Queensland’de hızla yayılan kırmızı ateş karıncaları, ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. İstilacı tür, sokmaları nedeniyle hastaneye başvuranların sayısının artmasına neden oldu.
Güney Amerika kökenli istilacı bir tür olan kırmızı ateş karıncaları, sokmalarıyla ciltte kabarcıkların oluşmasına neden oluyor. Bu durum, alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor ve bazı vakalarda ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.
Bu sorun yıllardır var, ancak son zamanlarda ABC Rural’ın bildirdiğine göre, birkaç hafta önce yavaş hareket eden bir tropikal fırtına nedeniyle nüfus hızla artıyor.
Şiddetli yağışlar ateş karıncaları için bir tehdit oluşturmuyor, ancak bu karıncalar sala adı verilen bir yapı oluşturarak su yüzeyinde sorunsuz bir şekilde kalabiliyor. Yağmurların oluşturduğu akıntıların da yardımıyla yurdun her köşesine yayılabildiler.
İnsanlar ve hayvanlar için büyük tehdit
Kırmızı ateş karıncalarının hızla yayılması, insanlara ve hayvanlara yönelik giderek artan bir tehdit oluşturuyor. Mart ayı başından bu yana, bu karıncaların sokmalarına karşı şiddetli reaksiyon gösteren 60 vaka rapor edildi. Mağdurların birçoğu tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyarken, 23 kişi hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.
Queensland’in Logan bölgesinden bir çiftlik işçisi olan Scott Ryder, kırmızı ateş karıncalarının yayılmasından duyduğu endişeyi dile getirdi. Ryder, ABC Rural’a yaptığı açıklamada, “Bu karıncalar her yerde. Verandalarımıza sürünüyorlar, evlerimize giriyorlar ve çim biçme makineleri veya traktörlerle taşınabiliyorlar” ifadelerini kullandı.
Greenbank kasabasından Ebony Britton, kırmızı ateş karıncalarının yol açtığı trajik olayları anlattı. Britton, oğlunun anafilaktik şok nedeniyle iki kez acil servise kaldırıldığını belirtti. Ancak yaşadığı zorluklar bununla sınırlı kalmadı; bir gün, küçük köpeğini bir karınca yuvasının üzerinde hareketsiz yatarken bulduğunu ve bu trajik manzara karşısında büyük bir şok yaşadığını ifade etti.
Hükümet zararlılarla mücadeleyi destekliyor
Kırmızı ateş karıncalarıyla mücadele kapsamında, Queensland’de 10 kilometrelik bir kontrol bölgesi oluşturulmuştu. Bu bölge, toplamda 650 bin hektarlık bir alanı kapsıyor ve toprak sahiplerinin sorunu bireysel olarak çözmeleri bekleniyordu. Ancak, ABC’nin haberine göre, bu yöntem artık terk ediliyor. Zararlı türlere karşı daha etkili bir mücadele yürütülebilmesi için yaklaşık 14 milyon avroluk ek kaynak ayrılacağı bildirildi.
fire ants are terrifyingly successful invaders for a reason—they can float for weeks in living rafts made of the interlocked bodies of their own colonies to survive floods! pic.twitter.com/jNuJRm5nZO
— Gina Lloyd (@GinaGoesOutside) February 11, 2021