Küresel dinamikleri anlamak için yeni yılda okunması gerekenler

Küresel kapitalizmi yönlendiren güçlerin kapsamlı analizlerinden Kutsal Roma İmparatoru Charles V’in biyografisine kadar, bu yılki seçki çok çeşitli konuları, türleri ve bakış açılarını kapsıyor. Tarih, felsefe ve siyasi aktivizm ile çatışma çözümü derslerinden yararlanan bu kitaplar, günümüzün en büyük zorluklarına ışık tutuyor ve bunların nasıl ele alınabileceğine dair ipuçları veriyor.

Adam Shatz, The Rebel’s Clinic: The Revolutionary Lives of Frantz Fanon, Bloomsbury Publishing, 2024.

Bu kitap, sömürgeciliğin içsel ve tanımlayıcı şiddetini ve sömürgeciliğin sona ermesi için kullanılan karşı şiddeti açığa çıkaran psikiyatrist ve siyasi düşünür Frantz Fanon’un mirasının ayrıntılı bir değerlendirmesini sunuyor. Fanon’un yayınlanmış çalışmalarına yönelik eleştirilerin ötesine geçerek, kısa ama dikkat çekici hayatını şekillendiren fikirleri derinlemesine ele alıyor. Fanon’un Fransa’yı Nazilerden kurtarmak için gönüllü olması ve daha sonra Cezayir’in Fransız sömürge yönetiminden kurtarılmasını desteklemesi bunun bir örneği…. Kitap, Küresel Kuzey ile Küresel Güney arasındaki çatışan anlatıların geçmişini ve bugününü anlamak için güzel bir örnek.

Fareed Zakaria, Age of Revolutions: Progress and Backlash from 1600 to the Present, ‎W.W. Norton & Company, 2024.

Fareed Zakaria, yeni kitabında küreselleşmenin ve liberal uluslararası düzenin, 1688’deki Görkemli Devrim’den Sanayi ve Amerikan Devrimleri’ne kadar modern çağ devrimlerinde ne kadar köklü olduğunu göstermek için bu bakış açısını benimsiyor.

Amir Lebdioui, Survival of the Greenest: Economic Transformation in a Climate-conscious World, Cambridge University Press, 2024.

Sınırlı kaynaklar ve çevresel hedefler ile sosyoekonomik kalkınma hedefleri arasındaki algılanan çatışma, Küresel Güney’de iklim eylemlerini engellemeye devam ediyor. Ancak yeşil geçiş, gelişmekte olan ülkelere ekonomilerini dönüşümleri, değer zincirlerinde yükselmeleri ve yüksek kaliteli işler yaratmaları için yüzyılda bir kez gelen bir fırsat sunuyor. Survival of the Greenest’te Amir Lebdioui, yeşil endüstriyel politikaların ima ettiği riskleri ve fırsatları belirliyor. Yeşil endüstrileşmeye giden çeşitli yolları ana hatlarıyla açıklayan yazar, gelişmekte olan ülkelerin iddialı ulusal stratejiler izleyerek ve bölgesel iş birliğini teşvik ederek enerji geçişinden yararlanabileceğini savunuyor.

Avi Shlaim, Three Worlds: Memoirs of an Arab-Jew, Oneworld Publications, 2024.

Eski Oxford tarihçisi Avi Shlaim anılarında, bir zamanlar Müslümanlar ve Hristiyanlarla barış içinde yaşarken ekonomik ve kültürel olarak gelişen Arap Yahudilerinin unutulmuş dünyasına dalıyor.

Atossa Araxia Abrahamian, The Hidden Globe: How Wealth Hacks the World, Riverhead Books, 2024.

Gazeteci Atossa Araxia Abrahamian’ın kitabı, okuyucuları askıya alınmış egemenliğin “yasadışı bölgeleri”nde bir tura çıkarıyor – geleneksel vergi, emek ve göç yasalarının uygulanmadığı, özerk, iş dostu yerleşim yerlerinden oluşan birbirine bağlı bir ağ.

Kitap sermayenin mantığının görünüşte dokunulmaz sınırları nasıl çözdüğünü ortaya koyan tutarlı bir anlatı oluşturuyor.

Yanis Varoufakis, Teknofeodalizm: Kapitalizmi Öldüren Şey, Melville House, 2023.

Yanis Varoufakis’e göre, dünyanın en büyük dijital platformları, geliri kar olarak değil kira olarak görülmesi gereken feodal topraklar.. Çünkü bu, ücretsiz olarak pazarlanabilir bilgi üreten ve her yanıp sönen reklama veya bekleyen bir simgeye tıkladıklarında “bulut sermayesi” tarafından hasat edilen, ödenmemiş tüketimleriyle üretilen bir fazlalık.

Shannon Vallor, The AI ​​Mirror: How to Reclaim Our Humanity in an Age of Machine Thinking, Oxford University Press, 2024.

