GKRY Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, Perşembe günü gazetecilere yaptığı açıklamada, “Tek söyleyebileceğim, Kıbrıs’ın caydırıcılık gücünü artırmak için gereken her şeyi yapıyoruz ve yapacağız. Sadece işgal altındaki bir ülke olduğumuz için değil, aynı zamanda özel jeostratejik öneme sahip bir AB üyesi olduğumuz için” dedi.
Yeni alınan Barak MX hava savunma sistemi, eski Rus yapımı Tor M1 sistemini desteklemek üzere alındı. Gelecekte, Barak MX sisteminin, eski sisteminin yerini alması planlanıyor.
Rusya, uzun yıllardan beri Kıbrıs’ın en büyük askeri tedarikçisi olmuştu. Ancak Ukrayna’nın 2022’deki işgalinden sonra uygulanan yaptırımlar, Rusya’dan silah ve yedek parça teminini zorlaştırdı. GKRY’ye bağlı yetkili, mevcut savunma sistemlerinin artık modernize edilemediğini belirtti.
İsimsiz yetkili “Bu nedenle, Avrupa Birliği ülkelerine ve İsrail’e yöneliyoruz. Bu çerçevede, hava savunma sistemimizi modernize etme çalışmaları sürüyor” dedi.
1998’de GKRY’nin, Rusya’dan S-300 füzeleri alarak hava savunmasını güçlendirme girişimi, Türkiye ile askeri bir çıkmaza yol açmıştı. Sistem, hızla Girit’e sevk edilmek zorunda kalmıştı. O dönem İngiltere ve ABD, bu satın alımı desteklememişti.
Ancak son yıllarda Lefkoşa ve Washington arasındaki ilişkiler belirgin şekilde gelişti. GKRK, gün geçtikçe sırtını daha fazla batıya dayıyor.
GKRY’de ABD ve İngiltere’nin açtığı helikopter üsleri, bu sürecin en önemli örneklerinden. Yunanistan’la işbirliği halinde yürütülen bu süreç kapsamında GKRY’nin NATO’ya alınması bile plan çerçevesinde.
Barak MX sistemi, bu bağlamda GKRY’de yapılan askeri yığılmanın sadece son evresi oldu.