Kızları madde bağımlılığı tedavisi gören Akyürek ve Ertuğrul: Tedavisi sonrası “Melek Sensin” isimli dernek kurmak ve bağımlılara destek vermek gibi bir hedefi var

T24 Haber Merkezi

Kızları Melek Bal, 4. kez, 21 gün boyunca Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde uyuşturucu madde bağımlılığı tedavisi gören sanatçı Umut Akyürek ile Oktay Ertuğrul, tedavi süreci hakkında konuştu. Kızlarının tedavi sürecinde çok hevesli olduğunu aktaran Akyürek, “Tedavisi sonrası ‘Melek Sensin’ isimli dernek kurmak ve bağımlılara destek vermek gibi bir hedefi var. Biz de destekçisiyiz,” dedi. Ertuğrul da devlet himayesinde tam teşekküllü rehabilitasyon merkezlerinin olmadığına dikkat çekerek, “Madde bağımlılığını sadece içinde uyuşturucunun etken maddesi olan ilaçlarla tedavi etmenin de pek mümkün olmadığını yaşayarak öğrendik. Aile olarak madde bağımlılığıyla mücadelenin, hastanenin yanı sıra rehabilitasyon ile aile ve bireyin de katılımıyla yürütülecek danışmanlıklarla tedavi edilmesi gerektiğine inanıyoruz,” dedi.

Akyürek ve Ertuğrul, Silivri’deki Liman Ayık Yaşam Derneği’nde Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Sevim Sayım Madak ile görüştü. Hürriyet’ten Fulya Soybaş’a konuşan Akyürek ve Ertuğrul şunları söyledi:

Umut Akyürek: “Bakan yardımcımızı dernekte misafir ettik, neler yapılabilir, konuştuk. Tabii Aile Bakanlığı sadece koruyucu önlemler alabiliyor, asıl sorumluluk İçişleri ve Sağlık Bakanlığı’nın. Umarım onlara da ulaşacağız. Aile olarak bir süredir bu trajedi ile başa çıkmaya çalışıyoruz ama bir yandan da büyük bir farkındalık yarattık. Tehlikenin boyutlarının anlaşılması kıymetli. Umut var. Çocuklarımızı kurtarabiliriz! Fakat bir bağımlının tek başına bu iradeyi ortaya koyması imkânsız. Hele de ergen çocukların! Hele de madde tesiri altındaysalar… Dolayısıyla mevcut sistemin değişip, topyekûn bir mücadele mekanizması kurulması şart. Melek Bal’ın tedavisi şu an Silivri’deki Liman Ayık Yaşam Derneği’ne ait evde devam ediyor. Hayli hevesli. Tedavisi sonrası ‘Melek Sensin’ isimli dernek kurmak ve bağımlılara destek vermek gibi bir hedefi var. Biz de destekçisiyiz.”

Oktay Ertuğrul: “Devlet himayesinde tam teşekküllü; bu çocukların ayaklarının toprağa değeceği, meslek edinebilecekleri, spor- sanat aktivitelerini gerçekleştirebilecekleri rehabilitasyon merkezleri yok. Bağımlılar ya hastaneler ya da AMATEM’de çoğunlukla ilaçla tedavi görüyorlar. Hele de kişi, 18 yaşından büyükse, AMATEM’e ‘zorla’ yatıramıyorsunuz da. ‘Kendi rızamla tedavi olmak istiyorum’ demesi lazım, ki 3 gün sonra canı isterse çıkıp, canı isterse dönebiliyor. Hastanelerde ise genellikle psikiyatrik ve nörolojik ağır hastalarla beraber tedavi görüyorlar. Kızımız da bize çok kez isyan etti, ‘Benim bu hastalarla işim ne!’ diye. 4 kez yatırdık bu sebeple 4 kez çıktı. Madde bağımlılığını sadece içinde uyuşturucunun etken maddesi olan ilaçlarla tedavi etmenin de pek mümkün olmadığını yaşayarak öğrendik. Aile olarak madde bağımlılığıyla mücadelenin, hastanenin yanı sıra rehabilitasyon ile aile ve bireyin de katılımıyla yürütülecek danışmanlıklarla tedavi edilmesi gerektiğine inanıyoruz.”

Yazının tamamını okumak için . 


‘Görünmeyen Cemaat: Mürideler’in yazarı ve ‘Kızıl Goncalar’ dizisinin danışmanı Filiz Gazi, tarikatlarda kadınlara biçilen hayatları anlattı

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir