Kıbrıs’ta iki lider yeni geçiş noktalarını görüştü: Mutabakata varılamadı
LEFKOŞA – Kıbrıs meselesi için mart ayında yapılması planlanan gayri resmi zirve öncesinde, liderler arasındaki geçiş noktaları açılması konusundaki görüş ayrılığı gündeme yansıyor. Kıbrıs Rum ve Türk tarafı, adadaki mevcut sınır kapılarının sayısının artırılması meselesine farklı perspektiflerden yaklaşıyor. Kıbrıs Türk tarafı özellikle Lefkoşa’da yeni bir kapının önemi üzerinde dururken, Kıbrıs Rum tarafı adanın batı ve doğu bölgelerinde yeni geçiş noktalarının devreye girmesi üzerinde kafa yoruyor.
Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulidis ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, pazartesi sabahı yeni geçiş noktaları meselesini ele almak için Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs Özel Temsilcisi Colin Stewart’ın ev sahipliğinde Lefkoşa Havalimanı’nda bir araya geldi. Bugün yapılan ve yaklaşık bir saat 45 dakika süren toplantıda, liderler, yeni geçiş noktalarının açılması konusunda mutabakata varamadı. Konunun çözüme kavuşturulması için önümüzdeki günlerde liderlerin tekrar bir araya gelmesi bekleniyor.
BM: GEÇİŞ NOKTALARI GÜVENİ ARTIRACAK
Toplantının ardından BM Kıbrıs Misyonu tarafından yapılan açıklamada, her iki liderin de yeni geçiş noktalarının açılmasının önemine vurgu yaptığı belirtildi.
Açıklamada, bu tür adımların iki toplum arasındaki etkileşimi artıracağı, ekonomik iş birliğini güçlendireceği ve güven tesis edeceği ifade edildi. Açıklamada ayrıca bu çabaların ada genelinde somut sosyo-ekonomik faydalar sağlamayı, yeni olanaklar yaratmayı ve hem Kıbrıslı Rumların hem de Kıbrıslı Türklerin yaşam standartlarını iyileştirmeyi hedeflediği vurgulandı. BM, liderlerin müzakerecilere görüşmelere devam etmeleri yönünde talimat verdiğini ve yeni bir toplantı kararı aldıklarını da duyurdu.
HRİSTODOULİDİS’TEN TATAR’A 8 MADDELİK ÖNERİ PAKETİ
Bugünkü görüşme sonrasında Rum basınına konuşan Hristodoulidis, görüşmede Tatar’a sekiz maddelik bir öneri paketi sunduğunu açıkladı. Önerilerin içeriğinde, yeni geçiş noktalarının yanı sıra, Kıbrıs sorunuyla ilgili Sivil Toplum Danışma Komitesi, bir Hakikat Komisyonu ve Gençlik Teknik Komitesi kurulması gibi fikirlerin de yer aldığı belirtildi.
Hristodoulidis, Tatar’ın önerilere henüz bir yanıt vermediğini ve karar almak için zamana ihtiyacı olduğunu ifade ederek öneri paketinin bir bütün olduğunu ve maddelerden sadece bazılarının seçilerek ilerlenemeyeceğini vurguladı.
Hristodoulidis, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Tatar’ın adanın güneydoğusundaki Lympia (Limya) ve Athienou (Kiracıköy) geçiş noktaları konusundaki yaklaşımlarına da değindi. Tatar’ın Athienou konusunda olumlu bir tavır sergilemediğini, Lympia konusunda ise Rum tarafının yararına olmayan bir öneri sunduğunu belirten Hristodoulidis, bu önerinin Athienou geçiş noktası tartışmasını başka bir yöne çekmek için yapıldığını iddia etti.
TATAR’DAN ALTERNATİF ÖNERİ: AKINCILAR-LİMYA GEÇİŞİ
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ise, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Hristodulidis’e Haspolat (Mia Milia) Sınır Kapısı dışında Akıncılar (Loroujina)-Limya Sınır Kapısı’nın açılabileceğini belirttiğini ifade etti. Tatar, Hristodulidis’in Kıbrıs’ın batısındaki Erenköy (Kokkina) askeri bölgesinde bir geçiş noktası oluşturulması ısrarının sürdüğünü söyledi. Akıncılar köyü ve civar köylerde yaşayanların yaşadığı sıkıntıları dile getiren Tatar, ayrıca Pile (Pyla) yolundaki meseleleri de ele aldıklarına vurgu yaptı.
Tatar, iki tarafın da önerilerini sunduğunu ve bundan sonrasının bir yaklaşım meselesi olduğunu dile getirdi. Tatar, özellikle Metehan (Aydemet, Agios Dometios) Sınır Kapısı’ndaki yoğunluğa dikkat çekerek, bu sorunun çözülmesi gerektiğini vurguladı.
AB’DEN DESTEK MESAJI
Kıbrıs’ta iki taraf arasında yeni geçiş noktaları konusunda anlaşmazlık sürerken Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Brüksel’deki günlük basın toplantısında, liderlerin geçiş noktaları konusundaki görüşmesini memnuniyetle karşıladığını açıkladı.
Kıbrıs Haber Ajansı’nın haberine göre, Komisyon Sözcüsü Maciej Berestecki, geçiş noktalarının açılmasının güveni artırmaya yardımcı olduğunu ve AB’nin sürecin tüm aşamalarında aktif rol oynamaya hazır olduğunu belirtti. Berestecki, geçiş noktalarının Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin birbirleriyle buluşmasına ve ticaret yapmasına olanak sağladığını, bu nedenle Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine giden yolda önemli bir adım olduğunu ifade etti.