ANKARA – ‘Sefalet zammı değil emeğimizin karşılığını istiyoruz’ diyen kamu emekçileri Türkiye genelinde iş bıraktı.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu öncülüğünde gerçekleşen iş bırakma eylemi kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde açıklama yaptı.
YÜZDE 11,54 ARTIŞ UTANÇ VERİCİ
KESK Eş Genel Başkanları Ayfer Koçak ve Ahmet Karagöz imzalı açıklamada, “2025 yılını yüzde 30’luk asgari ücret zammının yanı sıra, kamu emekçileri ve memur emeklilerine yapılan yüzde 11,54; işçiler ve işçi emeklilerine reva görülen yüzde 15,75’lik sefalet zamları ile karşıladık. 1 Ocak’tan itibaren vergi ve harçlara yüzde 44 zam yapıldı. 2025 bütçesine göre attığımız her adımda ödediğimiz KDV’de geçtiğimiz yıla göre yüzde 81, ÖTV’de ise yüzde 51 artış olacak. Hükümetin kendi alacaklarına yaptığı zam oranları ortadayken, kamu emekçilerine ve emeklilere reva görülen maaş artış oranının sadece yüzde 11,54 olması utanç verici bir durumdur” denildi.
Açıklamada, emekçilerin enflasyon karşısında ezildiği, sermayeninse her geçen gün daha fazla kâr ettiği ifade edilirken, şöyle devam edildi:
“Temel tüketim maddelerine ve kiralara yapılan yüksek oranlı zamlar, kamu emekçilerinin geçim koşullarını zorlaştırırken, alım gücümüzün her geçen gün biraz daha düşmesine neden oluyor. Bu nedenle, vergide adaletin sağlanması, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, insanca yaşayacak bir ücret talebi bugün tüm kamu emekçilerinin ortak talebi haline gelmiş durumdadır.”
‘YILIN BAŞINDA ALINAN ÜCRET BİRKAÇ AY İÇİNDE ERİYOR’
“Savaşa, ranta, faiz ödemelerine, sermayeye teşvike değil, halk için toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe talep ediyoruz” denilen açıklamada, kamu emekçilerinin yılın başında aldığı ücretin birkaç ay içinde vergi dilimlerinin artmasıyla eridiği de hatırlatıldı.
Adil bir vergi sistemi talep edilen açıklamada, “Ücretli çalışanların vergi dilimi yüzde 10 olarak sabitlenmeli, temel ihtiyaç maddeleri üzerindeki dolaylı vergiler kaldırılmalıdır” denildi.
‘AÇLIK SINIRINA MAHKUM EDİLİYORUZ’
Yıllarca kamu hizmetinde çalışan emekçilerin emeklilik dönemlerinde açlık sınırının altında yaşamaya mahkûm edildiğine dikkat çekilen açıklamada, resmi enflasyon rakamları ile halkın hissettiği enflasyon arasında büyük bir fark olduğu da vurgulandı.
‘ERDOĞAN–ŞİMŞEK PROGRAMI DEĞİL GERÇEK ENFLASYON DİKKATE ALINMALI’
Açıklamada, “Asgari ücret ve kamu emekçisi maaşları yoksulluk sınırının üzerinde belirlenmeli, maaş artışları Erdoğan-Şimşek programına göre değil gerçek enflasyon oranına göre yapılmalıdır” ifadeleri kullanıldı.
‘TOPLUMSAL BARIŞ SOFRALARIMIZI BÜYÜTÜR’
Diğer yandan, emperyalist müdahaleler sonucunda, Ortadoğu’da başta savaş, gericilik, göç, mültecilik, insan hakları ihlalleri ve antidemokratik uygulamaların karşısında, emekçilerin sofrasından çalan tüm güvenlikçi politikalara karşı, toplumun tüm üretiminin tekrar halka, kardeşliğe ve toplumsal uzlaşıya, laikliğe, çağdaşlığa, demokrasiye aktarılmasını talep edeceğiz.
Açıklamada, toplumsal barışın inşasının ekonomiye katkılarına da dikkat çekilerek şöyle devam edildi:
“Biliyoruz ki, gerçek demokrasinin tesisi, insan hakları ve özgürlüklerin istisnasız güvence altına alınması ve toplumsal barışın inşası, mutlak olarak sofralarımızın büyümesine ve refahımızın artmasına yol açacaktır. Bu doğrultuda kamu emekçileri olarak bizleri yoksulluğa ve güvencesizliğe sürükleyen politikalara karşı güçlerimizi birleştiriyor, sesimizi yükseltiyoruz. Emeğimizin karşılığını almak, çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakmak için bugün tüm işyerlerimizde iş bırakıyor ve siyasi iktidarı uyarıyoruz. Çünkü geçinemiyoruz.”
KAMU EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİ
KESK’in açıklamasında kamu emekçilerinin talepleri şöyle sıralandı:
-Tüm emekçiler için insanca yaşanabilir bir ücret ve adil bir gelir dağılımı istiyoruz,
-Eşit işe ; eşit ücret talep ediyoruz,
-Bu sefalet zam aldatmacasına karşı, en düşük memur maaşının acilen yoksulluk sınırının üzerine yani 79.000 TL’ye çıkartılmasını talep ediyoruz,
-Başta metropoller olmak üzere barınma ihtiyacımızı imkansız hale getiren kira fiyatlarına karşı, güncel verilere denk düşen kira yardımı talep ediyoruz,
-Asgari ücretin, insan onuruna yaraşır bir ücret düzeyine çıkartılmasını talep ediyoruz,
-İşyerlerinde ücretsiz kreş açılmasını talep ediyoruz,
-Kamuda mülakat değil, liyakat, yani kadrolu güvenceli istihdam talep ediyoruz,
-Seyyanen zamların, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmasını, insanca yaşayabileceğimiz bir emeklilik talep ediyoruz,
-Kamu kaynaklarının “müşteri garantili” projeler için değil, halk için kullanılmasını talep ediyoruz,
-Vergide adalet, az kazanandan az, çok kazanandan çok, yani adil bir vergi sistemi ve 1. Vergi diliminin %10’a düşürülmesi ve sabitlenmesini istiyoruz,
-Bizleri toplu sözleşme masası adı altında, siyasal iktidarın iki dudağı arasına bırakan ve tüm yetki ve kararın hükümete terk edildiği sahte sendika yasasına karşı, gerçek grevli bir toplu sözleşme düzenlemesi istiyoruz.
(HABER MERKEZİ)