‘Kanunda öldürme yok’ dendi… Belediyelere giden yazıda ne var… Avukat Odatv’ye değerlendirdi: ‘Keyfi ötanazi’

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda 42 saat süren görüşmelerin yanı sıra, TBMM Genel Kurulu’nda 3 gün boyunca görüşülen sokak hayvanları kanun teklifi yasalaşmıştı. Meclis’teki tartışmalar sonucu ‘ötanazi’ ifadesi yasadan çıkarılırken, Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun 9’uncu maddesine atıf yapılmıştı. Ancak bu maddenin zorunlu hallerdeki ‘ötanazi’ koşullarını belirttiğini söyleyen hayvanseverler, duruma itiraz etmişti. Siyasetçilerin, sanatçıların ve vatandaşların tepkilerine karşın uygulamaya konan yasayı CHP, Anayasa Mahkemesi’ne taşıyarak iptal edilmesini istemişti. Yaşananların ardından Niğde’de, Ankara Altındağ’da, Ümraniye’de ve Gebze’deki barınaklarda bulunan kötü koşullardaki hayvanlar, ölü kediler ve köpekler, çöplerden çıkarılan ölü ve baygın hayvanlar eleştiri konusu olmuştu.

BELEDİYELERE YAZI: “BELİRTİLEN HAYVANLARIN ÖTANAZİ İŞLEMLERİ GERÇEKLEŞTİRİLMELİDİR”

Son olarak Çanakkale Doğa Koruma ve Milli Parklar Denetim ve Tespit Raporu’nda yer alan ifadeler dikkat çekti. Çanakkale’deki belediyelere gönderilen yazıda, barınaktaki saldırgan, bulaşıcı hastalıklı ve yasaklı ırk hayvanlarla ilgili “Barınakta bulunan yasaklı ırk, saldırgan veya bulaşıcı hastalık taşıyan hayvanların, 5199 sayılı Kanun’un 13. maddesi gereği, ötenazi işlemleri yasal prosedürlere uygun şekilde Veteriner Hekimler tarafından gerçekleştirilmelidir” ifadeleri kullanıldı.

“BARINAKLAR YALNIZCA SAHİPLENDİRME İÇİN VATANDAŞ GİRİŞİNE AÇILMALI”

Tüm vatandaşların ziyaretine açık olan barınaklarla ilgili ise 3. maddede, sadece sahiplendirme zamanı izin verilmesine yönelik “Barınaklar, zoonoz hastalıkların yayılma riski nedeniyle özel bir öneme sahiptir. Bu tür hastalıkların insanlara ve diğer hayvanlara bulaşmasını önlemek amacıyla karantina tedbirleri, hijyen standartları ve düzenli sağlık kontrolleri titizlikle uygulanmalıdır. Barınaklar yalnızca sahiplendirme amacıyla vatandaşların girişine açılmalı, bunun dışındaki tüm ziyaretler kesinlikle engellenmelidir.” ibaresi yer aldı.

“TEDAVİNİN GEREKSİZ YERE UZATILMASI KAYNAKLARIN VERİMSİZ KULLANIMINA YOL AÇAR”

Hasta hayvanların tedavi süreçlerine dair 5. maddede ise ‘gereksiz yere uzatılmaması’ yönünde “Özellikle bulaşıcı hastalık taşıyan hayvanların kontrolsüz sevki ve tedavi süreçlerinin gereksiz yere uzatılması, sağlıklı hayvanların hayatını tehlikeye atmakta ve kamu kaynaklarının verimsiz kullanımına neden olmaktadır” denildi.

OKTAY: “KANUNDA ‘YASAKLI IRK ÖLDÜRÜLSÜN’ DİYE BİR MADDE YOK”

İlgili maddeleri Odatv’ye değerlendiren Avukat Kübra Oktay, tartışmalara yol açan ‘ötanazi’ ile ilgili konuştu. Eleştiri konusu olan yeni yasada, direkt olarak yasaklı ırkların öldürülmesine dair bir madde olmadığını belirten Oktay, barınaklarda davranış bilimi eğitimi olan veteriner bulunmadığını ve tedavi edilemez saldırganlığın neye göre tanımlandığının ise muğlak olduğunu belirtti:

“Bu talimatta yasaklı ırklar denilmiş.7527 sayılı bu yeni kanun, 5199 sayılı kanunun 9. maddesindeki tedbirlerin uygulanmasını öngörüyor. Orada da yine bir ‘insan ve hayvan sağlığını tehdit edecek olumsuz davranışlar’ ibaresiyle ötanazi işleminin uygulanabileceğinden bahsediliyor. Her yasaklı ırkın bu şekilde olumsuz davranış göstermeyeceği de aşikar. Çok ağır bulaşıcı hastalıklar, zoonoz insana geçecek hastalıklar, acı çekecek ve tedavisi mümkün olmayan durumlar… Teamül gereği tek veteriner ile değil 3 veteriner imzasıyla alınması gereken karardır. Maalesef uygulamada bir hükme yansıtılmamıştır. ‘Yasaklı ırklar öldürülsün’ diye bir ibare yok kanunda.

“HASTALIĞI OLAN, TRAVMA YAŞAYAN HAYVAN DA AGRASYON GÖSTEREBİLİR”

Olumsuz davranışlar var, evet. Ama davranış bilimi bilmeyen ve ders görmeyen bir veteriner hekim olumsuz davranışın kararını veremez. Saldırganlığa yol açan belki sağlık problemi var, sokaktan barınağa girdiği için travma yaşıyor olabilir. Irk temelli olarak yaşam hakkının elinden alınmasına dair keyfi bir tutuma yol açıyor.”

“KEYFİ ÖTANAZİ VE ÖLÜMLERE YOL AÇIYOR”

Bulaşıcı hastalıkların tedavi edilip edilemeyeceğine dair detaylı tetkiklerin yapılması gerektiğini belirten Oktay, ötanazi kararlarını 3 veteriner hekimin ortak şekilde alması gerektiğini vurgulayarak şunları ifade etti:

“Hiçbir kanunda şüphe uyandırmamalı. Ama bu kanun, hayvanları yaşatmaktan yana olmayanları cesaretlendirdi. Veteriner hekimler, kanun maddelerindeki muğlak ifadelerden dolayı veteriner hekimlerine yetkiler veriliyor. Uygulama alanında, yönetmelikte mesela ‘olumsuz davranış’ deniyor. 5996 Sayılı Kanunu’nun 9. maddesine atıfta bulunuyor. Bu maddede ‘olumsuz davranışlar’ belirtiliyor. Gerçekten tedavisi mümkün olmayan hayvanlarda tek bir veterinerin inisiyatifine bırakılmamalı. Ama buna dair yönetmelikte, uygulamada bir hüküm yok. Bu nedenle keyfi ötanazi ve ölümlere yol açılıyor. En az 3 veteriner hekim, hatta Doğa Koruma’nın veteriner hekiminin imzasıyla tasdiklenip, ‘tedavisi mümkün değil’ ya da ‘bu rehabilite edilemez’ denmesi gerek. Hala daha ısırma vakasında dahi 10 gün bir köpek tutulur ve gözlemlenir. Ama yeni kanunda bu hususa dair belirtme ve madde yok. Bir günde, iki günde veteriner hekimlerinin ‘rehabilite olmayacağı anlaşıldığından’ denilerek hayvan öldürdüğüne dair raporlar var. Gebze’de de iki köpek aynı şekilde öldürülmüş.

“BARINAKLARDA DAVRANIŞ UZMANI YOK, BU KONUDA EĞİTİMLİ VETERİNER YOK”

Saldırgan ve rehabilite edilmeyeceği veya hastalıklı, iyileştirilemeyeceği tek bir veteriner hekimin inisiyatifine bırakılamaz. Bu keyfi tutumlara yol açıyor. Önce muayenesi yapılıp, tetkikleri yapılıp sağlık durumuna detaylıca bakılması gerek. Sağlık problemi olan hayvan da agrasyon gösterebilir. Ama hiçbir barınağımızda davranış uzmanı olan eğitmen veya bununla ilgili eğitim görmüş hiçbir veteriner hekim yok. Veteriner hekimlerin hiçbirinin fakültelerdeki derslerinde davranış bilimi yok. Buna ilişkin hayvanların herhangi bir eylemi, saldırganlık olarak algılanıp öldürülmelerine yol açıyor.”

“BARINAK ZİYARETİNİ ENGELLEYEN HİÇBİR HÜKÜM YOK, ŞEFFAFLIK İLKESİNE AYKIRI”

Barınaklara, zoonoz hastalıklara önlem için, hayvan sahiplendirme dışında hayvan alınmaması gerektiğine dair maddeyle ilgili Oktay şunları söyledi:

“Kamu kurumları şeffaflık ilkesine dayalıdır. Burada ‘zoonoz hastalık’ deniliyor. Yönetmeliğin 24. maddesinde, asgari koşullarda veteriner hekimlerin sorumluluğundadır ve hijyen koşulları uygun olduğunda zoonoz hastalık gibi bir husus doğmaz. Dışkıdan parazit mevzudur ama bu da şu anda yüzde 1 oranında bile değil. Halkı yanlış yönlendirme, halkı barınaklardan ve denetimlerden uzaklaştırma sebebiyle yapılmış bir talimat. Yeni gelen kanlı yasada bile ya da mevzuatların hiçbirinde barınak ziyareti yapılmamasına dair hiçbir hüküm yok, koyulamaz. Vatandaşın sorgulama, şeffaflık ilkesi gereğince belediyelere olan kamu güvenilirliği ve hizmet sorumluluğundan dolayı böyle bir hüküm dahi mevzu bahis olamaz. Gebze’dekine benzer şekilde sağlıklı gördüğümüz köpeklerin yok edilmesi kolaylaşsın diye bu kisve çıkarılıyor. Kaldı ki ben vatandaş olarak vergimin nerelere harcandığına dair bütçelerinin dahi yayınlanması zorunluluğu var. Bütçeleri bile kalem kalem yayınlanırken hayvanları görememek ve bu şeffaflığın kaldırılmasına yönelik talimat verilemez, böyle bir yasak konulamaz.”

“BU MADDE ‘TEDAVİ UZUYORSA DEVAM ETMEYİN, ÖTANAZİ YAPIN’ DEMEK Mİ”

Tedavilerin ‘gereksiz yere uzatılmaması’ ve kamu kaynaklarının verimli kullanılmasına yönelik maddeyle ilgili ise Oktay şunları söyledi:

“Bu talimat da yanlış. Belediyelerin binde 3 ile binde 5 bütçeleri kullanma zorunluluğu var. Bu madde bile yaşam hakkının en ağır ihlallerinden birine yol açıyor. Tedavide ‘Bütçeyi verimli kullanın’ demek ‘Tedavi yarıda kalsın, uzuyorsa devam ettirmeyin, ötanazi yapın’ anlamına mı çıkıyor? Mevzuatta hala daha tedavi üzerine kaldırılmış bir madde yok. Kısırlaştırma da hala duruyor. Eğer tedavi yarım bırakılarak ‘Bütçe kullanmayın’ deniliyorsa bu görevi kötüye kullanma suçunu oluşturan bir talimattır. Kendilerinin vazifesi hayvanların tedavileri sağlıklı şekilde yapılıyor mu, yaşatılıyor mu hayvanlar, buna bakmaları bunun denetimini yapmaları gerekiyor. Kısırlaştırma yapılıyor mu, kaç kısırlaştırma yapılıyor.”

“SUÇ DUYURUSU’NDA BULUNACAĞIZ”

Oktay ayrıca “Bir kurumun tanzim ettiği talimat olduğu için idari işlemdir. Hem talimat hukuka aykırı, görevi kötüye kullanma suçu oluşuyor. Savcılığa suç duyurusu hazırlıyoruz. Bir de idari yargıda bu talimatın iptali ya da uygulanmaması için dava hazırlığındayız. Yargı yoluna başvuracağız” dedi.

GÜLER: “YALAN, BU KANUNDA ASLA ÖLDÜRME YOK”

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler 30 Temmuz’daki konuşmasında yeni yasaya “öldürme kanunu” diyen muhalefet milletvekillerine tepki göstererek, “Yalanların en büyüğü şuydu: ‘Bu kanun katliam kanunu’… Yalan… Bu kanunda asla öldürme yok. Sahiplenme var, teşvik var” sözleriyle karşı çıkmıştı.

Sinem Hançerigüzel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir