Ebru Sungur – Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜSİAD önceki dönem YİK Başkanı Tuncay Özilhan, “Kamu harcama reformuna ihtiyaç var” dedi. TÜRKONFED’in, 20’nci kuruluş yıldönümü sebebiyle Diyarbakır’da düzenlediği “Küresel Riskler Yerel Çözümler” başlıklı toplantıda konuşan Tuncay Özilhan, dezenflasyon sürecinde para politikasının maliye politikasıyla desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:
“2025 bütçe büyüklükleri enflasyon hedeflerinin üzerinde. Vergi oranlarını yükseltmeden önce kayıtdışıyla mücadele edilmeli. Vergilerin nereye harcandığı da çok önemli. 2025 bütçesinde deprem etkisi çıkarılsa bile harcamalar yüksek. Kamu harcama reformuna ihtiyaç var. Kamu istihdamındaki artış hizmet kalitesine yansımalı. Kamu istihdamı sosyal politika değildir. Türkiye sosyal bir devlettir. Ama bunun yolu kamu istihdamını artırmak değildir. Ülkenin kaynakları sınırlı, daha etkin ve verimli kullanılmalı. Ekonomik ve toplumsal etkisi sınırlı olan harcamalardan tasarruf edilmeli.”
Yapısal reformlara ağırlık verilmesi gerektiğini anlatan Özilhan, sanayi, tarım ve hizmetlerde yapıyı yüksek teknolojili üretime çevirebilmek için eğitime erişimin ve eğitimin kalitesinin artırılmasının önemini anlatırken, “Eğitimde harcamaları nereye yaptığımızı gözden geçirelim. Eğitim harcaması sadece okul binası yapmak değildir. Öğretmenlere de yatırım yapmalıyız” dedi
Ortak akıl vurgusu
TÜRKONFED’in, iş dünyasının ortak aklını harekete geçirdiğini ifade eden Özilhan, dünyanın, 100 önceki gibi kökten bir değişim sürecinde bulunduğunu, 100 yıl önce bu süreçte Atatürk’ün değişimi doğru okuyarak Türkiye’yi ileri götürecek politikaları oluşturduğunu anlattı. Özilhan, “TÜRKONFED modelinin bize sağlayacağı avantajı iyi değerlendirelim.
‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ şiarı bu dönemde de çok önemli. dolaba kaldırdığımız sorunları çıkartıp ortak akılla çözmeliyiz” diye konuştu.
Yeni teşvik sistemi
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan da dezenflasyon sürecinde kamuda tasarrufun önemine dikkat çektiği konuşmasında kayıtdışı ile mücadelede de daha güçlü adımlara ihtiyaç olduğunu vurguladı.
TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez ise yeni teşvik sisteminin, şimdiye kadarki uygulamaların kapsamlı bir etki analizi yapılarak oluşturulması gerektiğini söyledi. Çatısı altında 31 federasyon ve ulusal-uluslararası 371 üye dernek üzerinden 100 bini aşkın şirket bulunan TÜRKONFED’in uzun yıllardır bölgesel kalkınma üzerinde çalıştığını, bölgelerin ekonomik koşullarını çok yakından bildiğini anlatan Sönmez, “Teşvik sistemi kurgulanırken destek vermeye hazırız” dedi.