Uzmanlar, pratik olduğu için kadınlar tarafından tercih edilen kalıcı makyaj uygulamalarının pek çok sağlık riskini de beraberinde getirdiğini belirtiyor ve deri altına enjekte edilen maddeler konusunda dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulunuyor. Türkiye gazetesinden Ziyneti Kocabıyık’ın haberine göre, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Dermatoloji Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Ayşenur Botsalı, kaş, dudak, kirpik dibi ve göz altına yapılan kalıcı uygulamaların, “güzelleşmek uğruna kişinin hayatını karartabileceğini” vurguluyor. Ayrıca, “Dövmelerde olduğu gibi kalıcı makyaj ürünlerinde de çoğu zaman kaynağı belirsiz boyalar kullanılıyor” diyor ve “Özellikle denetimsiz güzellik merkezlerinde yaptırılan işlemler ciddi risk taşıyor” diye ekliyor. İsveç’teki Lund Üniversitesindeki bir araştırmaya atıfta bulunan Botsalı, dövme yaptıran kişilerin lenf kanserine yakalanma riskinin, yaptırmayanlara göre yüzde 21 daha fazla olduğunu tespit ettiklerini, “Benzer risk kalıcı makyajda da var. Yazıcı tonerlerinin bile amaçla kullanılabildiğine dair raporlar var” ifadesiyle uyarıyor.
Uzmanlar, kalıcı makyaj uygulamalarının pratik olduğu için kadınlar tarafından tercih edilmesine rağmen, bu işlemlerin birçok sağlık riskini de beraberinde getirdiğini belirtiyor. Deri altına enjekte edilen maddelerle yapılan bu uygulamalarda dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarılar yapılıyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Dermatoloji Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Ayşenur Botsalı, kaş, dudak, kirpik dibi ve göz altına yapılan kalıcı makyaj uygulamalarının, “güzelleşmek uğruna kişinin hayatını karartabileceğini” ifade ediyor. Ayrıca, “Dövmelerde olduğu gibi kalıcı makyaj ürünlerinde de çoğu zaman kaynağı belirsiz boyalar kullanılıyor” diyerek, “Özellikle denetimsiz güzellik merkezlerinde yaptırılan işlemler ciddi risk taşıyor” şeklinde ekliyor. İsveç’teki Lund Üniversitesindeki bir araştırmaya atıfta bulunarak, dövme yaptıran kişilerin lenf kanserine yakalanma riskinin, yaptırmayanlara göre yüzde 21 daha fazla olduğunu tespit ettiklerini belirtiyor ve “Benzer risk kalıcı makyajda da var. Yazıcı tonerlerinin bile amaçla kullanılabildiğine dair raporlar var” ifadesiyle bu uygulamanın sağlık üzerindeki potansiyel zararlarına dikkat çekiyor.
KANSERE SEBEP OLUYOR
2022 yılında Avrupa Birliği, dövme yapımında mavi ve yeşil renkli mürekkeplerin kullanımını yasakladı. Ancak bu renkler, Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülkede hala kullanılmaya devam ediyor. Renkli mürekkepler, alerjik reaksiyonlara daha fazla neden olabiliyor, bu yüzden kısıtlamalar ve yasaklar getirilmiştir. Doç. Dr. Botsalı, “Kalıcı makyaj mürekkeplerinde renk pigmenlerini değiştiren maddeler ağır metaller ya da hücrelerin kansere dönüşmesine sebep olan maddeler bulunabiliyor” diyerek, kalıcı makyajın potansiyel kanser riskine dikkat çekiyor.
15-20 YIL SONRA VAKALAR ARTACAK
Kalıcı makyaj ürünlerinin adı “kalıcı” olsa da, zamanla renginin solacağını ve bu nedenle tekrarlayan işlemlerin yapılması gerektiğini belirten Doç. Dr. Botsalı, “Çok genç yaşlardaki kızlar da bunu yaptırıyorlar, bu kişiler için risk daha da büyüyor. Asıl tablo 15-20 yıl sonra ortaya çıkacak” diyerek, uzun vadede sağlık sorunlarının daha belirgin hale geleceğini vurguluyor.
BİRİNCİ DERECE YANIKLA GELENLER VAR
Kalıcı makyajın renginin solması ya da kişinin memnun olmaması durumunda riskin arttığını belirten Doç. Dr. Botsalı, güzellik merkezlerinde uzman olmayan kişiler tarafından yapılan işlemlerle ilgili uyarılarda bulunuyor. “Bu durumda güzellik merkezlerinde eline lazeri daha da tehlikelisi asidi eline alan ehil olmayan kişiler sanki bu çok basit bir işlemmiş gibi uygulama yapıyor. Sonrasında hastalar yüzünde yanıklarla bize geliyorlar. Bu şekilde yüzünde yanık iziyle hayatını sürdürmek zorunda kalan hastalarımız oldu” diyerek, kalıcı makyaj sonrası yaşanan ciddi sağlık sorunlarına dikkat çekiyor.
MAKYAJ YAPMA YAŞI 11’E İNDİ
Makyajın yaşının artık ortaokul seviyesine kadar indiğini belirten dermatoloji uzmanı Prof. Dr. Ayşe Serap Karadağ, genç yaşta makyaj ve serum kullanımıyla ilgili uyarılarda bulunuyor. “Çocuğun cildinde hiçbir problem olmadığı hâlde şu anda çok moda olan serumları, makyaj malzemelerini kullanmaya başladığında cilt bariyeri bozuluyor” diyor ve bu durumun cilt sorunlarına yol açtığını ekliyor. Karadağ, “Bu ürünler iyi temizlenmediğinde ciltte komedon denilen ağır aknelere sebep oluyor. Çok akne gören bir doktorum. Hastalarımın yarısını kozmetik aknesi dediğimiz makyaj malzemesinden kaynaklanan gençler oluşturuyor” şeklinde açıklama yapıyor. Ayrıca, “Rozasea dediğimiz cilt kızarıklıklarıyla ortaya çıkan hastalıklar da bu maddeler yüzünden artış gösterdi. Ayrıca demodeks denilen ve normalde ciltte yaşayan bir parazit var. Temizlenmeyen makyaj malzemelerinden beslenen bu parazitte cilt üzerinde çoğalarak hastalık yapıyor” diyerek, temizlenmeyen makyajın cilt sağlığını tehdit ettiğini vurguluyor.
SOSYAL MEDYA MÜKEMMELLİK ALGISINI POMPALIYOR
Sosyal medyanın mükemmelik algısını yaydığını belirten Doç. Ayşenur Botsalı, “Artık ortaokul öğrencileri bile makyajsız okula gitmiyor. Yüzündeki sivilceler için bana gelen hastalarımın velileri ‘Hoca’m makyaj yapabilir mi?’ diye soruyorlar. Yapmasın bu yaşta ne makyajı dediğimde de ‘Hoca’m okullar bildiğiniz gibi değil, yapmadan gitmiyor’ diye cevaplıyorlar. Makyaj yapma yaşı 11’e kadar indi” dedi.