bildirdiğine göre, operasyon sırasında hem kripto para hem de itibari para olarak 400 milyon doların üzerinde para ele geçirildi. Ayrıca kolluk kuvvetleri, zararı 1,1 milyar doları bulan en büyük telefon dolandırıcıları ağını çökertti.

Operasyona ABD, Kanada ve Çin’in de aralarında bulunduğu 40 ülkeden kolluk kuvvetleri katıldı. Operasyonun finansmanı Güney Kore hükümeti tarafından sağlandı.

Ana hedefler yalnızca suçluları tespit edip yakalamak değil, aynı zamanda çalınan malları iade etmekti. Şimdiye kadarki en büyük operasyonlardan birinde, Güney Kore ve Çin polisi bir Çin telefon dolandırıcılığı örgütünü çökertti.

Suçlular, polis memuru gibi davranarak mağdurları aradı ve asılsız suçlamaları öne sürerek onları “güvenli” hesaplara para aktarmaya ikna etti. Güveni artırmak için sahte kimlikler ve tutuklama emirleri kullanıldı.

Soruşturmaya göre yaklaşık 1.900 kurban dolandırıcıların ağına düştü ve bunun sonucunda 1,1 milyar dolarlık mali kayıp oluştu. Operasyon kapsamında 27 şüpheli gözaltına alınırken, 19’unun yargılanması sürüyor.

İş e-postası uzlaşma planlarını ortadan kaldırmak operasyonun bir diğer önemli parçasıydı. Suçlular kurumsal e-posta hesaplarına sızdı ve şirket yönetimi adına sahte fon transferi talepleri gönderdi.

Böyle bir durumda Singapurlu bir firma, hayali bir tedarikçinin hesabına 42,3 milyon dolar aktardı. Ancak Interpol’ün hızlı müdahalesi sayesinde 39,3 milyon dolara el konuldu ve yedi şüpheli tutuklandı. Ayrıca dolandırıcıların Doğu Timor’dan Endonezya’ya aktardığı 2,6 milyon dolar da iade edildi.

İnternet, suçluların etkili bir şekilde izlerini takip etmelerine ve kolluk kuvvetlerinin ulaşamayacağı bir yerde kalarak ülkeler arasında fon aktarmalarına olanak tanıyor. Interpol, Haechi V Operasyonu aracılığıyla farklı yetki alanları arasındaki etkileşimi büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Hızlı bilgi alışverişi ve prosedürlerin birleştirilmesi sayesinde, yalnızca suçluları yakalamak değil, aynı zamanda onların varlıklarını da etkili bir şekilde bloke etmek mümkün oluyor.

Haechi V Operasyonunun sonuçları etkileyici. Beş ayda 5 bin 500’den fazla şüpheli tutuklandı ve çözülen dava sayısı 8 bin 309’a ulaştı. Bu rakam, son 4 yıldaki önceki operasyon sayısının neredeyse iki katı. Bu durum, siber suçlarla mücadelede uluslararası iş birliğinin öneminin yanı sıra ülkeler arasında daha fazla iş birliğine duyulan ihtiyacın altını çiziyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir