İsrail Şam’a dayandı: Ellerini kollarını sallayarak girdiler

Suriye’de HTŞ öncülüğündeki silahlı güçlerin başkent Şam’a girip Esad yönetimini devirmesinin ardından, İsrail önce Golan Tepeleri’yle ilgili anlaşmayı feshetti ardından da Suriye’ye yönelik saldırılarını arttırdı.

Suriye medyası, İsrail savaş uçaklarının başkent Şam da dahil olmak üzere ülke genelinde onlarca saldırı gerçekleştirdiğini bildirdi. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ise İsrail’den askeri hedeflere 100’den fazla saldırı yapıldığını söyledi.

İsrail ordu radyosunun haberinde, Beşar Esad rejiminin düşmesinin ardından Suriye’ye “İsrail tarihinin en büyük hava saldırıları operasyonlarından birinin gerçekleştirildiği” kaydedildi. İsrail’in hava saldırılarıyla Suriye’de 250 hedefi vurduğu aktarılan haberde, bu hava saldırılarıyla Esad ordusuna ait askeri üsler, onlarca savaş uçağı, onlarca karadan-havaya füze sistemleri, silah üretim yeri ve depolarının hedef alındığı iddia edildi. Yedioth Ahronoth gazetesinin haberinde ise “İsrail, 50 yılı aşkın süreden beri ilk kez Suriye hava üslerinin tümüne saldırı düzenledi” ifadeleri kullanıldı

TAMPON BÖLGEDE İŞGAL

Pazartesi günü, İsrail ordusu, İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’nden BM barış güçlerinin konuşlandığı Suriye’deki silahsızlandırılmış tampon bölgeye geçen askerlerinin fotoğraflarını paylaştı. Bu paylaşım İsrail Başbakanı Binjamin Netanyahu’nun ordunun tampon bölge kontrolünü geçici olarak ele geçirdiğini duyurmasından bir gün sonra geldi ve Suriye ile 1974’teki ayrılma anlaşmasının isyancıların ülkeyi ele geçirmesiyle “çöktüğünü” söyledi.Golan Tepeleri, Şam’ın yaklaşık 60 km güneybatısındaki kayalık bir plato özelliğinde.

İsrail, Golan’ı 1967 Altı Gün Savaşı’nın kapanış aşamalarında Suriye’den ele geçirdi ve 1981’de tek taraflı olarak ilhak etti. Bu hareket uluslararası alanda tanınmadı, ancak ABD bunu 2019’da tek taraflı olarak yaptı.Pazartesi günü bir basın toplantısında konuşan Saar, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) yalnızca “güvenlik nedenleriyle” atılan “çok sınırlı ve geçici bir adım” attığını söyledi.Ayrıca İsrail’in Suriye’nin iç işlerine karışmakla ilgilenmediğini ve yalnızca vatandaşlarını savunmakla ilgilendiğini iddia etti.Bu arada Savunma Bakanı Israel Katz, İsrail ordusunun füze ve hava savunma sistemleri de dahil olmak üzere “ağır stratejik silahları” imha edeceğini söyledi.İsrail’in son hamleleri, Suriyeli isyancı savaşçıların başkent Şam’ı ele geçirmesinin ve Beşar Esad rejimini devirmesinin ardından geldi.

HÜKÜMETİ KURMA GÖREVİ EL BEŞİR’E VERİLDİ

Suriye’de Esad rejimini deviren Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) geçici hükümeti kurma görevini Muhammed el Beşir’e verdi. E-devlet üzerinden yapılan seçimle Suriye Kurtuluş Hükümeti’nin Başbakanı olarak Ocak 2024’ten bu yana politik faaliyetler yürüten El Beşir, HTŞ lideri Ebu Muhammed el Culani ve Esad rejiminin eski başbakanı Muhammed el Celali arasındaki görüşmenin ardından atandı.

EL BEŞİR KİMDİR

El Beşir, 1983 yılında İdlib Valiliği’nin Cebel Zaviye bölgesinde bulunan Maşuan köyünde doğdu. 2007 yılında Halep Üniversitesi’nden elektrik mühendisliği derecesiyle mezun oldu. El Beşir 2011’de, Suriye Gaz Şirketi’nin gaz tesisinde Hassas Aletler Departmanı’nın başkanı oldu. 2021 yılında İdlib Üniversitesi’nden Şeriat ve Hukuk alanında derece aldı ve idari organizasyon ile proje yönetimi sertifikaları aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir