İşte bu yüzden kesinlikle burnunuzu karıştırmamalısınız: İğrenç olmasıyla alakası yok!

Alzheimer, demansın en yaygın şekli olarak bilinir. Almanya’da ve Avustralya’daki Western Sydney Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, burun karıştırmanın Alzheimer hastalığına yakalanma riskini artırabileceğini ortaya koydu.

Biomolecules dergisinde yayımlanan çalışma burun karıştırmanın, beyinle ilgili bazı zararlı etkileri tetikleyebileceğini ve bu davranışın Alzheimer gelişimine katkı sağlayabileceğini belirtiyorlar. 

Araştırmacılar, burun karıştırmanın Alzheimer riskini artırmasının iki olası nedeni olduğunu açıklıyor. İlk olarak, bakteri ve virüsler, parmaklar yoluyla buruna girip buradan beyne yayılabilir. Bu durum, zararlı mikroorganizmaların beyinle doğrudan etkileşime geçmesine neden olabilir. İkinci olarak, burunda doğal olarak bulunan bazı bakteri türleri, koruyucu bir işlev üstlenir. Ancak sık sık burun karıştırmak ve sümük çıkarmak, bu koruyucu bariyerin zayıflamasına yol açabilir. Bu iki faktör, Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların gelişimini tetikleyebilir.

Her iki faktör de sonuçta burun ve beyinde altta yatan inflamasyonun daha yaygın hale gelmesine katkıda bulunur.

Beyin hücrelerinde yanlış katlanmış proteinin birikmesinden kaynaklanmıyor

“USA Today” dergisinde yer alan bilgilere göre, demansın yalnızca beyin hücrelerinde yanlış katlanmış proteinlerin birikmesinden kaynaklanmadığı, son zamanlarda fark edilen önemli bir bulgudur. Araştırmalar, nöroinflamasyon yani sinir hücrelerinin iltihabının da hastalığın gelişiminde önemli bir rol oynadığını ortaya koymuştur. Araştırmacılar, son yıllarda yapılan yeni çalışmalarda Alzheimer hastalığında dış patojenlerin, özellikle burun yoluyla vücuda giren mikropların, nöroinflamatuar süreçleri tetikleyebileceğini incelemişlerdir. Burun, patojenler için ortak bir giriş noktası olabilir ve bu konuda çeşitli kanıtlar bulunmuştur. Ancak bu hipotezin doğrulanabilmesi için daha fazla araştırma yapılması gerektiği vurgulanmaktadır.

Almanya’da 1,8 milyondan fazla kişi demanstan etkileniyor ve bunların yaklaşık 1,2 milyonu Alzheimer hastası. Alzheimer, demansın en yaygın şekli olarak biliniyor. 2050 yılında, Alzheimer hastalarının sayısının 2,8 milyona çıkması bekleniyor. Her yıl yaklaşık 440.000 kişide demans gelişiyor ve bunların 300.000’i Alzheimer hastası oluyor. Alzheimer teşhisi konan kişilerin, ortalama yaşam beklentisi ise yedi yıl civarındadır. Bu durum, Alzheimer hastalığının etkilerini daha iyi anlamak ve tedavi yöntemlerini geliştirmek adına büyük bir sağlık sorunu olarak öne çıkmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir