Irak, Suriyeli askerleri gönderiyor! Golani’den açıklamalar

Suriye’de Şam yönetimini ele geçiren Heyet Tahrir Şam (HTŞ) lideri Muhamed El Golani (Ahmed Eş Şara) bir kez daha yaptırımların kaldırılması gerektiğini söyledi.

HTŞ Lideri, terör örgütü listesinden çıkarılmaları gerektiğini de yineledi.

Beşar Esad’ın eski sarayında İngiliz yayın organı BBC’ye konuşan Şara, Batı’nın uyguladığı yaptırımların eski rejime yönelik olduğunu belirtti ve “Mazlum ve zalim aynı şekilde muamele görmemeli” dedi.

Suriye halkının savaştan yorgun düştüğünü belirterek, kendilerini Esad rejiminin kurbanı olarak gördüklerini ifade etti. Şara, Suriye’yi Afganistan’ın farklı bir türüne dönüştürmeye çalıştığına yönelik iddiaları da reddetti.

HTŞ lideri, 2011’den kontrollerindeki İdlib’de 8 yıldan uzun süredir üniversitelerin olduğunu ve burada eğitim gören kadın oranın üniversite mevcudunun yüzde 60’ından fazlasına denk geldiğini açıkladı.

Suriye’de hukuk uzmanlarından oluşan bir komitenin anayasa yazacağını belirten Şara, “Herhangi bir yönetici ya da başkan bu yasalara uymak zorunda olacak” diye ekledi.

IRAK SURİYELİ ASKERLERİ GÖNDERİYOR

Reuters Irak’ın, Suriyeli askerleri ülkelerine geri gödermeye başladıklarını bildirdi.

Irak Güvenlik Medya Ağı Sözcüsü Mikdad Miri, Irak’a kaçan devrik Esed rejimi askerlerinin Suriye’ye iadesine bugün başlanacağını açıkladı.

İade işlemlerinin Irak’taki ilgili makamlar tarafından başlatılacağını aktaran Miri, sürecin Suriye tarafı ile koordineli yürütüleceğini ifade etti.

Devrik Suriye rejimine bağlı yaklaşık 2 bin asker 7 Aralık’ta El-Kaim Sınırı Kapısı üzerinden Irak’a kaçmıştı.

AB LİDERLERİ SURİYE MASASINDA

Avrupa Birliği zirvesi öncesinde Danimarka’nın ev sahipliğinde İtalya ve Hollanda ile birlikte düzenlenen toplantıya Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Kıbrıs, Yunanistan, Malta, Çek Cumhuriyeti, Polonya, İsveç ve Macaristan liderleri katıldı.

Bazı ülkeler Beşar Esad’ın devrilmesinin ülkedeki iç savaştan kaçan mültecilerin evlerine dönmesine olanak sağlayacağını umarken, Suriye’deki karışıklık da masadaki konulardan biriydi.

Hollanda Başbakanı Dick Schoof Brüksel’de gazetecilere yaptığı açıklamada “Eğer Suriye’deki durum insanların geri dönebileceği şekilde olursa, bu konuda da birlikte çalışacağız” dedi.

NTV

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir