Kaldırım taşı olarak kullanılan On Emir tableti milyonlarca dolara satıldı

On Emir’in yazılı olduğu bilinen en eski taş tablet, Çarşamba günü düzenlenen bir açık artırmada 5 milyon dolardan daha fazla bir fiyata satıldı. Tabletin tarihi MS 300 ile 800 yılları arasına dayanıyor.

Taş, daha önce kaldırım taşı olarak kullanılıyordu.

Sotheby’s, 52 kilogram ağırlığındaki mermer levhanın, bir İsrail kuruluşuna bağışlamayı planlayan ve ismi açıklanmayan bir alıcı tarafından satın alındığını söyledi.

New York merkezli müzayede evi, küresel yarışma sırasında 10 dakikadan fazla süren “yoğun tekliflerin” ardından gelen nihai fiyatın, satış öncesi 1 ila 2 milyon dolarlık tahmini aştığını söyledi.

Tablet, MS 300 ila 800 yıllarına tarihleniyor ve Paleo-İbranice yazıyla yazılmış emirleri içeriyor. Sotheby’s’e göre bu tablet, antik çağlardan kalma türünün tek eksiksiz örneği.

Sotheby’s, tabletin 1943 yılına kadar yerel bir evde kaldırım taşı olarak kullanıldığını, daha sonra önemini kavrayan bir bilim adamına satıldığını söyledi.

Müzayede evi, “Küresel dini ve kültürel gelenekleri derinden şekillendiren kadim inançlarla somut bir bağ kuran bu eser, tarihe dair nadir bir tanıklık görevi görüyor” dedi.

1913 yılında İsrail’in güney kıyılarında yapılan demiryolu kazıları sırasında ortaya çıkarılmış ve ilk başta tarihi açıdan önemli bir eser olarak değerlendirilmemiştir.

Levhaya kazınmış metin, Hristiyan ve Yahudi geleneklerine aşina olan İncil ayetlerini takip ediyor ancak boş yere Rab’bin adını anmama konusundaki üçüncü emri atlıyor. Sotheby’s, Samaritanlara özgü kutsal bir yer olan Gerizim Dağı’nda ibadet etme yönünde yeni bir direktif içerdiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir