İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği Başkanı İlker Önel yeni yılın ilk çeyreğinde iflas ve konkordatoların artmasını bekliyor

Özlem ERMİŞ BEYHAN

Tedarik zincirinde bir domino etkisi yaşanabileceği uyarısı geldi. Küçük ve orta ölçekli şirketlerin kredi ana para ödemelerinde yıl sonuna doğru zorluk yaşandığını belirten İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği Başkanı İlker Önel, “İç ve dış pazarlardaki daralma sürerken artan maliyetlere karşın azalan kârlar, düşük kapasite ve yükselen finansman gideri maalesef işletmeleri zora soktu” dedi. Önel dün düzenlenen basın toplantısında KOBİ’lerin bir ölüm kalım savaşında olduğunu ve durumun tedarik zincirinde peş peşe iflaslarla büyüyebilecek bir soruna işaret ettiğini vurguladı.

Önel şöyle konuştu:

VADELER UZADI, HERKES TOP ÇEVİRİYOR

“Şu an uygun faizle kredi bulabilmek özellikle KOBİ’ler açısından mümkün değil. Kimse risk almıyor, herkes top çeviriyor. Vadeler uzadı, tekstilde 9-12 aylara kadar çıktı. Şu anda talep enflasyonu ile mücadele ediliyor, talebi baskılayacak adımlar atılıyor. Ancak eğer süreç böyle devam ederse, küçük şirketlerde iflaslar hızlanırsa bu üretimin azalması ile arz kaynaklı enflasyonu da gündeme getirecektir.”

AÇIK HESAPLARDA YÜKSELİŞ VAR

Açılan şirket sayısı azalırken kapanan şirket sayısında artış olduğunu belirten İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği Başkanı İlker Önel, özellikle 2025 yılının ilk 3 ayında konkordato sayısında artış olacağını öngördü. Önel, KOBİ’lerin yüksek maliyet nedeniyle finansmana erişemediğini anlattı:

“Bankalardan kredi alamayınca firmalar birbirini fonlamaya başladı. Açık hesaplarda yükseliş var.”

İHRACAT DA KARLI DEĞİL

Küçük şirketler açısından artan maliyetler ve parite etkisi ile ihracatın da artık karlı olmadığını savunan Önel, “Sadece ihracat pazarlarımızı kaybetmemek için ihracat yapar hale geldik. Karlılık en fazla yüzde 6’larda. Böyle düşük karlılık seviyelerinde kimse yatırım düşünemez” dedi.

KİRA % 60 ARTARKEN NASIL ZAM YAPMAYALIM?

İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği Başkanı İlker Önel, kiraların artış oranının son 12 aylık enflasyona göre yüzde 60 olarak açıklandığını belirtti ve sordu:

“Kiralar yüzde 60 artarken siz nasıl ürün fiyatını artırmayacaksınız? Sadece kira ve asgari ücret nedeniyle Ocak’ta ürünlere yüzde 10-15 zam gelecektir.”

250-300 BİN TL’LİK CAN SUYU

2024 yılında reel sektör firmalarının en çok zorlandıkları konuların başında dış ticaretle ilgili sorunlar, küresel ve yerel talepteki azalma, finansmana erişimdeki zorluklar ile işgücü ve istihdam sorunları geldiğini ifade eden Önel şöyle devam etti:

“2024 yılında reel sektörün, özellikle KOBİ’lerin yaşadığı zorlukları 2025 yılında bir nebze olsun aşabilmesi için beklentimiz bir B planı hazırlanması, düşük maliyetli finansman imkanlarına ulaşımımızın sağlanmasıdır. Örneğin bankaların yetkileri çerçevesinde Kredi Garanti Fonu’ndan (KGF) kullandırılacak düşük maliyetli krediler, üyelerimiz ve ekonomimizin belkemiği olan tüm işletmelerimiz için bir can suyu niteliğinde olacaktır.”

Önel ilk aşamada küçük şirketler için 250-300 bin TL’lik düşük faizli kredi imkanı sağlanmasının şu dönemde kritik olduğunu vurguladı.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir