Japonya ekonomisi, sermaye yatırımı ve ihracattaki yukarı yönlü revizyonlar sayesinde Temmuz-Eylül aylarında ilk bildirilenden daha hızlı bir oranda büyüdü ve merkez bankasının yakın vadede faiz oranı artışına yönelik piyasa beklentilerini canlı tuttu.
Ancak tüketimdeki aşağı yönlü revizyon, ekonomik toparlanmanın kırılgan doğasını vurguluyor ve merkez bankasının faiz oranlarını ne kadar sürede tekrar artırabileceği konusunda belirsizlik yaratıyor. Bazı analistler, Aralık ayında bir artışın da garanti olmadığını söylüyor.
Norinchukin Araştırma Enstitüsü’nün başekonomisti Takeshi Minami, “Aralık ayında bir faiz oranı artışına yönelik argümanı destekliyor, ancak tüketimdeki zayıflık endişe verici” dedi.
Kabine Ofisi’nin Pazartesi günü revize ettiği veriler, gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) Eylül ayına kadar olan üç ayda yıllık bazda yüzde 1,2 arttığını gösterdi. Bu, ekonomistlerin medyan tahmininden ve yüzde 0,9’luk ilk büyüme tahmininden daha yüksek.
Revize edilen sayılar, 15 Kasım’da yayınlanan ön verilerdeki yüzde 0,2’lik büyümeye kıyasla, fiyat ayarlı terimlerle çeyrek bazında yüzde 0,3’lük bir genişlemeye karşılık geliyor.
Yükseltme kısmen, sermaye harcamalarında beklenenden daha küçük bir düşüşten kaynaklandı. Sermaye harcamaları, ön okumada yüzde 0,2’lik bir düşüşe kıyasla üçüncü çeyrekte yüzde 0,1 düştü.