Kahve fiyatları 50 yılın en yüksek seviyesine ulaştı

The Times’a göre genelde Arabica’dan daha ucuz olan robusta çekirdekleri de rekor fiyat artışlarına sahne oluyor. Fiyatlar, Vietnam ve Brezilya gibi başlıca yetiştirici ülkelerdeki hava durumu endişeleri nedeniyle yükseldi.

KURAKLIĞIN ARDINDAN ŞİDDETLİ YAĞMUR

Daha ucuz olan robusta çekirdeğinin dünyadaki en büyük üreticisi olan Vietnam’da, kahve yetiştiren bölgeler dönem boyunca kuraklıktan muzdaripti. Hasat başlangıcında ise şiddetli yağmur bölgeyi vurdu. Bu durum robusta üretiminin azalmasına ve fiyatının Arabica’ya yaklaşmasına neden oldu. Sonuç olarak, birçok kahve şirketi daha kaliteli Arabica çekirdeklerine yönelerek talebi ve dolayısıyla bu pazardaki fiyatı da artırdı. Önemli bir Arabica çekirdeği üreticisi olan Brezilya da bu yılın başlarında uzun bir kuraklık dönemi geçirdi ve bu durum ülkeden gelecek arz konusunda endişelere yol açtı.

‘EĞİLİMİN BİR SÜRE DAHA DEVAM ETMESİ BEKLENİYOR’

Kahve, ham petrolden sonra hacim bakımından dünyanın en çok ticareti yapılan ikinci emtiası ve popülaritesi giderek artıyor. Örneğin, Çin’deki tüketim son on yılda iki kattan fazla artmıştır. BBC’ye konuşan S&P Global Commodity Insights’ta kahve fiyatlandırma analisti olan Fernanda Okada, “Emtiaya olan talep yüksek kalmaya devam ederken, üreticiler ve kavurucular tarafından tutulan stokların düşük seviyelerde olduğu bildiriliyor. Kahve fiyatlarındaki artış eğiliminin bir süre daha devam etmesi bekleniyor” dedi.

The Guardian’da yer alan bilgiye göre geçtiğimiz ay Nescafé ve Nespresso gibi önde gelen markaların sahibi Nestlé, artan çekirdek fiyatlarını dengelemek amacıyla fiyatları arttırmaya ve paket boyutlarını küçültmeye devam edeceğini açıkladı.

Ticaret dergisi the Grocer’a göre, Nescafé Original hazır kahvenin fiyatı İngiltere’deki süpermarketlerde bir önceki yıla göre %15 arttı. Yaz aylarında İtalyan kahve şirketi Lavazza, kahve fiyatlarının “çok yüksek” kalacağı ve tedarik zincirleri üzerindeki yoğun baskı nedeniyle 2025 yılının ortalarına kadar düşmesinin beklenmediği uyarısında bulundu. Şirketin başkanı Giuseppe Lavazza, “Fiyatlarda şu anki trend kadar büyük bir artış hiç görmemiştik. Kahve tedarik zinciri dramatik bir şekilde baskı altında” dedi.

TÜRK KAHVESİ UNESCO’YA GİRMİŞTİ

Türk kahvesi, 2013 yılında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne dahil edilmesinin ardından, ulusal ve uluslararası alanda büyük bir farkındalık kazandı.

Türk kahvesi, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne dahil olmasının ardından, hem Türkiye’de hem de dünya genelinde daha fazla ilgi görmeye başladı. Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği Başkanı Nuri Çolakoğlu, Türk kahvesinin kültürel miras listesinde yer almasının, bu geleneksel içeceğin ulusal ve uluslararası farkındalığını önemli ölçüde artırdığını söylemişti.

2013 yılında UNESCO tarafından kabul edilen Türk kahvesi, şimdiye kadar bu listeye giren ilk “kültür içeceği” olarak kaydedildi.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir