İsrail ordusu Suriye şehrini işgal ederken, HTŞ polisi izledi

İsrail ordusu, “tampon bölgelerini” genişletmeye devam ederken, HTŞ’nin oluşturduğu geçici hükümetin sessizliği dikkat çekiyor.

Arap medyası tarafından servis edilen görüntülerde, İsrail araçları Al Baath şehrine giriş yaparken, HTŞ’ye bağlı olduğu belirtilen Suriye Güvenlik Güçleri’ne bağlı polis, sadece izlemekle yetindi.

Daha sonra tankların da girmesiyle şehir, tamamıyla İsrail güçlerinin eline geçti. İsrail ordu araçlarının hoparlörlerinden “Silahınızı bırakın ve şehri terk edin” anonsu yapıldı.

Videoda görülen aynı üniformaları giye Suriye Güvenlik Güçleri personeli

 

Türkiye’nin ve Birleşmiş Milletler’in defalarca uyarmasına rağmen İsrail güçlerinin işgali daha da hız kazandı.

Şam’ın 20 kilometre yakınına gelen İsrail ordusu, burada “güvenlikleri için” bir tampon bölge oluşturduklarını söyledi. Bu esnada HTŞ güçleri, İsrail’in ilerleyişini sadece izliyor.

HTŞ yönetiminin bu konudaki sessizliği dünya basınının dikkatinden kaçmadı.

SAVUNMA, ESAD DÖNEMİ ASKERLERİNE KALDI

Konu hakkında konuşan Suriye merkezli azınlık grubu Suriyeli Hristiyanlar grubu, “HTŞ’ye bağlı güvenlik güçlerinin bölgede bir savunma yapmadığını, hatta kimi zaman İsrail ordusuyla koordineli bir şekilde şehirlerden ayrıldığını” söyledi.

Grup sözcüsü, “İran’dan destek alan bazı grupların hat boyunca İsrail ordusuyla çatıştıklarını” da belirtti. Bu grupların bir kısmının ise Esad dönemi askerlerinden oluştuğunu söyledi.

HTŞ’nin içinde de durumla ilgili huzursuzluğun arttığını ekledi. Sözcü, bazı HTŞ savaşçılarının, İsrail ilerleyişine karşı koymak için “emir beklediklerini” aktardı.

Ancak, henüz böyle bir emir verilmiş değil. İsrail, bu hafta içerisinde tampon bölge ve yeni işgal edilen Suriye toprakları içerisinde 12 ayrı askeri üssü inşa ettiğini duyurdu. Bu üslerin, yaklaşık 1.200 ila 2.500 askere ev sahipliği yapabildiği belirtildi.

HTŞ, BİR TEKLİF Mİ ALDI?

The Economist’e geçtiğimiz Salı günü konuşan bir HTŞ yetkilisinin bu konuda yaptığı açıklamalar, örgütün sessizliğine açıklık getirir nitelikte.

Bu HTŞ yetkilisine göre, Türkiye Suriye’nin yeni ordusunu eğitmek ve donatmak istiyor; ancak yetkiliye göre “başka bir Ortadoğu ülkesi, Suriye’ye daha iyi bir teklifte” bulundu. Yetkili, “Minnettarız, ama kendimizi tek bir tarafa koymamıza gerek yok” dedi.

The Economist’in yazısına göre HTŞ, kendisini “Türkiye’nin uydusu” olarak görmüyor. Economist, “Ahmet el Şaraa, tüm taraflardan destek almak istiyor” diye yazdı.

Türkiye’nin katılmadığı Davos Zirvesi’ne katılan HTŞ Dışişleri Bakanı Asad Hasan Şeybani, Avrupa’dan ve ABD’den destek beklediklerini daha önce de belirtmişti.

Bu esnada, Suriye’nin fiili lideri Ahmet el Şaraa ise İsrail’le bir savaşa girmek istemediklerini belirtmiş ve Trump’ın başkanlığa geçişini kutlamıştı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir