Kira artıyor, alım gücü düşüyor: Çalışanlar paylaşımlı evlerde yaşıyor

TÜİK tarafından açıklanan, yoksulluk ve yaşam koşulları üzerine yaptığı son çalışmada, aile olmayan bireylerden oluşan hane sayısının arttığı belirlendi. Bu durum, özellikle yüksek kira bedellerine alternatif olarak ortak dairelerin tercih edilmesiyle ilişkilendirildi.

TÜİK’in verilerine göre, çekirdek aile yapısı olmayan ve birden fazla kişiden oluşan hanelerdeki artış dikkat çekiyor. 2014’te 435 bin kişi bu tür bir yapıda yaşarken, 2023’te bu sayı 870 bin kişiye ulaştı. BirGün’de yer alan habere göre, bu haneler, genellikle eş, anne-çocuk veya baba-çocuk ilişkisi olmayan kişilerden oluştu.

Mühendis, psikolog, öğretmen ya da hekim, salonu, mutfağı, banyosu ortak bir dairede yaşamayı giderek artan oranda tercih ediyor.

MEMURLAR PAYLAŞIMLI EVLERDE

Emlak sitelerinde paylaşımlı ev, daire odası, apart oda gibi barınma alanlarının kiralık ilanlarına sıkça rastlanıyor.

Önceden öğrenciler için bir barınma biçimi olan paylaşımlı ev modeli artık, özellikle ailesi şehir dışında olan ya da merkeze uzak oturan genç çalışanlar arasında da çok yaygın. Şu an paylaşımlı bir dairede bir odanın aylık kirası ise Kadıköy’de 12-15 bin TL arasında, Esenyurt’ta ise 3 bin TL civarında.

(ALINTI)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir