KADİR GECESİ TESBİHATI VE FAZİLETİ 2025 || Kadir Gecesi’nde çekilecek tesbihler neler, hangi zikirler okunur? Kadir Gecesi zikirleri ve tesbihleri…

1

Kadir Gecesi zikirleri ve tesbihleri… Kur’an-ı Kerim’de “bin aydan daha hayırlı” olarak bildirilen Kadir Gecesi ibadetlerle ihya edilecek. İslam aleminde önemli bir yere sahip olan bu mübarek gün 2025 yılında 26 Mart Çarşamba gününe denk geliyor. Dini literatürde, “leyletü’l kadr” şeklinde Kur’an-i Kerim’in indirildiği gece olan Kadir Gecesi’nde dualar edilecek, ibadetleri yerine getirilecek. Peki Kadir Gecesi çekilecek zikirler ve tesbihler neler?

KADİR GECESİ TESBİHATI, ZİKİRLERİ VE TESBİHLERİ

Kadir Gecesi’nde bir Sübhanallah, bir Elhamdülillah, bir La ilahe illallah söylemek 700 bin tesbih, tahmid ve tehlilden kıymetlidir.

Laihahe illahül hakimül kerimü sübhane rabbis semavati sebği ve rabbi arşil azim. (Hz. Peygamber (S.A.V.) buyurdu: “Her kim bu duayı üç defa okursan sanki Kadir Gecesini idrak etmiş gibi sevaba nail olur.”)

Sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illahu vallahu ekber vela havle vela kuvvete illa billahil aliyil azim.

Kadir gecesi üç defa “La ilahe illallah” söyleyen müslümanın, birincisinde bütün günahları bağışlanır. İkincisinde Cehennemden kurtulur, üçüncüsünde Cennete girer. [Tefsir-i Mugni]

KADİR GECESİ HANGİ ZİKİR VE TESBİHLER OKUNUR?

– “Lâ ilâhe illallah”,

“Allahümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed”,

“Sübhànallah”,

“Allahu ekber”,

“Elhamdülillâh”,

“Estağfirullah”,

“Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm”,”Allah” (C.C)

KADİR GECESİ SALAVAT NASIL GETİRİLİR?

Salât ve selâm kelimelerinden oluşan “salât-u selâm” terkibi, Hz. Peygamber (s.a.s.) için okunan ve Allah’ın rahmet ve selâmının onun üzerine olması dileğini ifade eden dualara denir. Salavât, salât kelimesinin çoğuludur. Kur’ân’da, “Allah ve melekleri şüphesiz Peygambere salât ediyorlar. (O hâlde) Ey iman edenler, siz de ona salât edin ve tam bir teslimiyetle selâm verin.” (el-Ahzâb, 33/56) buyrulmaktadır.

Kur’an-ı Kerim’in, Hz. Peygambere (s.a.s.) salât-u selam getirmeyi emreden bu âyetine binaen, geçmiş dönemlerde tanzim edilmiş pek çok salâtu selam örnekleri vardır. Hz. Peygambere (s.a.s.) en kısa şekilde,

“Allahümme salli alâ Muhammed” veya

“Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da

“Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim” diye salât-u selam getirilir.

SALAT-Ü SELAM ANLAMI

Allah’ım! Muhammed’e ve Muhammed’in ailesine, İbrahim ve onun ailesi üzerine salât ettiğin gibi salât et! Şüphe yok ki, sen çokça hamdedilen ve şanı yüce olansın. Allah’ım! Muhammed’e ve Muhammed’in ailesine, İbrahim ve ailesine bereket ihsan ettiğin gibi bereket ihsan eyle! Şüphesiz ki, sen çokça hamdedilen ve şanı yüce olansın. (Buhârî, Enbiya,10; Da’avat, 31, 32; Müslim, Salat, 65, 66, 69)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

mardin escort