İYİ Partili Türkeş’ten teklif: Türkmen devleti kurulsun

Suriye bölünecek mi, yoksa toprak bütünlüğünü sağlayacak mı… Türkiye için bu sonuç son derece önemli. Terörle mücadele başlığı öncelikli olmak üzere Suriye’deki Türkmenlerin durumuna ilişkin karar verici durumdayız.

İYİ Parti Türk Dünyası ve Yurt Dışı Teşkilatlanma Başkanı ve Adana Milletvekili Ayyüce Türkeş Taş, konuyla ilgili Meclis’te bir basın açıklaması yaptı. Taş, şöyle konuştu:

“Hepinizin bildiği gibi 8 Aralık 2024 tarihi itibariyle Suriye’de 61 yıllık Baas rejimi sona ermiş, Esad devrilmiş ve bölgede tarihi bir dönem açılmıştır. Bu gelişme sadece Suriye’nin değil aynı zamanda Türkiye’nin de kaderini derinden etkileyen bir dönüm noktasıdır.

GÜVENLE GERİ DÖNEBİLİRLER

“Türkiye için önemli olan 3 ana başlık vardır. Bunlardan birincisi Suriyeli sığınmacılardır. Suriye’nin yeni yönetimi daha şimdiden yurtdışındaki sığınmacılara ülkelerinize güvenle geri dönebilirsiniz çağrısında bulunmuştur. Bu açık ve net çağrı uluslararası hukuka göre de Suriyelilerin sığınma gerekçelerini ortadan kaldırmıştır. Zira ülkemizdeki Suriyelilerin temel dayanağı, Esad rejiminin zulmü ve can güvenliği riskiydi. Ancak bugün bu tehlike ortadan kalkmıştır.

TÜRKİYE’YE DÖNMEK YASAKLANSIN

Sığınmacıların ülkelerine gönüllülük esasına göre dönmesi yeterli olmayacaktır. Sınırlarımızdan geçen ve sonrasında ülkelerine dönenlerin tekrar Türkiye’ye geri kabul edilmesi de kesinlikle engellenmelidir. Ayrıca Suriyelilere gayrimenkul alma sebebiyle verilen vatandaşlıklar da iptal edilmelidir. Çünkü bunlar kanuna da uygun değildir.

PKK İLE MÜCADELE

2. Türkiye için en önemli konu Türkiye’nin sınır güvenliğini muhafaza etmesi durumudur. Irak PKK’sı ile Suriye PKK’sının ve PKK’nın uzantılarının ilişkilerinin kesilebilmesini temin etmek bakımından Rakka’dan Haseki’ye, Haseki’den Sinjar’a kadar bir güvenlik hattı oluşturması Türkiye için bir elzemdir. Irak PKK’sı ile Suriye PKK’sının bağlantısı muhakkak koparılmalı ve bölgemizde yeni bir terörist planının inşa edilmesinin önüne geçilmelidir. Bunun için ne yapılması gerekiyorsa Türkiye Cumhuriyeti Devleti şu anda acil eylem planı ile onu yaşama geçirmek durumundadır.

TÜRKMENLERİN DURUMU

“Üçüncü ve biraz da göz ardı edildiğini düşündüğüm en önemli nokta da Türk milletinin hem tarihi mirası hem de stratejik geleceği için büyük bir öneme sahip olan Türkmen kardeşlerimizin Suriye’deki durumudur. Rejimin devrilmesi elbette ki memnuniyet vericidir. Ancak bu gelişme Türkmenler için kaybedilen yılları telafi etmeye yetmez. 23 milyon nüfuslu Suriye, 5,5 milyon Türkmen vardır bu nüfusun içinde. Türkmenler bu ülkede en büyük ikinci etnik gruptur. Tarihi ve sosyopolitik açıdan da bu bir gerçektir. Bu büyük nüfusa rağmen hakları uzun yıllardır gasp edilmekte ve sesleri duyulamaz hale getirilmektedir.

SURİYE’NİN GELECEĞİNDEKİ ROL

“Türkmenlerin Suriye’nin geleceğinde kilit bir rol oynaması gerektiği de açıktır. Ancak şu an ne Suriye Türkmen Meclisi’nden ne de geçici hükümetten yeterli bir duruş ya da somut bir adım görememekteyiz. Bu sessizlik tarafımızdan kabul edilemez. Türkmenler yalnız değildir. Yalnız bırakılamaz. Türkiye olarak bizlere düşen görev, tarihimizden aldığımız sorumlulukla Türkmen kardeşlerimizi sahipsiz bırakmamaktır. Türkmenler üzerinden şekillenecek bir güç, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’den Orta Doğu’ya uzayan bütüncül bir strateji izlemesine de imkan sağlayacaktır.

İSRAİL’İN İŞGALİ, PKK VARLIĞI

“Golan Tepelerinden başlayarak Suriye’nin enerji kaynaklarına uzanan coğrafyada Türkmen varlığı göz ardı edilirken, İsrail ve terör örgütleri bölgeyi adeta kendi çıkarlarına göre şekillendirmektedir. Şu gerçeği yüksek sesle dile getirmek zorundayız. İsrail, Golan’da Türkmen yurtlarını işgal ederken PKK-YPG gibi terör örgütleri, Suriye’nin petrol ve doğal gaz kaynaklarının %90’ını kontrol eder hale gelmiştir. Bu örgütler uluslararası arenada giderek meşruiyet kazanmaya çalışıyor hatta fiili özellik taleplerinde kurumsallaştırmaktadırlar.

TÜRKMEN DEVLETİ

“Suriye’nin geleceği şekillenirken Türkmenlerin bu süreçte etnik bir yer edinmesi tarihsel bir zaruret ve stratejik bir zorunluluktur. Eğer bu topraklarda bir çözümden bahsedilecekse Türkmenlerin hakları masada yer almalı ve kesinlikle anayasal güvence altına alınmalıdır. Eğer Suriye federal bir yapıya dönüşecekse Türkiye sınırına yakın bir Türkmen bölgesinin oluşturulması Milli güvenliğimiz açısından da vazgeçilmez bir gerekliliktir. Bu yalnızca Türkmenlerin varlığını korumak değil aynı zamanda Türkiye’nin sınır güvenliği ve bölgedeki etkisini sürdürebilir kılmak için de bir sigorta olacaktır.

DIŞİŞLERİ İLE BİRLİKTE HAREKET ETMEK

“Türkmen liderlerinin, STK’larının ve gençlerinin doğrudan doğruya Dışişleri Bakanlığı ile direkt görüşmeler yapmasını da gerektiğini düşünmekteyiz. Suriye’nin geleceği şekillenirken Dışişleri Bakanlığı Türkmenleri görmezden gelmek yerine Suriye Türklüğünü açıkça muhtar bir temsilci olarak tanımalı ve yeni Suriye’nin organizasyonunda onlara hak ettikleri yeri sağlamalıdır. Baas rejimine PKK, YPG ve YDH gibi terör örgütlerine karşı en ön saflarda canını feda eden Türkmenler masaya oturulduğunda görmezden gelinmemeli, ihmal edilmemelidir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir