Ahenk Bayazıt – Milliyet Gazetesi’nin medya partnerliği ile süren kampanyada kadınlara ve kız çocuklarına güvenli bir gelecek sunulmasına katkı sağlamak amaçlanıyor. Özellikle kız çocuklarının güvenli bir geleceğe sahip olması eğitim hayatlarını yarıda bırakmamalarından geçiyor. Bu bakımdan Türkiye’nin her yerindeki kız çocuklarının eşit hak ve imkanlara sahip olması ve ayrımcılığa alan açan kültürel kodlarla mücadele edilmesi önem arz ediyor. Kız çocuklarının erken yaşta ve zorla evlendirilmesi eğitim hayatlarının yarıda kalmasına, aile içi şiddete maruz kalmalarına, sağlıksız cinsel deneyim ve gebelikler yaşamalarına sebep oluyor. Geçtiğimiz yılın TÜİK verileri, erken yaşta evliliğe yönelik mücadelede yol kat edildiğini ve Türkiye’de evlilik yaşının yükseldiğini (erkeklerde 28.3, kadınlarda 25.7) ortaya koyuyor. Ancak yine de veriler aynı yıl 16-17 yaşındaki 10 bin 471 kız çocuğunun evlendirildiğini gösteriyor.
UN Women, erken yaşta evlilikle mücadele için ilgili yasaların uygulanmasını desteklemeyi, genç kızların haklarına ve geleceklerine öncelik veren kültürel bir değişimi teşvik ediyor.
Fiziksel ve psikolojik zorluklar
BM Kadın Birimi Türkiye Şubesi (UN Women Türkiye) kırsal kesimlerde erken yaşta evliliğe daha çok rastlanıldığına dikkat çekiyor. UN Women Türkiye, mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan kadın ve kız çocuklarını bir araya getirerek, çocuk yaşta, erken ve zorla evlilikler konusunda kişisel deneyimlerini paylaşabilecekleri güvenli bir alan oluşturuyor. UN Women Türkiye’nin bir girişimi olan ‘Çadır Sohbetleri’ ile hikayelerini paylaşan kadınlar, bu konuda farkındalık oluşturulmasına katkı sağlıyor. İsimleri ve kişisel bilgileri değiştirilerek sohbetlere katılan kadınların hemen hemen hepsi düşük yaşadığını, hem çalışıp hem çocuk büyütmek zorunda kaldığını, fiziksel ve psikolojik olarak zorluklar yaşadığını anlatıyor.
14 yaşındayken evlenen 8 çocuk annesi Fatma, “Ben çok gençtim, eş ve anne olduğumda kendim de bir çocuktum. Ama kızımın bu yaşta evlenmesine asla izin vermeyeceğim” diyor.
15 yaşında evlenen 54 yaşındaki Ayşe, “18 yaşın altındaki evlilik bir şiddet biçimidir, bir suçtur. Kızımın 18 yaşından önce evlenmesini asla istemem” ifadelerini kullanıyor.
37 yaşındaki Elif, 13 yaşında evlendirildiğini şöyle anlatıyor: “Kendi düğünüm olduğunu bilmeden bir düğüne gittim. Bana gelinlik giydirmediler. Rastgele bir düğünde olduğumu sanıyordum ama benim düğünüymüş. Şimdi beş çocuğum var.”
12 yaşında evlendirilen 40 yaşındaki Zeynep, üç kez düşük yaptığını anlatıyor.