Shannon Vallor, yapay zekanın derin etkisini araştırıyor ve teknolojik ilerlemelerin insan değerlerini ve sosyal sistemleri nasıl yeniden şekillendirdiğine dair düşünceli bir eleştiri sunuyor. The AI ​​Mirror’da, algoritmaların egemen olduğu bir çağda etik karar alma sürecini yeniden ele almanın acil ihtiyacını vurguluyor. Vallor, teknolojinin insanlığa zarar vermek yerine hizmet etmesini sağlamak için net bir yol haritası sunarak kitabını giderek dijitalleşen dünyamızda gezinmek için bir rehber haline getiriyor.

William Ury, Possible: How We Survive (and Thrive) in an Age of Conflict, Harper Business, 2024.

Savaşların, jeopolitik istikrarsızlığın ve derinleşen siyasi kutuplaşmanın damgasını vurduğu bir çağda, William Ury’nin Possible adlı eseri çatışmanın doğasını yeniden düşünmek için bir çerçeve ortaya koyuyor. Ünlü bir müzakere uzmanı olan Ury, yapıcı bir şekilde ele alındığında çatışmanın ekonomik büyüme ve toplumsal ilerleme için güçlü bir katalizör olabileceğini ileri sürüyor.

Ury’nin argümanının merkezinde, çatışmaları çözme ve karşılıklı anlayışı teşvik etmede toplulukların rolüne dikkat çeken “Üçüncü Taraf” kavramı yer alıyor. İkili karşıtlıkların ötesine geçmenin, anlaşmazlıkları arabuluculuk etmek, diyaloğu kolaylaştırmak ve ortak çözümler geliştirmek için hayati önem taşıdığını savunuyor.

Jonathan Haidt, The Anxious Generation: How the Great Rewiring of Childhood Is Cause an Epidemic of Mental Illness, Penguin Press, 2024.

Kovid salgını, onu yaşayan çocukları olumsuz etkiledi ve onları mezuniyet ve doğum günü gibi önemli dönüm noktalarından mahrum bıraktı.

Jonathan Haidt, bu tür izole edici deneyimlerin psikolojik etkilerini ve en yaygın olanın, sosyal medyanın etkisini inceliyor. Kitap yalnızca gençlerin ebeveynleri için değil, bu platformların çocukları ve yetişkinleri nasıl etkilediği konusunda endişe duyan herkes için önemli.

Bu kitabı daha önce önerenler arasında Bill Gates ve UnitedHealthcare CEO’sunu öldüren Luigi Mangione de var…

Geoffrey Parker, Emperor: A New Life of Charles V, Yale University Press, 2019.

Bu yoğun dört bölümlük biyografi, 1500 yılında Gent’te doğan ve Mechelen’de büyüyen ve beklenmedik bir şekilde imparatorluğa yükselen İmparator V. Charles’ın sıra dışı hayatını anlatıyor.

Kevin A. Young, Abolishing Fossil Fuels: Lessons from Movements That Won, PM Press, 2024.

Abolishing Fossil Fuels, fosil yakıt kapitalizminden uzaklaşmanın yalnızca teknokrat bir politika zorluğu değil, aynı zamanda toplumsal ve politik örgütlenme meselesi olduğunu hatırlatıyor. Kevin Young, köleliğin kaldırılması, işçi hakları mücadelesi, Siyahların kurtuluş mücadeleleri ve hava kirliliğine karşı kampanyalar gibi önemli ekonomik ve toplumsal değişimlere yol açan hareketlerin tarihini yeniden ele alıyor. Sonunda başarıya ulaşan bu görünüşte umutsuz mücadelelerden yararlanarak, yeşil bir geçişi ilerletmek isteyenler için değerli dersler sunuyor.

Malcolm Gladwell, Talking to Strangers: What We Should Know about the People We Don’t Know, Little, Brown and Company, 2019.

Kitap, anlamlı bağlantılar kurmak için etkileşimde bulunduğumuz insanları anlamanın önemini vurguluyor. Günümüzün küresel zorluklarının çoğu, birbirimizle sürekli rekabet halinde olduğumuza dair yanlış inançtan kaynaklanıyor ve bu da sınırlar ve endüstriler arası iş birliğini her zamankinden daha kritik hale getiriyor.

Michael Lewis, The Fifth Risk: Undoing Democracy, W.W. Norton & Company, 2018.

Bu kitap, Donald Trump’ın ilk yönetimine geçiş sırasında liderlik ve hazırlığın bariz eksikliğini ortaya koyuyor ve ABD’nin seçilmiş başkanının, Amerika’nın geniş bürokrasisini denetlemek için beceriksiz ve bilgisiz kişileri nasıl atadığını ortaya koyuyor. Trump’ın ikinci döneminin neler getirebileceğini merak eden herkes için Beşinci Risk mutlaka okunması gereken bir kitap.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir