İsrail, işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyindeki Tubas kentine düzenlediği askeri baskınla eş zamanlı olarak Golan Tepeleri’nde de yeni bir ilerleme kaydetti.
Tubas’ta insansız hava aracı (İHA) saldırıları düzenleyen İsrail ordusu, kentteki silahlı gruplarla İsrail güçleri arasında silahlı çatışma çıktı.
Görgü tanıkları, saldırılar sırasında çok sayıda Filistinlinin yaralandığını aktardı. İsrail askerleri, Tubas’ta bir döviz bürosuna da baskın düzenledi, kente takviye kuvvet gönderdi.
Suriye, Kuneytire’de İsrail tankı
Bu esnada İsrail, Suriye’nin içindeki silah depolarını ve kimyasal fabrikalarına hava saldırıları ve topçu atışları düzenledi. İsrail, buradaki silahların muhaliflere kalmaması gerektiğini ifade etti.
Golan Tepeleri’nde ise İsrail, Suriye’deki gelişmeleri gerekçe göstererek tüm bölgeye asker ve tank sevk etti. İsrail, işgalci bir şekilde Suriye topraklarında ilerledi.
İsrail güçleri Kuneytire bölgesine tank gönderdi. Buradaki su seddine kadar tüm bölgeye kontrol noktaları açtı. Hermon dağının Suriye tarafına ise boylu boyunca konuşlandı.
ABD ‘KİMYASAL SİLAH’ DİYOR
İsrail’in silah depolarına ve kimyasal fabrikalarına saldırmasının ardından ABD, Esad rejiminden kalma kimyasal silahları imha etmek için ‘Orta Doğu’daki müttefikleriyle’ birlikte çalıştığını duyurdu.
ABD yetkilileri, Esad rejiminin çöküşü sonrası, kimyasal silahların ‘terörist grupların eline geçme riskini artırdığı’ konusunda uyarıda bulundu. ABD ve Türkiye, Suriye’de yönetimi ele geçiren HTŞ’yi terörist grup olarak tanıyor.
Başkan Joe Biden, Pazar günü yaptığı bir konuşmada, “Lübnan, Irak, Ürdün ve İsrail’i Suriye’den gelebilecek herhangi bir tehditten koruyacağız” dedi.
Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Esad rejiminin ve destekçilerinin Suriye halkına karşı işlediği vahşi suçların hesabını vermesini sağlamak için uluslararası çabalara destek olacağız” dedi.
Bu esnada ABD merkez komutası, Suriye’de 75 fazla hedefi vurduğunu duyurdu.
AVRUPA ENDİŞELİ
Almanya ve Avrupa Birliği (AB) yetkilileri bu durumu yakından izlediklerini belirterek, İsrail’in son askeri eylemlerinin uluslararası hukuka uymadığını belirtti.
Alman Hükümet Sözcü Yardımcısı Christiane Hoffmann, “Bu gelişmeyi elbette yakından takip ediyoruz. Alman hükümeti olarak tüm taraflara gerilimi azaltma çağrısında bulunuyoruz,” dedi.
Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sebastian Fischer, İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki kontrolünün uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladı.
Fischer”Golan Tepeleri, 1967 yılında İsrail tarafından işgal edilmiş ve 1981 yılında ilhak edilmiştir. Almanya bu ilhakı tanımamaktadır. Uluslararası hukuka göre bu bölge Suriye’ye aittir,” ifadelerini kullandı.
Fischer, İsrail’in hareketlerinin geçici olduğunu belirten açıklamalarını dikkatle izlediklerini kaydetti.
AB Komisyonu Sözcüsü Anouar El Anouni, “Tüm dış aktörlere Suriye’nin egemenliğine, birliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterme çağrısında bulunuyoruz,” dedi.
Ancak El Anouni, Golan Tepeleri’nde yaşananlar hakkında doğrudan bir yorum yapmadı. El Anouni, “İsrail’in meşru güvenlik endişeleri gözetilirken, Suriyelilerin de yeni bir Suriye’nin inşasına katkı sağlamasına izin verilmelidir,” değerlendirmesinde bulundu.
‘GEÇİCİ TEBDİR’
İsrail yetkilileri, Golan Tepeleri’ndeki tampon bölgeyi geçerek 1973’ten bu yana ilk kez Suriye topraklarına girdiklerini doğruladı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu adımın bölgedeki güvenlik endişelerine yanıt olarak geçici bir tedbir olduğunu savundu.
İsrail ordusu, tampon bölgeyi oluşturduğu ilk gün Hermon dağının Suriye tarafında İsrail bayrağı açmıştı.