Kronik Hastaların Aile Hekimliği Memnuniyeti Düşük! 

Aile Hekimliği hizmetleri ve bu konuda Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik son günlerin en çok konuşulan konularının başında geliyor.

İstanbul özelinde yapılan bilimsel bir çalışmada kronik hasta grubunun yoğun olduğu 45-54 yaş arasındaki bireylerin aile hekiminden duyduğu memnuniyet oranının daha düşük olduğu saptandı. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi’nde yayımlanan ‘Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde Hasta Memnuniyeti, İstanbul İlinde Bir Araştırma’ isimli çalışma 2021 yılında gerçekleşti. Çalışmada Aile Hekimliği sisteminden memnuniyet oranının düşük ve yüksek olduğu konu başlıkları ortaya kondu.

Kronik Hastaların Aile Hekimliğinden Memnun Olmaması Oldukça Üzücü

Hastaların aile hekimliği ve hizmetleri hakkında memnuniyet oranlarının en yüksek olduğu konular kayıt ve bilgilerinizi gizli tutması, sizi dinlemesi ve işini tam yapması olarak bulunurken, 45-54 yaş arasındaki bireylerin aile hekiminden duyduğu memnuniyet oranının daha düşük olduğu saptandı. Araştırmada, şu ifadelere yer verildi, “Bu yaş aralıklarında ortaya çıkan akut ve kronik hastalıklar olduğu düşünüldüğünde bu sonuç oldukça üzücüdür. Bu yaş aralıklarındaki hastalara daha hassas davranılmalı, akut veya kronik hastalıkları için hastalara gerekli bilgilendirmeler yapılmalı ve sağlık sorunlarıyla başa çıkmalarında aile hekimi olarak her zaman yanlarında oldukları hissettirilmelidir”

Hastaların En Çok Şikayetçi Oldu Konu , “Aile Hekimlerinin Bir Önceki Görüşmelerde Yaptıkları ve Söylediklerinin Bilinmemesi”

Doktorunuza telefonla ulaşabilmeniz  bekleme odasında harcadığınız zaman ve önceki görüşmelerde yaptıklarını ve söylediklerini bilmesi konuları hastaların memnuniyet oranlarının en düşük olduğu konular olarak bulunmuştur ve aşağıdaki şekilde iyileştirilebilir. Doktorunuza bekleme odasında harcadığınız zaman ve önceki görüşmelerde yaptıklarını ve söylediklerini bilmesi konuları hastaların memnuniyet oranlarının en düşük olduğu konular olarak bulunmuştur ve aşağıdaki şekilde iyileştirilebilir; Hastaların aile hekimlerine telefonla ulaşmada sorun yaşaması, hekimlerin mesai saatleri içerisinde hem hasta muayene edip hem de telefona cevap verememesinden kaynaklıdır. Hekimin hastalarına mail adresini vermesi; hem hastaların rahatlıkla soru sormalarını sağlayacak hem de hekimin uygun olduğu zamanda hastasının sorusunu cevaplayabilmesini sağlayacaktır. Böylelikle hizmet sürekliliğinin devamı daha da güçlenecektir Hastaların bekleme odalarında geçirdikleri sürenin fazla olması randevu sisteminin etkin kullanılmadığının bir göstergesidir. Randevu sistemi ve hastaya ayrılan zaman yeniden gözden geçirilmelidir.

Aile Hekiminin Hastayı Tanıması

Aile hekiminin hastayla olan önceki görüşmesinde yaptığı ve söylediklerini bilmesi için hekimin hastayı tanıması gerekir. Hastanın aile hekimine geliş sıklığı ne kadar az olursa aile hekiminin hastayı tanıma, söylediklerini hatırlama ve hastayı takip etme fırsatı azalır. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir